Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Дмитро Ярош: Ми почали воювати, маючи мисливські рушниці, а тепер у нас є артилерія

Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош приїхав до Львова в рамках передвиборчої кампанії. Він розповів про можливих союзників у майбутньому парламенті, так зване «перемир’я», героїзм та зраду на полі бою та про те, як забрати окуповані території Донбасу.

Фронтові вибори Яроша

Сталося так, що 90% свого часу я проводжу на фронті і лише 10% - приділяю якимось політичним речам. Напевно так найправильніше, бо від ситуації, яка складається сьогодні на Сході, багато чого залежить. Врешті залежить і те, чи буде існувати наша держава. Важко говорити про мирні речі, коли продовжують гинути мої побратими, але при цьому всьому я знаю, що життя вже ж буде тривати і необхідно все зробити для того, щоб переможно припинити цю війну та здобути мир.

Ми як ніхто прагнемо миру, бо кожна втрата бійців йде через серце командирів. Ми воюємо з квітня. З квітня Добровольчий український корпус «Правого сектору» проводить свою активну діяльність в зоні бойових дій. Це сотні патріотичних, ідейно вмотивованих людей, які готові на самопожертву в ім’я своєї Батьківщини.

Правда війни – героїзм та зрада йдуть поруч

На війні правду шукати важко, бо є маса проявів героїзму серед українських солдат та офіцерів, а з іншого боку достатньо підлості та зрад, злочинної некомпетентності генералів – це і є правда війни. Гинуть наші хлопці і часто вони гинуть безпідставно, адже таких втрат можна було уникнути. Паркетні генерали не здатні командувати ЗСУ, Генштаб треба вичищати на 90%. За ці півроку офіцери середньої ланки, бойові офіцери якісно виросли, і саме вони можуть замінити цей паркетний легіон щоб ефективно командувати військами.

Окуповані території Донбасу можна і треба забрати

Перше, що необхідно зробити, – це втримати ту лінію фронту, яка існує сьогодні. Агентура скидає мені інформацію, начебто готується повномасштабний наступ терористів та російських найманців по багатьох напрямках – на Дебальцево, Піски, Донецький аеропорт, Волноваха. Вони марять Маріуполем. Тому нині завдання номер один – втримати ту лінію, де стоять наші війська, і  в ніякому випадку не відводити нашу артилерію. 

Усі говорять про перемир’я, але у нас ще не було такого дня, щоб не було бойових дій. щодня штурм аеропорту, бойові дії на Пісках, активізувалися дії терористів на Луганщині. Якщо про щось президент і  домовляється, то ці домовленості абсолютно не виконуються.

Утримавши лінію оборони, за рахунок дій сил спеціальних операцій ми можемо завдавати удари по їхніх тилових базах, ліквідовувати їхніх бандитських та польових командирів, бити по їхніх комунікаціям, переносити війну на їхню територію і діяти так як вони діють. Треба припинити це генеральське тупе ходіння механізованими колонами заздалегідь визначеними маршрутами, підставляючи таким чином наших бійців під артилерійські удари із засідок. Треба змінити тактику ведення бойових дій на Донбасі. Саме нестандартні, асиметричні дії ЗСУ та спецслужб можуть бути запорукою перемоги.

Не можна відкидати і міжнародний напрямок. Нині активні дії української дипломатії мають бути сконцентрованими на розширення санкцій проти Росії. Ми бачимо, як падає ціна на нафту у світі, і це дуже позитивний сигнал, адже російська економіка по своїй суті є сировинною і падіння цін на нафту б’є по наповненню бюджету Росії.

Перемир’я і торги територіями

Мій командний пункт в кілометрі від аеропорту Донецька. Аеропорт став певним символом спротиву цій агресії. Нам вдалося налагодити ефективну оборону аеропорту. Нині вживаються ще додаткові заходи, про які я не розповідатиму. Зрештою, і Генштаб таки підкинув додаткове підкріплення, бо раніше там стояла 93-тя бригада, 17-та танкова бригада і «Правий сектор», а тепер там є десантура 79-ї і 95-ї бригад. Знову ж таки 17-та танкова – це просто красені, героїчні хлопці, у них чудовий комбат. Його запросто можна представляти на «Героя України»

Тиждень тому був серйозний штурм і нам вдалося перемолоти серйозне формування бойовиків із 450 тих бойовиків повернулося лише 18. У нас теж були втрати, але вони не співмірні. Тобто ворога бити можна, якщо правильно поставити завдання перед бійцями і чітко визначити цілі бою, то тоді можна буде досягнути потрібного результату. Я б не радив генералам віддавати аеропорт, бо це зараз символ нашої війни. Хоча, зрада може бути. Вона вже неодноразово була.. може бути знову.

Полторак повторить історію Гелетея

З призначенням Полторака буде повторення. Не можна людину, яка не змогла контролювати навіть Нацгвардію, а ми пам’ятаємо так званий бунт Нацгвардії під адміністрацією президента, призначати на таку посаду. Людина там не змогла навести порядок, а тепер її призначають керувати Міністерством оборони. У мене таке враження, що вони хочуть аби армійці зібралися під Адміністрацією. Якийсь абсолютно нелогічні дії. Не можна міліціонера призначати керувати найважливішим оборонним відомством.

З війни люди несуть агресію

Після кожної війни територія, яка воює, насичується зброєю, тут головне завдання взяти під контроль цей обіг зброї, адже вона має властивість стріляти і по мирних людях. Якщо говорити про психологію фронтовиків, то люди часто ламаються. Постійна кров, постійний ризик накручують людину, особливо молодих людей, які потім несуть у собі цю агресію. Навіть у нашому Добровольчому корпусі ми неодноразово спостерігали прояви агресії, коли хлопці приїздять на ротацію і не зовсім адекватно себе поводять, але суспільство має це зрозуміти.

Катівні терористів – кров і кишки

Під час літньої кампанії ми звільняли території і ми бачили що ці нелюди творять із мирними простими людьми. В Авдіївці були катівні, приковані наручниками люди, пристрелені люди, все в кишках, крові… і простити цих? Це неможливо і неправильно. Я сподіваюсь, що всі ці закони і перемир’я – це просто гра нашого президента,але якщо це не так, то ми розцінюватимемо це як зрада національних інтересів і наша поведінка буде адекватною до цього кроку

Спілкування з Порошенком

Спілкувався до недавнього часу. Востаннє ми в серпні зустрічалися. Восени ще не бачились, бо я зайняв чітку позиції щодо цього закону про автономний статус територій.

«Правий сектор» росте

Я говорив з київськими соціологами, і вони запевнили, що за останній тиждень «Правий сектор» дуже потужно набрав рейтингів. Ми активізували виборчу кампанію і нині є шанс подолати бар’єр у 5%.

Ми все зробимо для того, щоб ті кляті депутатські мандати все ж таки отримати, бо вони для нас інструмент, і ми хочемо ним скористатися не для того, щоб набивати собі кишені, а для логічного продовження нашої революції у мирний спосіб, політичної боротьби в парламенті. Зараз зростає підтримка на Дніпропетровщині. У нас молода партія і вона ще не структурована. Усі наші найкращі зараз на фронті і це ослаблює наші політичні можливості. Я бачу, що підтримка є.

«Правий сектор» і співпраця з Коломойським

Я з Коломойським бачився у червні і після того, ми не бачились. «Правий сектор» не бере ні копійки в олігархів і я думаю, що це ж саме підтвердить і Коломойський. Зі мною олігархи не можуть говорити про гроші. Однак, ми активно співпрацюємо із Дніпропетровською ОДА у кількох напрямках. В травні підрозділи «Правого сектору» на прохання Дніпропетровської ОДА увійшли у райони Донецької області та створили там буферну зону, щоб війна не перекинулась на Дніпропетровщину. Ми вибили терористів з адміністрацій та міліції. В цій частині у нас була співпраця. За весь час війни Дніпропетровська ОДА виділила нам близько 200 тис грн. на облаштування нашої тилової бази. Зараз позиція в обладміністрації абсолютно державницька та патріотична. Наші поранені лікуються безкоштовно в обласній лікарні Дніпропетровська.

Гроші на війну я візьму у будь-кого

Я говорив про те, що я на війну готовий взяти в будь-кого гроші. Це не на політичну діяльність. Мені треба закуповувати технічні засоби, ремонтувати техніку, але ніхто особливо не хоче давати. Нас на 100% утримують волонтери. Однак, олігархів у волонтерському русі я не бачив.

Ми починали воювати з мисливськими рушницями, а зараз маємо артилерію

Нас не визнають, але той авторитет, який ми заслужили в ЗСУ – це найбільше визнання. Ми починали воювати з мисливськими рушницями, а зараз у нас вже є артилерія, міномети і все необхідне на війні. Беремо все в бою і реалізовуємо право на захист нашої Батьківщини. Хлопці жартують, що скоро Аваков прийде до нас і скаже: «Дмитро Анатолійович, а можна МВС отримає статус у складі добровольчого українського корпусу?». Все іде так як має йти.

Союзники в парламенті

Ми можемо вести переговори з будь-якими державницькими силами. Я не виключаю співпраці по конкретних напрямках з Блоком Петра Порошенка, з «Народним фронтом», «Батьківщиною», «Свободою». Тобто якщо це робиться на благо держави, то ми готові таку дію підтримати чи ініціювати. Позиція наша однозначна – ми не співпрацюватимемо ні з якими так званими «опозиційними блоками», комуністами і усякими іншими тварями, які розпалили всі ці конфлікти. Тепер інформація доходить про те, що по певним домовленостям вони знову мають пройти в парламент. Ми ж робитимемо все, щоб вони не прийшли, а якщо прийдуть, то ми розбиратимемося з ними згідно законів військового часу.

Щоб перемогти у війні треба реалізувати гасло – все для фронту все для перемоги.

Усі фото прес-служби "Правий сектор. Захід"

 Підготувала Анна Новик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ