Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів стане центром відзначення 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля, - Владика Святослав

В листопаді 2014 року Українська Греко-католицька церква відзначає 25-річчя виходу з підпілля. Центром святкування обрано Львів, оскільки саме зі Львова почався процес легалізації церкви. Про це сьогодні, 23 жовтні, під час прес-конференції у Львові розповів Глава УГКЦ Блаженійший Святослав.

«Львів 25 років тому був найбільшим центром легалізації і виходу з підпілля найбільш переслідуваної церкви 20 століття», - сказав Блаженійший.  

«Як ви знаєте, 25 років тому впав берлінський мур, і ця подія започаткувала нову еру в історії Європи. У листопаді 1989 року відбулася історична зустріч папи Івана Павла ІІ з тодішнім президентом СРСР Михайлом Горбачовим, і тоді наша церква отримала право офіційно реєструвати свої релігійні громади в Радянському союзі, і цей дозвіл дав поштовх до легалізації Української Греко-католицької церкви, яка заявила про свій вихід з підпілля кілька років перед тим», - зазначив Владика Святослав.  

Він зауважив, що ця подія (легалізація УГКЦ, - ред.) мала велике значення не дише для греко-католиків України, а й дала імпульс для виходу з підпілля східних католицьких церков в інших країнах, які були сателітами Радянського союзу. Йдеться про східні католицькі церкви в Хорватії, Румунії, Польщі, Угорщині тощо.

Однією з подій стане річний з’їзд єпископів східних католицьких єпископів Європи. Вони уже почали прибувати до Львова.  Серед них будуть владики з Хорватії, Румунії, Болгарії, Греції, Кіпру, країн центральної і західної Європи.

Владика наголосив, що святкування матиме ряд важливих моментів. Один з них - Урочиста Академія у Львівській опері.  Під час урочистостей вручать річні нагороди імені блаженного священомученика Омеляна Ковча. Також на урочистостях анонсують початок Року митрополита Андрея Шептицького, тим паче, що 1 листопада минає 70 років від дня його смерті, а наступного року виповниться 150 років від дня його народження.

Глава УГКЦ також додав, що на його прохання церква отримала мощі папи Івана Павла ІІ, які передав  кардинал Кракова владика Дзівіш. В неділю після завершення урочистої архієрейської літургії, яку будуть співслужити ієрархи східних католицьких церков східної Європи, їх урочисто виставлять для привселюдного вшанування.

«Без його посередництва цих подій би не було. Папа Іван Павло ІІ увійшов в історію як той, що зруйнував берлінський мур і той, що був покровителем і заступником нашої церкви. І сьогодні ми будемо молитися до нього, бо він був великим апостолом миру, щоб на нашій землі такою був мир і не проливалася людська кров», - наголосив Блаженійший Святослав.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ