Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На фасаді кам’яниці на площі Ринок, 3 встановлять копію скульптури «Глорія»

Сьогодні, 30 жовтня, о 13:30 розпочнеться монтаж копії скульптури «Глорія», оригінал якої понад 2 століття був окрасою кам’яниці на площі Ринок, 3.

На початок дослідження скульптурної групи кам'яні фігури «Глорія», скульптурні групи путті та кам'яні вази з будинку на площі Ринок, 3 були в дуже поганому стані та потребували невідкладних стабілізуючих заходів.

Перші заходи з консервації скульптур були проведені відразу після їх демонтажу в 2008 р. Згідно з фаховим висновком реставраторів та експертів по каменю, було прийняте рішення, що автентичні скульптури не можуть більше зберігатися на фасаді будинку через значні пошкодження каменю, який в такому випадку продовжуватиме руйнуватися.

Тому на фасад скульптури повернуться у вигляді копій. Роботи по виготовленню копії скульптури «Глорія» розпочалися ще наприкінці 2012 року. Автором копії скульптури є львівський скульптор Орест Дзиндра. Нову скульптуру виготовлено з полянського вапняку. Ручна робота скульптора максимально відтворює бароковий оригінал.

Фахово законсервований оригінал «Глорії» незабаром  повернеться до одного з львівських музеїв.

Всі роботи з консервації скульптури «Глорія» та виготовлення її копії проводилися спільно представниками проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» разом з управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради. Спільне фінансування з українсько-німецького проекту та міського бюджету було розділене на 2 етапи. Загальна сума складає близько 650 тисяч гривень, з яких 554 тисячі фінансував проект GIZ, а частка з бюджету міста складає 94 тисячі грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ