Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

Ярема: я - не Пшонка

Притягувати до кримінальної відповідальності осіб, винних у розвалі державного устрою, можна тільки за наявності ознак і доказів вчинення злочину.

Про це заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема в ефірі "5 каналу", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Президент часто ставить мені аналогічні питання (щодо кримінальних проваджень проти певних осіб. - Ред.), він переживає за те, щоб жоден, хто чинив ті страшні злочини (розвал державного устрою, сепаратизм. - Ред.) не уник відповідальності. Я завжди кажу, що зараз не та Генеральна прокуратура, яка була рік тому, і Ярема - це не Пшонка. Я не буду порушувати кримінальні провадження лише тому, що хтось пальцями на когось буде показувати. Лише за наявності ознак і підстав вчинення злочину тією чи іншою особою, ми будемо притягувати їх до кримінальної відповідальності", - зазначив він.

На запитання журналіста, чи будуть притягнуті до відповідальності Михайло Добкін, Михайло Кернес, Арсен Клінчаєв і Олександр Єфремов, Генпрокурор відповів: "Ви назвали конкретні прізвища. На жаль, як юрист, я не можу називати прізвища, які судом не визнані винуватими або невинуватими".

За словами Яреми, схожій особі, яка була ймовірно причетна до вчинення противоправних дій, у тому числі за ст. 109 ККУ (діяння, спрямовані на зміну конституційного устрою. - Ред.) і ст. 110 ККУ (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України. - Ред.), Генпрокуратура провела експертизи. Проте за фоноскопічною експертизою (виступи на мітингах, під час конференцій, у ЗМІ тощо. - Ред.) експерти дали висновок, що складу злочину немає.

"Тому, ми звичайно, не можемо притягувати людину до кримінальної відповідальності. По багатьох ми вже отримали такі заключення. По пану Добкіну є такий висновок. Це викликає негатив у людей, які стояли на Майдані, і які знають, що ці вислови носили заклики до повалення державного устрою. Але такі висновки ми отримали від експертів", - додав Ярема.

Крім того, Генпрокурор додав, що справа пана Клінчаєва зараз знаходиться у Дніпропетровському суді та кримінальне впровадження по ній здійснює СБУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ