Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Меджліс: відмова у реєстрації телеканалу ATR порушує Декларацію ООН про права корінних народів

Відмова у реєстрації телеканалу ATR порушує статтю 16 Декларації ООН про права корінних народів. Про це йдеться у заяві Меджлісу кримськотатарського народу, опублікованому на офіційній сторінці організації у Facebook.

«Спираючись на статтю 16 Декларації ООН про права корінних народів, яка передбачає, що «корінні народи мають право створювати свої власні засоби масової інформації на своїх мовах і отримувати доступ до всіх видів засобів масової інформації, які не належать корінним народам, без будь-якої дискримінації», Меджліс кримськотатарського народу розглядає відмову у перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу», – йдеться у заяві.

Для незалежних кримськотатарських друкованих та електронних ЗМІ, що здійснюють свою діяльність у Криму, існує реальна загроза закриття, – зазначили у Меджлісі.

У Меджлісі нагадали, що у становлення незалежних кримськотатарських ЗМІ, створених у роки повернення кримськотатарського народу до Криму, «вкладені величезні зусилля тисяч людей, які усвідомлюють особливу роль ЗМІ рідною мовою у процесі відродження, збереження і розвитку кримськотатарської мови, культури, національних традицій».

Причиною припинення з 1 квітня 2015 року мовлення єдиних у світі кримськотатарського телевізійного каналу «ATR», дитячого телевізійного каналу «Lale» і радіостанції «Мейдан», виходу друкованих видань «Авдет», «Кирим» та інших, діяльності інформаційного агентства «QHA», є відмови влади у їхній перереєстрації.

Керівники та творчі колективи зазначених ЗМІ неодноразово надсилали документи для перереєстрації на адресу уповноважених владою органів, проте щоразу отримували невмотивовані відмови у продовженні своєї діяльності.

«Подібні дискримінаційні дії влади, що ведуть до припинення діяльності незалежних кримськотатарських ЗМІ, викликали масове обурення кримських татар. Народна акція «Не вбивайте АТР» проводиться не тільки у Криму, але і в країнах, де проживає кримськотатарська діаспора. Ряд відомих правозахисників, журналістів і громадських діячів Росії також виступили проти дискримінації та загрози закриття незалежних кримськотатарських ЗМІ», – йдеться у заяві Меджлісу кримськотатарського народу.

Проблема дискримінації кримськотатарських ЗМІ стала предметом обговорення на міжнародному рівні. Тільки у березні 2015 року це питання піднімали під час зустрічі із членами фракції Групи європейських консерваторів і реформаторів у Європарламенті, у Комітеті ООН з прав людини, на зустрічі з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс, на зустрічі із президентом Туреччини Реджеп Тайіп Ердоганом під час його візиту до України, на спеціальних слуханнях Підкомітету з питань безпеки та оборони Європарламенту.
Меджліс кримськотатарського народу закликав усіх співвітчизників і жителів Криму різних національностей спільно захищати невід'ємні права людини і права народів.

Як повідомлялось, у суботу, 28 березня, на Майдані Незалежності у Києві пройшла акція на підтримку першого кримськотатарського телеканалу ATR у зв'язку з відмовою Роскомнагляду зареєструвати його згідно із російським законодавством.

Крим. Реалії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ