Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Економічно обґрунтоване підвищення ціни на газ для населення – 100%, а не 300%

Колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в ефірі програми «Шустер LIVE» заявив, що економічно обґрунтована вартість українського газу має підвищитися на 100%, а не на 300%; на імпортний газ – на 150%. Такі результати комплексного аудиту ГО «Публічний аудит» та «Спілки власників житла України».

«Результати вказують на суттєве завищення прогнозного балансу газу на потреби населення – для звичайних українців цілком має вистачати газу вітчизняного видобутку. У цьому балансі, зокрема, не було враховано суттєвого зменшення газопостачання в 2014 році проти позаминулого року, що пов'язано з анексією Криму та бойовими діями на Сході», – йдеться в дослідженні.

Крім того, у ньому не враховано припинення практики завищення обсягів газу, який списувався на потреби населення, – про це ще рік тому зазначав тодішній віце-прем'єр-міністра України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман: «Для громадянина України 9,8 кубів газу списувалося щомісяця, і ви за нього сплачували за найнижчою ціною. Що робив володар газу? Він начебто вам його продавав, але ви споживали не 9,8, а 6 кубометрів. В нього у трубі залишалось 3,8 кубометри на людину в Україні! Ці 3,8 продавалися потім за ціною комерційного газу. Така оборудка коштувала українцям щонайменше 500 млн доларів щороку».

Ще одна причина завищення тарифів – об'єднання потреб населення з забезпеченням горіння Вічного вогню, виробництвом теплової енергії для релігійних організацій і творчих спілок.

При цьому прогнозний баланс надходження та розподілу природного газу в Україні на 2014 рік було затверджено наприкінці 2014 року, тобто вже за фактичними обсягами споживання (розпорядження КМУ від 26.11.14 № 1211-р «Про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні на 2014 рік»), тому всі перелічені вище фактори мали бути враховані при його затвердженні.

Згідно з вказаним розпорядженням, обсяг видобутку «Нафтогаз України» становив 17,207 млрд м3 (без врахування видобутку приватних компаній – 3,288 млрд м3).

На потреби населення мало бути спрямовано 22,5 млрд м3, із яких 15,42 млрд м3 – населенню та для забезпечення горіння Вічного вогню; 7,07 млрд м3 – для виробництва теплової енергії для потреб населення, релігійних організацій та творчих спілок.

У дослідженні акцентується, що внаслідок закладення наведених показників споживання формується уявлення, нібито власного видобутку газу не вистачає на 5,3 млрд м3.

«Проте, якщо відкорегувати планові показники витрат газу на потреби населення, врахувавши означені фактори, потреби населення можуть повністю задовольнятися за рахунок українського газу», – зауважує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

Як пояснює аудитор, за таких умов економічно обґрунтоване підвищення тарифів мало б зупинитися на рівні 99%, але аж ніяк не 285%, як зроблено владою.

«Навіть якщо Уряд залишить діючу систему надходжень та розподілу природного газу в Україні, відкладе проведення реформ у галузі ЖКГ та газовій сфері, не змінюватиме планові потреби населення в природному газі, тарифи мають підвищитися щонайбільше на 152%: за розрахунками «Публічного аудиту», додаткові витрати держави за таких умов щорічно становитимуть 29,412 млрд грн, тобто 53 %», – стверджує він.

У зв'язку з цим у «Публічного аудиту» постають цілком логічні нериторичні запитання до Уряду: Скільки природного газу насправді споживає населення?, Чому анексія Криму та війна на сході не впливає на показники обсягів споживання населення?, Чи вплине збільшення обсягу власного видобутку, в перспективі на тариф для населення?, Чому тариф для населення прив'язується до «ринкового тарифу» в цінах, визначених у доларах США, якщо газ для потреб населення видобувається в Україні за ціною, фіксованою в г ривні?

Нарешті, чому при визначенні ціни на природний газ для населення як орієнтир обирається вартість імпортного газу, в ціни якого включені прибутки всіх видобувачів, постачальників, витрати на транзит територіями інших країн?

Із повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням: http://publicaudit.com.ua/reports-on-audit/doslidgennya-taryfiv-na-gytlovo-komynalni-poslugy-obgruntovanosti-ta-docilnosti-ih-pidvyschennya-dlya-naselennya-taryfy-na-gaz/

Фото: Обозреватель

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ