Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові обговорили проблему "особливо статусу"

Громадські організації та наукові фундації Львова, зокрема «Соборне Гетьманське козацтво» і Українська Академія Друкарства, 22 травня провели регіональну науково-практичну конференцію «Особливий статус Львова: регіональна самоідентифікація і європейська самостійність». Повідомив журналіст О.Ростовцев.

Поряд з представниками організаторів заходу в обговоренні цієї актуальної теми взяли участь представники громадських організацій «Український вибір», «Галицький Яструб», «Вічний вогонь», суспільний рух «Антивійна - Галичина» та інші запрошені науковці і громадські діячі.

Засідання відкрив представник Соборного Гетьманського козацтва Михайло Плесков, який емоційно наголосив: «Мінські домовленості! Що це?... Чому особливий статус виключно Донбасу? А де наш особливий статус? Галичина здійснила Майдан і заслужила цей статус для себе і для Львова!»

Далі кандидат історичних наук, доцент Львівського регіонального інституту державного управління Петро Когут в своєму виступі торкнувся проблеми особливостей регіональної персоніфікації політичної влади.

Доктор історичних наук, професор Української Академії Друкарства Михайло Пасічник звернув увагу на органи міського самоврядування Гетьманщини та документальне закріплення їх особливого статусу.

Кандидат історичних наук, доцент Української Академії Друкарства Григорій Савчук висвітливроль міста в устрої Польсько-Литовської шляхетської республіки на прикладі Магдебурзького права у Львові.

Кандидат історичних наук, доцент цієї ж АкадеміїІгор Берест проінформував конференціантів про зміни в особливому статусі Львова у роки Першої світової війни.

Галина Гірняк, старший викладач УАД, зробила аналіз сучасних наукових досліджень документальних потоків, що відображають особливості статусу Львова у другій половині XIX століття.

Кандидат політичних наук, доцент Львівського регіонального інституту державного управління Микола Буник дав оцінку адміністративній реформі в Німеччині на комунальному рівні, як досвіду для України.

Кандидат юридичних наук, доцент Львівського Національного університету ім. І. Франка Ігор Заєць повідомив про конституційні основи статусу міста.

Після обговорення наданих тем учасники конференції прийняли Звернення до Голови Конституційної комісії при Президентові України В. Гройсмана, де запропонували розглянути такі можливі зміни в тексті Конституції:

1.Пункт 4 статті 116 доповнити наким змістом:

«…заключає із областями, які входять до складу України, або їх об’єднаннями (макрорегіонами) угоди про передачу їм повноважень центральних органів виконавчої влади в соціальній, економічній, гуманітарній та інших сферах»;

2.Статтю 133 доповнити наступними абзацами:

«Області, що входять до складу України, мають право об’єднуватисьна добровільних засадах з макрорегіонами.

Між областями або макрорегіонами і Кабінетом Міністрів України укладають угоди, відповідно до яких областям або макрорегіонам передається ряд повноважень центральних органів виконавчої влади в соціальній, економічній, гуманітарній і інших сферах».

Представники науково-громадської думки, обговоривши актуальні проблеми регулювання суспільних відносин, зробили ще один крок до реального місцевого самоврядування, до розуміння, що Галичина, як і інші історичні території України, має таке саме право на особливий статус, як і Донбас.

Матеріали конференції мають вийти окремою збіркою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ