Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

28 листопада у Львові на Личаківському кладовищі захоронять останки жертв репресій та Голодомору 1946-47 років

28 листопада у Львові на Личаківському кладовищі пройде перепоховання останків жертв репресій та голодомору 1946-47 років – приблизно 600 людських тіл. Про це розповів сьогодні, 23 листопада, голова історико-просвітницької правозахисної організації "Меморіал імені В. Стуса" Євген Гринів.

 

За словами Євгена Гриніва, на станції «Підзамче» було знайдено останки людей, котрі у 1946-1947 рр. втікали від Голодомору зі східних областей України та Бессарабії в Галичину. Війська НКВД перейняли їх на станції «Підзамче», частину людей розстріляли, інші - померли від голоду.

 

Загалом було ексгумовано останки близько 600 осіб, в тому числі, 114 дитячих та підліткових, 11 жіночих, решта – чоловічі, 35 прострілених черепів, є рештки новонароджених та дітей 3-4-річного віку, - повідомив Євген Гринів. Знайдено також дитяче взуття, постоли буковинського стилю, натільні хрестики, медальйони, кулі і радянські гроші.

 

На думку міського голови Львова Андрія Садового, це перепоховання потрібно було зробити уже давно, бо «якщо ми вважаємо себе нацією, то це наш обов’язок». Також Андрій Садовий додав, що буде звертатись до Верховної Ради, щоб місту виділили гроші й на інші перепоховання, адже потрібно віддати належне українцям, які були замордовані.

 

 

Наразі останки тіл зберігаються на території Львівської ТЕЦ №2, де відбувається їх остаточна ідентифікація та підготовка до церемонії перепоховання.

 

У суботу, 28 листопада, в церкві Пресвятої Трійці, на вул. Тершаківців 11, відбудеться поминальна панахида, потім домовини перенесуть на Личаківське кладовище для їх захоронення.

 

 

Довідка.

 

У 1946 р. у східних областях України було надмірне вилучення зерна й продаж його за зниженими цінами у Західну Європу. Польщі було безкоштовно передано 200 тисяч тонн зерна, Франції – 502 тис. тонн, в цілому Західній та Східній Європі передано 1,9 млн., що становило до 20% усього зернового урожаю СРСР.  

 

За документальним свідченням М. Хрущова, для України достатньо було отримати чи залишити в Україні 150 тис. тон зерна і голод був би подоланий. Рішенням ЦК КПРС було зміщено з посади першого секретаря ЦК КПУ М. Хрущова та призначено Лазаря Кагановича. В окремих областях Східної України вже розпочався голод.

 

В Західній Україні за період 46-47 рр. побувало приблизно до 300 тис. голодних втікачів.

 

За інформацією працівників «Меморіалу», 1946 р. служба КГБ інформує Л. Кагановича: «Мешочники с Восточных обл. Украины и Бесарабии оккупировал вокзалы, жгут скамейки, заборы, больные, тифозные, завшивленые». З Києва прийшла інструкція: «Здоровых – товарными поездами отправить в г. Харьков, больных – утилизировать на месте. Железной дороги Восточных областей прекратить выдавать билеты, за исключением командировочных в Западную Украину».

 

За свідчення старожилів, вози комунальних служб кожен ранок звозили сотні померлих, замерзлих у ями в районі Високого замку.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ