Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Львівщині знайшли сотні антиукраїнських військових символів. Але знищити їх не можуть

Львівська облдержадміністрація за дорученням облради знайшла на території Львова та області кілька сотень пам’ятників антиукраїнського мілітарного змісту. Про це сьогодні, 20 жовтня, під час сесії Львівської обласної ради повідомив заступник голови Львівської ОДА Ігор Держко.

 

За його словами, відповідно до рішення ЛОР від 23 червня 2009 року «Про звернення до Президент України та Міністерства закордонних справ України щодо засудження варварського знищення військових поховань УПА в лісовому масиві гори Хрещата Підкарпатського воєводства республіки Польща» на території Львівщини було проведено облік всіх військових пам’яток. Райдержадміністрації Львівщини повідомили про наявність кількох десятків пам’ятників радянським воїнам та кількасот братських та індивідуальних поховань воїнів Радянської армії , що загинули у роки Другої світової

війни.

 

Водночас, як зазначив Ігор Держко, райдержадміністрації не змогли адекватно виконати доручення Львівської облради та Львівської ОДА через відсутність юридичного формулювання, що таке антиукраїнські мілітарні символи. У місті Львові облік міліарних символів антиукраїнського змісту здійснив лише Галицький район.

 

За словами Держка, у Львові знаходяться антиукраїнські за своєю суттю написи на могилах польських солдатів та  меч-щербець. Водночас, каже він, Львівська облдержадміністрація звернулася до Секретаріату Президента з проханням роз’яснити, які мілітарні символи є антиукраїнськими, однак відповіді так і не отримала.

 

Ігор Держко повідомив, що ті пам’ятники і символи, про які говорять, що вони антиукраїнські, вивезти зі Львова неможливо, бо рішення про це приймаються на рівні комітету з охорони культурної спадщини, який є в Києві. Провести рішення через цей комітет, каже Держко, надзвичайно складно.

 

Заслуживши звіт заступника голови ОДА, депутати ухвалили створити тимчасову контрольну комісію, що повинна вивчити питання антиукраїнських мілітарних символів а території Львівщини.

 

Водночас депутат Львівської обласної ради Остап Козак заявив, що у Львові є велика кількість незаконно встановлених хрестів у пам'ять про загиблих польських воїнів. Він показав фото одного з таких хрестів на Збоїщах у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ