Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Селяни Мурованого та Сорок-Львівських понад 2 роки не можуть провести референдум

Мешканці сіл Муроване та Сороки-Львівські, що біля Львова, понад 2 роки намагаються провести референдуму, щоб обрати нову владу і запобігти розкраданню землі. Про це повідомила голова ініціативної групи Лариса Волошина.

 

Зокрема, на місцевому референдумі селяни хочуть розглянути питання про дострокове припинення повноважень сільського голови та сільської ради села Сороки-Львівські (Муроване також належить до цієї сільради), а також  тимчасово заборонити розгляд земельних питань.

 

Передісторія така. У грудні 2007 року громада сіл прийняла рішення про проведення місцевого референдуму. Було створено ініціативну групу. Відповідно до ЗУ «Про всеукраїнський та місцевий референдуми» мешканці звернулися до сільського голови із заявою про реєстрацію ініціативної групи зі збору підписів. Однак сільський голова Василь Стецевич  відмовив в реєстрації.

 

23 липня 2008 року Пустомитівський районний суд задовольнив позов мешканців сіл Муроване і Сороки-Львівські і зобов’язав зареєструвати ініціативну групу з проведення місцевого референдуму. Натомість сільський голова звернувся до Львівського апеляційного суду, однак 2 квітня 2009 р. суд підтвердив рішення суду першої інстанції. Однак рішення обох судів досі не виконане.

 

Голова ініціативної групи референдуму Лариса Волошина наголосила, що нинішня сільська рада, як правило, розглядає тільки земельні питання, хоч проблем у селі Муроване і Сороки-Львівські надзвичайно багато. Найгостріша - екологічна.

 

«Спочатку сільська рада виділяли 2-3 га землі невідомим структурам, ми мовчали, але коли землю почали виділяти по 30-50 га, тоді громада задумалась, – розповіла Лариса Волошина. - Почали блокувати роботу сесії».

 

Також вона додала, що місцева громада є дружньою і спільно додає чимало проблем. Зокрема, почистили русло річки, адже близькість Грибовицького сміттєзвалища надзвичайно сильно впливає на екологічну ситуацію у селах.  

 

 Голова Центру громадської адвокатури, адвокат Леонід Тарасенко наголосив, що українське законодавство гарантує громадам право проведення місцевих референдумів. Як повідомив, Леонід Тарасенко, наступними кроками стане оскарження до прокуратури вищого рівня відмову прокуратури Пустомитівського району порушити кримінальну справу. Також планується підготувати звернення до Європейського суду з прав людини, оскільки такі порушення є у всіх регіонах України.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ