Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львів побореться за звання культурної столиці Європи

Львів має всі шанси стати культурною столицею Європи у 2016 році. Цим титулом з містом Лева хоче поділитися місто-побратим Вроцлав, яке вже здобуло звання культурної столиці-2016.

Якщо Львів таки стане столицею, то ввійде в історію як перша культурна столиця Європи, що є поза межами ЄС. «Європа це не тільки Євросоюз, саме тому хотілося б поділитися титулом культурної столиці зі Львовом», – заявив президент Вроцлава Рафал Дуткевич. Адже, за його словами, Львів одне з найкрасивіших європейських міст.

Крім Вроцлава, титул «Культурної столиці Європи 2016» здобуло й іспанське місто Сан-Себастіан. «Сан-Себастіан, Вроцлав і Львів – пропозиція, яку ми склали до Єврокомісії, і маємо надію, що вона буде прийнята, бо Єврокомісія – це люди, які логічно мислять. А формула, яку ми запропонували, є адекватною, і я не уявляю, щоб її не прийняли. Головне, щоб ми були готові», – пояснив міський голова Львова Андрій Садовий.

Щодо готовності Львова, то мер зазначив, що коли 2010 року Львів прийняв 1 млн туристів, то в майбутньому зможе вмістити і 10 млн. «Тестовим для нас стане 2012 рік, сьогодні ж готуємось, працюємо над підвищенням сервісу…», - сказав Андрій Садовий.

А за словами Рафала Дуткевича, щоб відкрити Львів для європейців і збільшити потік туристів, Львову потрібен титул європейської культурної столиці. Крім того, таке звання збільшить інвестиційну привабливість міста Лева, і сприятиме розвитку його культурного життя (фестивалі, концерти тощо).

Нагадаємо, що статус «Культурна столиця Європи» призначається містам ЄС з 1985 року. Першим містом-столицею стали Афіни. З 2009 року процедура вибору культурних столиць змінилася. Відтоді і досі вибирають дві столиці, першу - серед міст країн, які нещодавно вступили до ЄС, а другу – серед міст тих держав, що вже певний час є членами Євросоюзу.

22 червня міжнародна комісія у складі експертів Польщі та Євросоюзу прийняла рішення, що європейською столицею культури в 2016 році буде Вроцлав. Зроблений вибір журі є остаточним, однак формально він буде затверджений Єврокомісією у другій половині 2012 року. Культурні столиці 2012, 2013, 2014, 2015 вже визначені. Цьогоріч титули культурної столиці Європи здобули фінське місто Турку і столиця Естонії Таллін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ