Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інший бік карнавального Львова - там, де каналізація тече вулицями

Культурна столиця, місто карнавалів та фестивалів, де в центрі постійно панує свято. Таким Львів бачать туристи. Львів’яни ж, мешканці вул. Академіка Голубця та вул. Грибова, звикли бачити інший Львів, де каналізаційні стоки течуть прямісінько дорогою.

Усе через те, що незважаючи на обіцянки чиновників та особисто міського голови Львова Андрія Садового (за словами людей), ці вулиці, які є бічними до головної транспортної артерії міста – вул. Пасічної (біля кінцевої трамваю №2, - ред.), залишаються без каналізації.


Місцеві мешканці показують на рови, які прямісінько на дорозі, насипаній з будівельного сміття. Саме від цих ровів поширюється старший сморід. Людям за щастя, коли на дворі мороз, адже тоді запаху майже не чути, а от коли спека, тоді ні вікон відчинити, ні на вулиці посидіти. Те ж саме коли на дворі дощ. Оскільки дороги там по суті нема – багнюка перемішена з будівельним сміттям – це не дорога, то в дощ вулиця-каналізація просто непрохідна і не проїзна.


Мешканці розповідають, що сморід не єдина біда. Швидка, пожежна просто не мають змоги дістатися вглиб вулиці, адже для того, щоб проїхати такою дорогою потрібен як мінімум позашляховик або ж віз з кіньми. Окрім того, сміття з цих вулиць теж не вивозять, тому кожен дає раду на власний розсуд – хтось мостить з нього дорогу, а хтось носить у сусідній лісок.



Пан, який тридцять років мешкає на вул. Грибовій, пам’ятає, що трохи більше як рік тому до них з телевізією приїздив міський голова Андрій Садовий. Залазити в каналізаційні нетрі Андрій Іванович не став і брифінг дав там, де закінчується більш-менш нормальне дорожнє покриття. Тоді ж Андрій Іванович пообіцяв, що все зробить, але каналізаційні стоки і після виборів міського голови продовжують текти, формуючи персональну Полтву мешканців цих вулиць.

Мешканці вулиць теж, фактично, розділилися на два табори. Одні, більш-менш добросовісні, облаштували в подвір’ях вигрібні ями, куди й зливають каналізаційні стоки. Кілька разів на рік приїздить спеціальна машина, яка відкачує каналізацію. Інші ж не надто переймаються запахами та санітарно-епідеміологічною ситуацією, тому каналізаційні відводи облаштували прямісінько на вулицю, за межу своїх обійсть.

Однак, що далі йдеш вулицею Голубця, то більше розумієш, що машина для відкачування каналізації туди просто не заїде, адже дорога там відсутня. Інша ситуація на сусідній вул.. Грибова. Там вся каналізація тече прямісінько в яр біля будинків: вже утворилось ціле озерце з каналізації, сміття та листя.


Найцікавіше в цій ситуації те, що люди платять комунальні послуги, хоча практично не отримують їх.

З приводу каналізування неканалізованих вулиць Львова було відповідне розпорядження Кабінету Міністрів. Однак місцеві мешканці вважають, що виконавчі органи Львівської міської ради ігнорують проблеми городян та розпорядження Кабміну.


Мешканці вул. Голубця вже зверталися у департамент житлового господарства, до його керівника Володимира Олійника: нема ні каналізації, ні дороги, ні освітлення.

Виходить так, що міський голова Львова та підпорядковані йому департаменти не виконують не лише вимог городян, але й розпоряджень Кабінету Міністрів України, адже каналізування вул. Голубця є у переліку пріоритетних інвестиційних проектів, що потребують першочергового фінансування 2010-2012 років. Згідно з цим розпорядженням щороку має йти фінансування у межах бюджетних призначень та щоквартально мають звітувати про стан виконання плану заходів. Проте вул. Голубця і досі перебуває в аварійному стані. Невідомо, які інфекції множаться в цьому районі, де люди живуть наче в середньовічному Парижі, там теж була практика виливати помиї через вікно. Власне, ситуація на цих вулицях однозначно суперечить усім вимогам санітарно-епідеміологічним нормам.

Мимоволі згадалася думка одного з експертів політолога, економіста, директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, який славиться своїми апокаліптичними сценаріями. У цьому випадку його прогноз близький до істини. На одній із прес-конференцій у Львові він сказав: «Львів – карнавальне місто-банкрут. Заберіть зі Львова бюджетні гроші, які вливають у місто через Колеснікова, і для міста настане повний абзац! Садовий пропонує львів’янам віртуальний розвиток міста. Крах, замаскований вітриною з карнавалом».

Тож, спостерігаючи за тим, як чоловік несе до рову відро зі сміттям. напрошується нехитрий висновок, що міському голові та його чиновникам значно важливіше, щоб у місті постійно був карнавал та свято. От тільки людям, які живуть у власних каналізаційних стоках та щодня долають непростий шлях бездоріжжям, щоб дістатися на роботу чи навчання, або ж елементарно купити собі хліба, зовсім не весело на цьому «святі життя», яке постійно вирує у Львові.

Довідка.

У 2011 роцi щодо об’єкта «Каналiзування вул. Ак. Голубця» виконано та профiнансовано з мiського бюджету Львова робіт на суму 1150,0 тис. грн.

Водночас у переліку пріоритетних інвестиційних проектів, який затверджено розпорядженням Кабміну від 12 липня 2010 року, передбачено кошти в сумi 2 735,0 тис. грн. Кошторисна вартість проекту – 7486, 543 тис. грн. Проектна потужність каналізації – 1440 куб. м на добу, довжина – 2,2 км. Відповідальна за виконання - Львівська міська рада.

Фото - Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ