Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Бюджетний дефіцит наближається до сумних рекордів 2009-2010 рр. – Пинзеник

Бюджетний дефіцит цього року наближається до сумних рекордів 2009-2010 років. Це зазначив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи останні зміни до закону про державний бюджет щодо збільшення розміру дефіциту, повідомила прес-служба Віктора Пинзеника.

«Дружним голосуванням парламентська більшість із подачі Уряду збільшила дефіцит державного бюджету до 38,8 млрд. грн.», - зазначив Віктор Пинзеник. Змінами до закону передбачено збільшити зростання видатків на 3,9 млрд.грн. для покриття різниці в цінах на газ та на 7,7 млрд. на покриття різниці в тарифах на теплову енергію для населення. Джерело таких видатків уже традиційне – борг, нові додаткові запозичення, констатував екс-міністр.

За словами економіста, така цифра дефіциту (38,8 млрд. грн.) не показує повного розміру дефіцитукоштів для здійснення затверджених законом видатків. «Уже очевидно, що бюджет за доходами провалено», - зазначив Віктор Пинзеник. Загальний фонд державного бюджету законом передбачалося збільшити на 21,2%, нагадав екс-міністр фінансів, зауваживши при цьому, що фактичне збільшення складає за 10 місяців усього 9%, у тому числі у жовтні 0,5%. Це формує додатковий дефіцит внаслідок невиконання плану доходів до кінця року близько 35 млрд. грн.

Додатковою обставиною, що ускладнює ситуацію, економіст назвав так звані державні гарантії за кредитами, обсяг яких цього року рекордний – 79,4 млрд. грн.

«Наш власний досвід показує, що переважну частину таких гарантованих державою бізнес-проектів доведеться повертати за рахунок бюджетних коштів, - констатував Віктор Пинзеник. - По суті це не що інше, як прихований бюджетний дефіцит. Різниця лише в тому, що кошти не проходять по рахунках Уряду. Але їх доведеться віддавати з рахунків Уряду в майбутні роки». За словами екс-міністра, сьогодні, до завершення року, важко вгадати точну суму, на яку будуть надані гарантії, але навіть не при повному «освоєнні» гарантійних «апетитів» сума реального дефіциту може сягнути рекордів 2009-2010 рр., коли консолідований дефіцит публічних коштів сягав відповідно 104,3 і 90,7 млрд. грн.

Оцінюючи таку динаміку бюджетної ситуації поточного року, Віктор Пинзеник зазначив: «Уже не хочеться наводити аргументів щодо згубності такої політики. Обмежуся емоційним закликом схаменутися».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ