Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держмитслужба запровадить «білі списки» компаній, яким дозволять самостійно оформляти митні декларації

У зв’язку з підготовкою митної реформи Державної митної служби України митники планують запровадити «білі списки» компаній, яким держава довіряє. Про це сьогодні, 9 листопада, під час прес-конференції повідомив заступник голови Держмитслужби України Віктор Бондар. За його словами, загальна вартість реформи -1,2 млрд грн.

За його словами, у цей список на першому етапі включать усі компанії, які працюють на території України і яким держава довіряє. «Білий список» дає можливість компаніям мати дві переваги. По-перше, 70% товарів, які будуть надходити на їхню адресу, взагалі не будуть проходити процедур митного огляду (їхнє оформлення триватиме лічені хвилини). По-друге, ми будемо довіряти цим компаніям саму процедуру оформлення таких товарів», – зазначив він.

Відтак, прогнозується, що і 70% товарів, які експортуються з України, працюватимуть у режимі абсолютної довіри. «Якщо ж виникнуть правопорушення, то рівень довіри може знижуватися, а компанія втрачатиме свій статус, від цього програє лише бізнес», – наголосив Віктор Бондар.

Він також додав, що у Європі діє схожий принцип, а саме діє інститут економічного уповноваженого, тобто, держава довіряє компаніям навіть оформляти вантажні митні декларацій. Таке оформлення компанія проводить самостійно, скажімо, протягом місяця, а потім передає усі декларації до митниці, яка звіряє їх зі статистичною інформацією.

Також на бізнесменів чекає ще одне нововведення – їм нададуть право проводити митне оформлення товарів ще до моменту прибуття товарів на територію України. «Поки товар рухається до кордону, то уже йде митне оформлення, департамент ризиків аналізує усі ризики щодо компанії і товару. Якщо ніяких підозр нема – ми проводимо митне оформлення. І вже під час перетину кордону за 2-3 хвилини перевізник отримає декларацію, яка вже заздалегідь оформлена».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ