Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОЗ витратило 70% коштів, виділених на боротьбу з грипом

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) витратило 70% суми, виділеної урядом на боротьбу з епідемією грипу. Про це повідомило видання "Дело", посилаючись на головного санітарного лікаря України Олександра Біловола. Виходячи з того, що в цілому на протиепідемічні заходи Кабмін передбачив 500 мільйонів гривень, сума витрачених коштів становить близько 360 мільйонів гривень. Передають Подробности.

За словами заступника міністра фінансів Володимира Матвійчука, з виділених Кабміном коштів 115 мільйонів гривень передбачено на закупівлю лікарських препаратів. На необхідну апаратуру - 100 мільйонів, а 80 мільйонів гривень - на витратні матеріали. 51 мільйон гривень призначений для областей, де оголошено карантин. Значна частина коштів, ймовірно, піде на потреби регіонів, які тільки зараз перетинають епідеміологічний поріг.

З лікарських препаратів МОЗ в першу чергу запасається препаратом "Таміфлю", що лікує каліфорнійський грип. На його імпорт вже витрачено 33,5 мільйона гривень (500 тисяч доз по 67 гривень за упаковку з 10 таблеток). Всього планується витратити 60,3 мільйона гривень - очікується поставка ще 400 тисяч доз. З урахуванням того, що одному пацієнту для повного одужання досить пачки ліки, "Таміфлю", що закуповується, вистачить для лікування 700 тисяч осіб. Поки що в Україні офіційно підтверджено захворювання на грип каліфорнійським трохи більше як 30 людей. Навіщо міністерство здійснює такі масштабні закупівлі препарату, Біловол не зміг пояснити. Однак він підтвердив, що для профілактики "Таміфлю" використовувати не можна.

Ще 100 мільйонів гривень буде витрачено на медичне обладнання (апарати штучної вентиляції легень, фібробронхоскоп, пульсоксиметри, кардіометри та апарати для відкачування рідини з легень).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ