Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

На Львівщині минулої доби сталось три 3 пожежі - через неправильну експлуатацію опалення

Протягом минулої доби, 28 листопада, рятувальні підрозділи МНС тричі ліквідовували пожежі, що виникали через порушення правил пожежної безпеки при використанні автономних системам опалення.

Так, близько 19.00 28 листопада тривожний виклик надійшов з вулиці Скочня, що у селищі Брюховичі. Тут через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації газового котла, виникла пожежа у підвалі триповерхового житлового будинку. В результаті пожежі, знищено газовий котел, теплообмінники, внутрішнє оздоблення стін в приміщенні котельні. Збитки оцінють на суму близько 10 тисяч гривень.

Трьома годинами пізніше вогонь спалахнув в цегляній літній кухні у с. Голубиця Бродівського району. Внаслідок пожежі суттєвих пошкоджень зазнали дах та перекриття будівлі, знищено хатні речі. На думку фахівців, ймовірною причиною пожежі стали порушення правил пожежної безпеки при монтажі та експлуатації пічного опалення.

А о четвертій годині ранку надійшло повідомлення про пожежу в цегляній котельні у м. Трускавець. Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації котла на твердому паливі призвели до знищення самого котла, пошкодженню покрівлі та внутрішнього оздоблення котельні. На щастя, завдяки швидкому реагуванню вогнеборців, вдалося запобігти перекиданню вогню на столярний цех, до якого прибудована котельня. Загальний прямий збиток власники підприємства оцінили у суму близько 10 тисяч гривень.

За всіма цими випадками стоїть саме людський фактор – порушення тих чи інших правил експлуатації опалювальних приладів.

Тому найперше, слід прискіпливо ставитися до вибору самого опалювального приладу. Перед тим, як зупинити свій вибір на опалювальному приладі (чи то котел, чи звичайний електричний обігрівач), рятувальники радять детально вивчити технічну та експлуатаційну документацію виробу. Наявність сертифікатів на відповідність вимогам державних стандартів, свідчить про те, що прилад можна експлуатувати на території України і він розрахований для роботи з основними параметрами вітчизняної електро- або газової мережі, пройшов обов'язкові випробування на відповідність вимогам безпеки тощо.

Наступний крок – встановлення обладнання та його підключення. Тут необхідно відразу зауважити, що більшість випадків вибухів газового обладнання, витоків природного газу або отруєння людей чадним газом ставалася саме в тих помешканнях, де користувач при встановленні обладнання розраховував на власні сили або ж залучав до монтажних робіт людей без певної кваліфікації. У результаті, можна спостерігати факти підключення газового обладнання гнучкими шлангами, призначеними для забезпечення водопостачання, підключення витяжних патрубків до систем вентиляції з порушенням цілісності вентиляційних каналів та зменшення їх пропускної здатності тощо.

Якщо ж говорити про встановлення електричних бойлерів, то тут основною помилкою є створення завеликого навантаження на електричну мережу. Йдеться про те, що кожна ділянка електромережі розрахована на підключення споживачів певної потужності. У разі ж перевищення навантаження на мережу, виникає її нагрівання, займання ізоляційних матеріалів тощо.

Ще один крок – безпосередньо експлуатація опалювального приладу. Фахівці радять починати із детального вивчення інструкції з експлуатації виробу, а найбільш прискіпливо вивчити розділ, що стосується дотримання заходів безпеки. Серед основних заходів – не залишати увімкнені прилади без нагляду, вчасно очищати димовентиляційні канали від сажі, регулярно перевіряти наявність тяги у димоходах, забезпечувати постійну вентиляцію приміщення, де розташований опалювальний прилад,

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ