Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ щодо рівня інфляції у квітні 2017 року

У квітні 2017 року споживча інфляція уповільнилась і становила 12.2% р/р (15.1% р/р у березні). У місячному вимірі зростання індексу споживчих цін становило 0.9%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України, передає прес-служба НБУ.

Стрімке уповільнення річної інфляції у квітні було очікуваним і відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу низки адміністративних факторів. Зокрема у квітні 2016 року відбулося суттєве зростання тарифів на природний газ, що вплинуло на базу порівняння поточного року.

Фактична інфляція в річному вимірі виявилася дещо нижчою за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (квітень 2017), що передбачає уповільнення зростання ІСЦ до 9.1% на кінець 2017 року. Це насамперед пояснюється слабшим, ніж очікувалося, тиском фундаментальних факторів.

● Базова інфляція залишилась незмінною – 6.3% р/р (у місячному вимірі становила 0.6%), тоді як очікувалося її незначне прискорення через подальше відображення в цінах збільшення витрат, у тому числі на оплату праці, та дію вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти, зокрема м’ясо. Вплив зазначених чинників реалізувався, зумовивши прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки та цін на послуги, що входять до показника базової інфляції. Однак їх дія була компенсована іншими факторами. Так, завдяки подальшому посиленню гривні та покращенню інфляційних очікувань, у квітні зростання цін на одяг та взуття виявилось нижчим, ніж очікувалося. Крім того, продовжило сповільнюватися зростання цін на домашній текстиль, побутову техніку, посуд, фармацевтичну продукцію, а ціни на деякі товари залишились нижче минулорічних (аудіо- та відеотехніка, ноутбуки, мобільні телефони).

● Зростання цін на сирі продовольчі товари прискорилося до 10.0% р/р у квітні (за місяць ціни зросли на 2.0% м/м). Таке прискорення було очікуваним та відбулося, зокрема, через низьку базу порівняння (минулого року ціни на сирі продукти харчування знижувалися внаслідок торговельних та транзитних обмежень з боку РФ не лише для українських, а й для турецьких товарів). Менша пропозиція овочів та фруктів порівняно з минулим роком, у тому числі за рахунок активізації експорту та зменшення імпорту, зумовила уповільнення падіння цін на овочі в річному вимірі та відновлення зростання цін на фрукти. Крім того, пришвидшилося зростання цін на м’ясо та сире молоко внаслідок збільшення виробничих витрат та інтенсивний експорт. Водночас, у квітні тривало зниження цін на яйця порівняно з попереднім місяцем, а у річному вимірі їх зростання уповільнилось на тлі збереження часткових обмежень на експорт продукції птахівництва.

● Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, уповільнилося до 25.7% р/р (за місяць становило 1.2% м/м). Таке уповільнення відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу на річні показники інфляції суттєвого підвищення тарифів на природний газ у квітні минулого року, що вплинуло на базу порівняння у квітні 2017 року. Крім того, попри чергове підвищення акцизів з 1 квітня на окремі види алкогольних напоїв, ціни на цю продукцію дещо уповільнили зростання. Зростання цін на тютюнові вироби теж трохи уповільнилось через вичерпання ефекту сприятливої бази порівняння. Водночас у квітні прискорилось подорожчання поштових послуг через відображення підвищення тарифів на послуги ПАТ «Укрпошта», а також зростання вартості послуг інших приватних поштових служб. До того ж, як і в попередні місяці, вагомим чинником прискорення адміністративно регульованих цін стало підвищення плати за проїзд у автодорожньому пасажирському транспорті внаслідок зростання собівартості наданих послуг.

● Ціни на паливо уповільнили зростання до 21.3% р/р (збільшилися на 1.2% м/м), за винятком цін на скраплений газ, які прискорили зростання через перебої поставок з РФ.

Поточна динаміка ІСЦ та його складових підтверджує досяжність інфляційної цілі за результатами 2017 року в межах цільового діапазону 8% ± 2 в.п., який визначено Основними засадами грошово-кредитної політики на 2017 рік та середньострокову перспективу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ