Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польська пенсія і для українців, - «Rzeczpospolita»

Україна є однією з шести держав з-поза ЄС, з котрими Польща підписала спеціальний договір про соціальне страхування. Про це пише Польське радіо.

На початку нового тижня газета «Rzeczpospolita» розповідає, що працівники, котрі прибувають до Польщі зі Сходу, отримують право не лише на заробітну платню, але й на пенсію. Відповідний договір з Україною про соціальне страхування мав гарантувати польським репатріантам виплату пенсій за роки праці в Україні. На практиці, однак, з нього насамперед скористаються українці, що працюють у Польщі. А їх у Польщі в червні легально працювало 270 тисяч.

Україна є однією з шести держав з-поза ЄС, з котрими Польща підписала спеціальний договір про соціальне страхування. Іншими є Молдова, Македонія, Південна Корея, Канада, Австралія і США. Договір цей було підписано 2012 року, а в січні 2014 він увійшов у дію.

Без такого двостороннього документа репатріанти не могли б отримувати права на українські виплати за роки праці в Україні. Також вона мала слугувати полякам, що працювали в Україні (працедавець мав сплачувати пенсійні внески як до польської, так і української систем). За попередніми підрахунками очікувалося, що набуття цим договором чинності «не призведе до суттєвих фінансових наслідків для державного бюджету», і що це складатиме менше 1 проміле ВВП. Проте, трьома роками пізніше виявилося, що цей прогноз цілковито не відповідав дійсності. Польщу залила хвиля працівників зі Сходу, передусім з України, і саме вони стануть головними бенефіціарами цього договору, а його значення для польської пенсійної системи виявилося величезним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ