Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львівському центрі служби крові обладнають сучасну лабораторію

Реформування служби крові в Україні потребує великих видатків. Зокрема, для оснащення відповідної лабораторії у Львівському обласному центрі служби крові потрібно щонайменше 8 млн гривень. Про це сьогодні, 1 березня, в коментарі журналістам розповів заступник головного лікаря Львівського обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

Наприкінці 2015 року в Україні розпочалось реформування служби крові. Цей процес є складний та затратний. За попередньою інформацією, до 2020 відбудеться реформування служби крові повністю.

За словами Ігоря Горбаля, оновити службу крові потрібно обов'язково, бо ці технології, які є зараз, не дозволяют повністю реалізувати сучасні концепції відповідно до європейських стандартів.

"Також потрібно популяризувати донорство як волонтерський рух", - наголосив Ігор Горбаль.

"Реформи відбуваються на загальнодержавному рівні, переоснащення здійснюватиметься здебільшого за кошти держави, але гроші надходитимуть і із інших джерел. Це також обласний бюджет і благочинні внески.

Перші кроки – купити відповідне обладнання, якого не вистачає в обласному центрі служби крові і у відділеннях області. Станом на сьогодні таких відділень є 21. І у районах це обладнання має бути не гіршої якості, бо якість надання послуг має бути однакова", - зазначив Ігор Горбаль.

Небайдужих львів'ян закликають здавати кров

"На сьогодні для переоснащення лабораторії лише у обласному центрі служби крові потрібно  не менше  8 млн гривень. Реформа передбачає одну таку велику лабораторію на область.

Звичайно,  якщо ми впровадимо цю концепцію у життя, це дуже покращить кількість заготовленої крові та в майбутньому допоможе багатьом хворим", - підсумував заступник головного лікаря

Як зазначив Олександр Чекмишев, доктор наук із соціальних комунікацій, викладач журналістики КНУ ім. Т Шевченка, медіа-експерт асоціації "Спільний простір", бути донором крові є безпечно і в жодному разів при здачі крові неможливо заразитися ВІЛ інфекцією чи будь-якою іншою хворобою.

Також, за його словами, після проведення тренінгів  та зустрічей із журналістами та громадськістю кількість охочих стати донором крові зростає.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ