Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні у Львові презентували перший том „Історії Львова”

Сьогодні у Львові відбулася презентація першого тому видання „Історія Львова” за участю академіка Національної академії наук України, директора Інституту українознавства імені І. Крип’якевича, доктора історичних наук, голови Колегії історії Львова Ярослава Ісаєвича, а також директора видавництва „Центр Європи”, директора видання „Історія Львова” Сергія Фрухта та представників авторського колективу.
 „Поляки написали про історію Львова багато хороших книг, проте жодна з них не містить інформації про місто від початку заснування до сьогодення, – зазначив Ісаєвич. – Тритомник історії Львова – це найбільш повне видання про історію міста, викладена на 1500 сторінках, також у цій книзі багато дуже цікавих ілюстрацій. Автори тритомника насамперед орієнтувалися на повноту викладу матеріалу про історію Львова”.
Проект видання тритомної „Історії Львова” здійснюється протягом 2006-2007 років. Це найповніша історія Львова за 750 років існування міста. Тексти „Історії Львова” написані кількома десятками авторів. Редакційну колегію видання очолює академік НАН України Ярослав Ісаєвич, видання підготувало до друку львівське видавництво „Центр Європи”. Книга створена за участю ГО „Інститут Львова”.
„Історія Львова” – багато ілюстрована репродукціями гравюр, ікон, давніх портретів, фотографій та малюнків, будівель, скульптур, ремісничих виробів. Зокрема, серед ілюстрацій вперше картографічне зображення Львова на мапі Європи 1339 року. Науковий апарат праці включає поклики та рукописні й опубліковані документи та джерела, розповіді літописців, дослідження вчених, а також алфавітний покажчик осіб, згаданих у тексті та підписи під ілюстраціями. Окремі розділи присвячені символам міста (гербу Львова та міським клейнодам).
У виданні використані фрагменти документів та спогадів, які дозволяють читачеві відчути колорит різних періодів історії міста. Видання складається з трьох томів, кожен з яких охоплює окремі епохи історичного буття Львова. Перший том – це період від першої літописної згадки про Львів (1256 рік) до входження міста у склад імперії Габсбургів (1772 рік). Другий том – період перебування міста в імперії Габсбургів (1772 рік – жовтень 1918 року). Третій том – період від Листопадового чину (1918 рік) до сучасності.
У першому томі „Історії Львова” (1256-1772 рр.) йдеться про перетворення заснованого королем Данилом і князем Левом міста з укріпленого поселення в столицю князівства, згодом Галицького королівства, а далі про Львів як центр Руського воєводства у складі Речі Посполитої, як релігійний осередок для православних, римо-католиків, вірмен та євреїв. У центрі уваги авторів -- еволюція територіальної структури і юридичного статусу міської громади, політичні події і суспільні рухи, економічне життя, розвиток освіти і мистецтва, міжнародні культурні зв’язки. На підставі хронік, описів очевидців та архівних документів розповідається про повсякденне життя львів’ян, їхні звичаї та погляди.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ