Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

ТЕЦ-1 може виробляти до 15 % електрики для Львова

На ТЕЦ-1 другий рік поспіль виконується спеціальна Інвестиційна програма, яка має сприяти реконструкції її електричної схеми та модернізації частини основного обладнання теплової схеми теплоцентралі. Відтак, підприємство зможе виробляти до 15% електроенергії для потреб міста, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Львівтеплоенерго» не тільки виробляє тепло, але виробляє і електроенергію. За останній час зроблено багато змін, йдеться про ремонтні роботи і нові роботи в частині господарки по електриці», - зазначив під час виїзду міський голова Львова Андрій Садовий.

Зараз в рамках згаданої Програми на електричній схемі ТЕЦ проведено роботи: з заміни трансформаторів струму лінії електропередачі 110 кВ Л – 2А; з заміни панелей захистів ліній електропередачі 110 кВ Л – 2А і Л – 2Б; з заміни кабелів релейного захисту та автоматики приєднань ліній електропередачі Л – 2А і Л – 2Б та шиноз’єднуючого електровимикача ВРЗ 110 кВ електропідстанції ТЕЦ 1СК.

«Ці роботи дають стабільність для теплопостачання міста. Ми також виробляємо електроенергію, яку віддаємо в мережу. Завдяки модернізаціям, які цього року будуть проведені, відсоток електроенергії, яку зможемо виробити на ТЕЦ, збільшиться до 15%. Але це не межа. Це дуже великий позитив, ми давно хотіли мати більшу незалежність», - зазначив мер Львова Андрій Садовий.

1 серпня запрацює лінія електропередачі 110 кВ Л – 2Б трансформаторної підстанції ТЕЦ-1 ЛМКП «Львівтеплоенерго». Лінію електропередачі 110 кВ Л – 2А запущено два тижні тому. Завдяки цьому буде повністю відновлено роботу трансформаторної підстанції ТЕЦ-1. Роботи виконували працівники «Львівтеплоенерго» та Західенергоавтоматика. Необхідність проведення робіт виникла через те, що обладнання на підстанції з 60-х років і воно відслужило 2 терміни експлуатації. Також у 2010 році в наслідок буревію на ТЕЦ-1 вийшов з ладу і розсипався роз’єднувач на трансформаторній підстанції. Згоріла лінія електропередачі 110 кВ Л – 2Б.

«1,5 роки тому на нараді в області нам задавали питання щодо стану відкритої підстанції і були зауваження зі сторони міністра палива і енергетики. На основі цього розроблено проект. Він складається з 2 частин – лінія 2-А та 2-Б, лінії «Південна» та «Північна». Цей проект потребує 7 млн грн, лише електрична частина.Він не дає ніякого економічного результату, тільки вирівнює надійність. У 2010 році, під час буревію, лінія вигоріла і обладнання було пошкоджене. Одну лінію нам вдалось скомплектувати з того обладнання, яке було і її запустили. Друга лінія не функціонувала до 20 липня цього року. Ми зіграли тендер і закупили обладнання на всі лінії. На сьогодні повністю усе обладнання знаходиться на території ТЕЦ.

Зараз ми працюємо зі ЗЕС та Обленерго і завтра буде запущена друга лінія, всі підготовчі роботи вже зроблені. Релейний захист працює, все змонтовано.

Є розроблена друга частина проекту на лінії «Північна» і «Південна» і ми приступаємо на найближчі три місяці до робіт. Коли ми зробимо цю частину, підстанція набере такого виду, які є зараз вимоги перед підприємством та до експлуатації обладнання в законодавстві.

Ми сьогодні виробляємо приблизно 10% електроенергії від потреби міста зимою, якщо ми закінчимо третій тепловивід і збалансуємо роботу 8 котла, то ми вийдемо на 15%. Ми частину електроенергії транзитуємо в місто Львів, а що є надлишкове – продаємо у зовнішню мережу.

Це стратегічна підстанція по діяльності Західних енергетичних систем», - розповів директор підприємства Степан Пакіж.

Зараз роботи із відновлення трансформаторної підстанції на завершені. Однак, вони ще триватимуть до кінця року. Варто наголосити, що на підстанції встановлено нове, сучасне обладнання, якого у Львові немає жодна електроустановка.

Відновлення і модернізації трансформаторної підстанції ТЕЦ-1 – це надійність роботи найбільшого джерела теплопостачання Львова, та якість роботи ТЕЦ-1.

Роботи виконують згідно зі схваленою НКРЕ Інвестиційною програмою для ТЕЦ-1 на 2012-ий рік. Інвестпрограмою передбачено 11,6 млн грн – для виконання усіх робіт на ТЕЦ-1. Самі ж роботи по підстанції коштують приблизно 6 млн грн., з них вже освоєно 2,5 млн грн.

Як уточнив Степан Пакіж, найбільш ефективним вважається процес, коли виробляється тепло і суміжно електроенергія.

«Якщо подивитись на ТЕЦ-2, то там суміжно електроенергія не виробляється. Там є водогрійні котли і вода одразу подається до споживача. На ТЕЦ-1 інша технологія: на ТЕЦ ми виробляємо пар, пар подається на турбіни, виробляється електроенергія і після цього пар іде на теплообмінники і до споживача. Частина електроенергії, яку ми виробляємо, йде на власні потреби ТЕЦ, а частина йде в мережі міста. Вся модернізація, яка зараз проводиться на ТЕЦ, проводиться за рахунок того, що в тарифі електроенергії закладена інвестиційна складова. Тому ми ці кошти не беремо з тепла, а ці кошти беремо з продажі електроенергії.

Дохід в зимові місяці складає приблизно 10-12 млн грн. від продажу електроенергії, в літні місяці – 5-6 млн грн», - розповів Степан Пакіж.

Щодо підготовки об’єктів теплопостачання до нового опалювального сезону, то зараз виконується повна реконструкція двох малих котелень за адресами: на вул. Стефаника,7 та на вул. Окружній, 44.

У загальному підсумку прокладено нових трубопроводів або замінено новими трубопроводами 6,2 км трубопроводів теплопостачання та постачання гарячої води, з яких 3,1 км трубопроводів виконано попередньоізольованими трубами.

Нагадаємо, під час літньої ремонтної кампанії ЛМКП «Львівтеплоенерго» готує до опалювального сезону 2012-2013р. ТЕЦ-1, ТЦ «Північну», ТЦ «Південну», 110 котелень, 117 центральних теплових пунктів та 58 індивідуальних теплових пунктів, та 432,9 км (у двотрубному обчисленні) теплових мереж та мереж постачання гарячої води (з її рециркуляцією).

Довідка:

Середній рівень розрахунку споживачів за послуги з теплопостачання за 2012р. - бюджентні установи - 95,7%, населення - 97,8, інші - 90,8%

Загальна заборгованість споживачів перед ЛМКП «Львівтеплоенерго» становить 108 млн. грн. З них борг бюджетних установ – 15,2 млн. грн., споживачів категорії інші – 7,9 млн. грн., борг населення – 84,8 млн. грн. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ