Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові пропонують створити окрему програму підтримки ОСББ на базі колишніх гуртожитків

4 листопада у Львівській міській раді з ініціативи свободівця Василя Горона відбулася нарада за участі власників гуртожитків, які включені в статутний капітал підприємств. Про це повідомила прес-служба Львівської міської організації ВО «Свобода».

«Ми запросили власників гуртожитків на нараду, адже їхня позиція щодо передачі зазвичай є негативною, вони не йдуть назустріч міській владі, не погоджують інвентаризаційні акти, чим ускладнюють передачу гуртожитків і створенню Єдиного реєстру мешканців гуртожитків. Власникам дали можливість висловити свої вимоги та письмово подати свої позиції щодо згоди чи незгоди на передачу гуртожитків», - повідомив свободівець Василь Горон.

Під час наради свободівець Василь Горон запропонував присутнім підтримати текст звернення від фракції ВО «Свобода» до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, яке він планує озвучити на наступній сесії Львівської міської ради щодо зміни підходу до реалізації Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Подаємо текст звернення повністю:

Урядова політика державного фінансування передачі гуртожитків місцевим радам зайшла у глухий кут і викликає лише зневіру у громадян та ілюзію сприяння зі сторони місцевих органів виконавчої влади.

Грубо порушуючи законодавчі норми, міністерства і відомства з 2009 року не віднайшли механізму виділення бюджетних коштів на покращення стану державного майна – об’єктів державного житлового фонду. З часу проголошення загальних підходів до проведення капітальних ремонтів гуртожитків, не знайдено нічого більш «ефективного» ніж концепція співфінансування з місцевих бюджетів сіл і селищ, малих містечок підготовки державного майна до житлової приватизації. На порозі 2012 року розпочалася нова хвиля упорядкування показників загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків.

На звернення Львівської міської ради і Львівської обласної ради до центральних органів виконавчої влади щодо реального забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків, удосконалено нормативно-правову основу розв’язання проблем. З 1 жовтня набрали чинності зміни і доповнення до закону про приватизацію житлових приміщень у гуртожитках. Та міністерства і відомства знайшли нову підтримку своїх відомчих інтересів на шкоду громадянам. Узаконено ще 5 річний період знущання суб’єктами господарювання над людьми, оскільки передача гуртожитків тепер залежить від наявності коштів у державному бюджеті. Міністерства отримали право маніпулювати долею мешканців через державну програму. Категорично вимагаємо, щоб в умовах нової законодавчої бази, яка діє з жовтня цього року щодо гуртожитків, профільні міністерства припинили затягувати процес приватизації житла та відмовилися від старої концепції фінансування передачі гуртожитків як об’єктів державного житлового фонду. На сьогодні в інтересах мешканців гуртожитків та територіальних громад запровадити механізм якомога швидшого прийняття гуртожитків у їх власність відповідно до норм і положень чинного законодавства.

Програму державного фінансування пропонуємо кардинально переорієнтувати на фінансову підтримку у передбаченому розмірі створених за результатами приватизації об`єднань співвласників гуртожитків (ОСББ).

За результатами зустрічі були узгоджені терміни закінчення інвентаризації гуртожитків та терміни, коли власники нададуть всю технічну документацію, необхідну для передачі гуртожитків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ