Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбувся круглий стіл „Вільний від тютюнового диму Львів: крок на зустріч Європі у подоланні тютюнової епідемії в Україні”

Сьогодні у Львові відбувся круглий стіл на тему „Вільний від тютюнового диму Львів: крок на зустріч Європі у подоланні тютюнової епідемії в Україні”. Представники політичних партій, громадських організацій та лікарі обговорювали питання захисту пасивних курців та зменшення залежності у активних. За даними соціологічних досліджень в країні курять 41% усіх мешканців - це дві третини чоловіків та одна з п’яти жінок. За 2007 рік в Україні викурили 96 млрд. цигарок. А тільки компанія „Мальборо” отримала на цьому 12 млрд. доларів США чистого прибутку. Цільовою аудиторією компаній-виробників тютюну є молодь від 13 до 21 року, бо відсоток людей, які починають курити після 21 року дорівнює одному.
Представники проекту „Майбутнє без куріння” лобіюють закон про повну заборону куріння в громадських місцях. Закон про часткову заборону вступить в дію 1 січня 2009 року, проте зважаючи на розмір штрафів та культуру громадян, на думку організаторів, втілити його в життя буде важко. „Закон не так важко прийняти, як почати втілювати його. Заборона почне діяти лише коли люди почнуть робити зауваження курцям, які палять в громадських місцях” - сказав під час круглого столу Сергій Гончар, представник громадської організації Черкас. Жорсткіші умови для курців ввели уже в кількох містах країни - Черкасах, Херсоні, Ужгороді, Луцьку, Тернополі та Києві. Там курцям заборонено палити в громадських місцях та десятиметровій зоні навколо них. А навколо зупинок громадського транспорту діє п’ятдесятиметрова зона. Рівень залежності паління, на думку організаторів програми, можна зменшити через підвищення цін на тютюнові вироби, впровадження заборони на рекламу та спонсорство тютюну, надання інформації про небезпеку паління.
На боротьбу з палінням у 2009 році у Кабінеті міністрів вже передбачили 40 млн. гривень.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ