Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Замки Львівщини повинні бути у державній власності, - Гірняк

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/6
Сьогодні, 23 листопада, у Львові провели круглий стіл на тему: «Замки Львівщини: як зберегти історико-культурну спадщину?». У заході взяли участь представники ЛОР, Мінкульту, Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького та громадських організацій, які намагались з’ясувати хто і згідно з яким механізмом повинен одержати право власності на замки.

Як повідомляло Гал-інфо на початку жовтня, одразу декілька львівських організацій та приватних осіб висловили підозри про те, що Львівська обласна рада в особі комісії з питань комунального майна та приватизації хоче, аби замки Львівщини перейшли у комунальну власність для подальшої передачі їх у приватні руки.

Замки Львівщини передадуть ЛОР, а потім приватизують?

Про схожі побоювання під час сьогоднішнього круглого столу розповіли депутати ЛОР Олег Панькевич та Інна Свистун, а також заступник голови ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко і низка інших правозахисників та представників громадськості. На їхню думку, той механізм, який зараз пропонує управління майном спільної власності облради на чолі з Миколою Бандрою (оформлення права власності на ці об’єкти за ЛОР для подальшої передачі у руки держави), є непрозорим та незрозумілим. Перш за все, противники цього рішення побоюються, що під час оформлення документації певні об’єкти можуть «зникнути». Вони також не розуміють, чому право власності не можна одразу ж закріпити за державою, а саме за Міністерством культури України.

У відповідь на ці запитання заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк заявив:

«Наша кінцева мета – замки Львівщини повинні бути у державній власності. На сьогоднішній момент державна власність на ці об’єкти не зареєстрована. Якою є юридична складова цього процесу? У 1992 році Галерея мистецтв (саме вона формально керує деякими замками Львівщини, - ред.) була передана в обласну власність. У 2006-2007 роках цілісний майновий комплекс було передано у державну власність, але не було передано все майно. Ці об’єкти ще не були зареєстровані. Змінився механізм реєстрації речових прав. Відповідно, коли до нас звернулись і попередній керівник (Лариса Разінкова-Возницька – ред.), і теперішній директор (Тарас Возняк – ред.), було прийнято, я вважаю, правильне рішення – зареєструвати за областю власність, а потім передати державі. Такою є процедура і Мінкульт її підтримує. Це правильно і робиться для того, щоб ці замки не втратити».

Володимир Гірняк також розповів, що проект рішення планують винести на голосування під час сесії ЛОР 5 грудня.

«На сесії облради або 5, або 21 грудня, якщо буде воля, тоді всі без емоцій ознайомляться з документами і скажуть, що це дійсно правильна позиція управління майном спільної власності. Тоді буде прийнято відповідне рішення. У цьому, перш за все, має бути зацікавлене Міністерство культури, обласна рада і, відповідно, колектив та керівництво цих об’єктів», - підсумував чиновник облради.

Нагадаємо, мова йде про такі культурні пам’ятки:

Оборонна вежа (вул.Замкова,40, с. Пятничани, Жидачівський р-н), площею 177,2 кв. м.

Каплиця Боїмів (вул. Катедральна, 1, м. Львів), площею  40,4 кв. м.

Башта колишньої Свяходухівської церкви XVIII ст.  (вул. Коперника,40-40а, м. Львів), площею 556,3 кв. м.

Олеський замок (вул. Замкова,30, смт Олесько, Буський р-н), площею 2127,5 кв. м.

Надбрамний корпус, Великий палац, Китайський палац (вул. Тернопільська, 5 м. Золочів).

Замок в с. Підгірці, Бродівський р-н площею 8401,2 кв. м. та Заїжджий двір біля нього площею 1312,3 кв. м.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ