Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Зникнення "Геніїв" у Львові нагадує детектив

Маленькі скульптури «Геніїв», які були розміщені на балконі львівської кам’яниці Вільчків (площа Ринок,3), невідомо коли повернуться на своє місце. Про це учора, 8 червня, під час засідання сесії Львівської міської ради повідомила керівник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко-Швець, передає Гал-інфо.

Депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук поцікавився у Лілії Онищенко-Швець долею скульптурної групи «Генії», яка вже 9 років перебуває на реставрації.

Скульптури
Скульптури "Геніїв" на фасаді кам'яниці. Фото: uk.wikipedia.org
Скульптури
Скульптури "Геніїв" на фасаді кам'яниці. Фото: dlab.com.ua
Копія скульптури
Копія скульптури "Глорія". Фото - Гал-інфо.
1/3

За словами Лілії Онищенко-Швець, маленькі скульптурки забрали на реставрацію разом із скульптурою «Глорії».

«Зараз скульптури "Геніїв" перебувають на вул. Князя Романа, на факультеті реставрації (йдеться про корпус Львівської політехніки, - ред.). На жаль, одна скульптура повністю знищена. Ми думали про виготовлення копії. Однак, це дуже дорого. Навіть думали про те, щоб зробити це спільно з німецькими партнерами (йдеться про GIZ, - ред.), але і вони не змогли цього оплатити. Будемо думати як реставрувати і повернути оригінали», - сказала Лілія Онищенко-Швець.

Нагадаємо, що Гал-інфо ще з 2013 відстежувало долю маленьких скульптур з кам’яниці Вільчків на пл. Ринок,3 і щоразу отримувало різні запевнення від керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко-Швець. Щороку у коментарі Гал-інфо Лілія Онищенко-Швець озвучувала різні версії місця перебування скульптур.

Нагадаємо, що скульптурну групу «Генії», яка була на балконі кам'яниці, забрали на реставрацію ще 2008 року, однак і досі їх не повернули на місце, хоч сам будинок відреставрували вже давно.

Кам'яниця Вільчків. Фото - Гал-інфо.
Кам'яниця Вільчків. Фото - Гал-інфо.
Балкон на якому були встановлені
Балкон на якому були встановлені "Генії". Фото - Гал-інфо.
Балкон на якому були встановлені
Балкон на якому були встановлені "Генії". Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/4

У вересні 2013 року в коментарі Гал-інфо Лілія Онищенко повідомила, що над скульптурами працюють. Тоді ж вона запевнила, що одна скульптура «буде незабаром повернута на фасад, відреставрована та законсервована». На місці іншої скульптури планували встановлена копію.

У жовтні 2013 року Лілія Онищенко заявила, що скульптури повернуть, «коли зійде сніг».

Тоді ж вона підтвердила версію про заміну однієї скульптури на копію. І повідомила, що цей проект також фінансується з GIZ.

Чиновниця пообіцяла, що скульптури повернуть весною, «щоб не стояли у зимовий період, адже там погано зроблені ринви».

Тоді ж Лілія Онищенко додала, що одна скульптура була у дуже поганому стані, адже на неї лилась дощова вода, бо була обірвана ринва.

«Її вже відреставрували і передадуть у музей. На фасад встановлять її копію, виконану із каменя», - сказала тоді Лілія Онищенко-Швець.

Коли "зійшов сніг" Гал-інфо знову поцікавилося долею багатостраждальних «Геніїв». Відтак 6 квітня 2015 року Лілія Онищенко-Швець на запитання, коли ж повернуться «Генії», відповіла коротко: «Повернуться».

Цього разу вона вже додала, що на фасад будинку повернуться копії обох скульптур, а самі скульптури зберігатимуться в Історичному музеї на площі Ринок, 4.

Рівно через рік – 6 квітня 2016 року Гал-інфо знову звернулося до чиновниці з тим самим питання – коли на пл. Ринок, 3 повернуться «Генії». Цього разу вона розповіла, що реставраційні роботи торік не вдалось завершити. Цього разу проблема була у тому, що не вдалося домовитись про ціну реставрації.

За словами Лілії Онищенко, за реставрацію у 2015 році попросили 160 тис грн., а у 2016 році ціна очевидно зросла. Грошей на «Геніїв» у Львівської міськради, начебто, не було.

Тоді чиновниця повідомила, що реставрацією займається Орест Дзиндра, а самі скульптурки начебто перебувають на кераміко-скульптурній фабриці.

Тоді вона повідомила, що на фасаді кам’яниці встановлять копії скульптур, а оригінали передадуть на зберігання у Львівський історичний музей.

Довідка:

Будинок на пл. Ринок, 3 (охор. №326/2) розташований на території Державного історико-архітектурного заповідника, в лінійній забудові східного боку ринкової площі. Це типова ринкова кам'яниця, яка у другій половині ХVІ ст.  належала патриціям Вільчкам (Wilczkowie). У ХVІІІ ст. перебудована у стилі бароко за проектом відомого львівського архітектора Петра Полейовського для магнацької родини Жевуських.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ