Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Дволикий Янус львівської реставрації

Історичний центр Львова занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Тому кожну цеглинку, кожну бруківочку мають пильнувати як зіницю ока. Та чи так це на практиці? Проаналізували журналісти Гал-інфо.
1/1

ЯНУС ПЕРШИЙ. РУЙНІВНА СИНЕРГІЯ ЛЮДСЬКОЇ НЕДБАЛОСТІ ТА НЕВБЛАГАННОГО ЧАСУ

Львів наші дні. Околиці розростаються маєтками, ближній центр забудовується багатоповерхівками – і все це відбувається, наче на екзимівському продуктові – виростає нерухомість днем за днем, навіть під час карантину.

Новобудови у Львові: поради фахівців, як не помилитись при купівлі квартири

Коронавірус vs Ціни на нерухомість: хто кого – відповідь економіста

Юристи розповіли про ризики при купівлі житла на первинному ринку: як вберегтись?

Та, певно, що недарма в народі кажуть: «Руйнувати, то вам не будувати». Відтак, львів’яни знають, що охорона історичного середовища міста Лева – то відкрита рана, що не гоїться роками.

Нагадаємо, що журналісти Гал-інфо вже писали про історію (яка нагадує детектив) таємничого зникнення славнозвісних геніїв. А чого лиш вартував скандальний фонтан на площі Галицькій. І це лиш вершина айсбергу під назвою – Археологам тут не раді.

Гал-інфо продовжує порушувати проблемні архітектурні, історичні та культурні питання. Відтак один з останніх інформаційних запитів був скерований до Управління історичного середовища ЛМР щодо аварійного стану та планів щодо ремонту реставрації будинку №45 на вул. Братів Рогатинців, вікна якого також дивляться на площу Коліївщини.

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/4

Поки ми чекали на відповідь, то проаналізували інформацію, що пов’язана з цим об’єктом нерухомості. І ось, що вдалось з’ясувати.

Ще у далекому 2015 році за цією адресою міськрада реставрувала балкон за 88 тисяч гривень. Про перебіг робіт у вересні того ж року звітував перед камерами сам Андрій Іванович. Що характерно фасад будинку №45 вже тоді був не у привітному стані – покоцаний та обдертий.

Це було 4,5 роки тому. А що сьогодні? Відтоді змінилось лише те, що прибрали рекламні постери, якими власне і затуляли рани будівлі. Сьогодні ж за цією адресою з входом зі сторони площі Коліївщини розміщений заклад харчування «П'яна качка / Drunken Duck». Та виглядає так, що потріскані та облущені стіни не заважають вести бізнес, а зі сторони міста нарікань нема.

Тож, чи є гроші не збереження будинку №45? Ми отримали відповідь на свій запит від ЛМР. Тож, чиновник повідомили наступне.

«В межах наданих повноважень та наявної інформації повідомляємо, що управління є виконавчим органом місцевого самоврядування, а тому зобов’язане діяти в межах чинного законодавства та наявних бюджетних коштів.

На даний момент (02.03.2020 рік) в бюджеті розвитку міського бюджету м. Львова на 2020 рік не передбачено коштів управлінню охорони історичного середовища на проведення ремонтно-реставраційних робіт будинку №45 на вул. Братів Рогатинців».

Відповідь підписала начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Отож, підсумуємо: фасад будинку обсипається, грошей цього року на відновлення будівлі у ЛМР не передбачено, бізнес ведеться й надалі. Гал-інфо бідкається - влада розводить руками.

ЯНУС ДРУГИЙ. САКРАЛЬНІ ПАМ'ЯТКИ: ЯК ВИГЛЯДАЮТЬ ВІДРЕСТАВРОВАНІ ЦЕРКВИ МІСТА

Попри вищесказане, у Львові щороку можемо спостерігати сакральні споруди у будівельних риштуванням. До Міжнародного дня пам'яток, який світ відзначає 18 квітня, ЛКП «Бюро спадщини» підготувало огляд невеликої частини найцікавіших пам’яток - сакральних споруд, над якими працювали реставратори протягом минулих 10-ти років.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

В епоху радянського режиму храми Львова за невеликим винятком не використовувались за призначенням. В церквах були склади, розважальні заклади і навіть в’язниці. Ну і звичайно їх ніхто не ремонтував. Така експлуатація храмів позначилася на їх збереженні.

Релігійні громади отримали будівлі часом в жалюгідному стані: проблеми з дахами, облущені фасади, знищені інтер’єри. Звичайно, міська адміністрація активно долучається до фінансування реставраційних робіт, для виконання яких потрібні відповідні фахівці та значні гроші.

У цьому матеріалі – лише виокремлено на власний розсуд три проекти, які втілені останнім часом в кращих храмах Львова. На ще багатьох об’єктах реставрація триває і досі. Роботи супроводжувало управління охорони історичного середовища ЛМР, роботи проводились за гроші міського бюджету.

ЧИТАТИ ДАЛІ.

1/1

Зрозуміло, що все і в один день місто не відремонтує, не відреставрує і не відбудує, але... Але не помічати за пару кроків від Ратуші упродовж 5 років будівлі, з якої днем за днем, немов пожовкле листя восени, обсипається фасад – дивина та й годі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ