Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

До Дня Перемоги телефон у Львівській обласній організації ветеранів відімкнений - через борги

Учора, 29 квітня, в Будинку офіцерів ЗОК у Львові пройшли урочисті збори з нагоди 64-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. На завершення був невеличкий банкет. Ветеранів пригощали бутербродами зі шпротами і традиційними ста грамами.
Головна відмінна риса торжеств – скромність. У урочистих зборах взяли участь близько 80 ветеранів. Не було ні довгих пафосних промов, ні квітів, ні подарунків. Ветерани вітали один одного зі святом, згадували фронтові будні, читали вірші про Велику Вітчизняну війну, співали військові пісні. Від керівництва військ Західного оперативного командування присутніх привітав начальник Будинку офіцерів полковник Віталій Провозін. За його словами, на урочисті збори був запрошений командувач ЗОК Михайло Куцин, однак прийти він не зміг, оскільки разом з начальником Генерального штабу перебуває в Славуті, де проходять останні приготування до перепоховання в братській могилі знайдених останків воїнів Червоної армії. Заходи ці заплановані на 9 травня.

Під кінець зборів голова Львівської обласної організації Міжнародної української спілки учасників війни Микола Гусельников нагородив найбільш заслужених ветеранів почесними грамотами. Декілька чоловік, окрім грамот, отримали невеличкі сувеніри –  горнятка для чаю. Першому горнятко вручили Герою Радянського Союзу генерал-майорові юстиції у відставці Каліберді Геннадію Афанасійовичу, нагородженому окрім Золотої зірки Героя, орденом Леніна, двома орденами Червоної зірки, орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня, орденом Б.Хмельницького ІІІ ступеня, медалями «За оборону Сталінграду», «За Перемогу над Німеччиною», «За бойові заслуги».

- Урочисті збори в Будинку офіцерів, - це, звичайно, дуже добре, це в першу чергу вияв поваги до тих, хто жертвував своїм життям заради перемоги над німецькими окупантами, - говорить голова Львівської обласної організації ветеранів України, учасник Великої Вітчизняної війни Тимофій Андрійович Махоньок. - Однак цей урочистий захід не міняє загальної картини. Майбутній ювілей Великої Перемоги львівські ветерани зустрічають в умовах наростаючого приниження. Заборона на проведення естафети «Слава визволителям України», поява на вулицях Львова щитів з рекламою дивізії СС «Галичина», спроба демонтажу пам'ятника Воїну-визволителю в Стрию – лише частина передсвяткових «сюрпризів» від львівської влади.

- А в яких умовах зустрічає ювілей наша обласна організація, - веде далі ветеран. - Приміщення, яке нам виділили, знаходиться на четвертому поверсі (у будівлі без ліфту) і підійматися туди потрібно по гвинтових сходах – а це 94 сходинки. У нас вже були випадки, коли ветерани на цих сходах падали і розбивалися.

Сам за себе говорить і такий факт. На фінансування обласної ветеранської організації (яка на сьогоднішній день об'єднує більш як 50 тисяч ветеранів) в рік виділяється 4300 гривень. У багатьох чиновників облдержадміністрації місячна зарплата набагато більшого розміру. Але навіть ці нещасні копійки ми не завжди можемо отримати. Цього року, наприклад, фінансування було лише на папері. Тому телефон в організації сьогодні відключений – через несплату. У відрядження ми вимушені їздити за свій рахунок. Це у той час коли з районів області все частіше приходять тривожні вісті…

Віктор Правденко


















Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ