Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Медична афера у Львові: чиновники цинічно зароблять на людях, хворих на ниркову недостатність

Сьогодні, 24 грудня, під стінами Львівської ОДА пацієнти відділення гемодіалізу Львівської обласної клінічної лікарні влаштували пікет. Вони вимагали не забирати у них нових апаратів гемодіалізу, котрі нещодавно отримала лікарня. Відцього обладнання залежить життя близько 400 хворих уобласті.

Обладнання гемодіалізубуло отримано згідно із договором, що уклали на закупівлю обладнання та розхідних матеріалів для процедури гемодіалізу. Після проведення відповідного тендеру компанія "Лінк-Медикал" представник німецької фірми «Фрезеніус» передала лікарні нові апарати та частину розхідних матеріалів.

Президент благодійного фонду «Асоціація життя» хворих, які лікуються гемодіалізом, Ірина Куцьо повідомила: «У вересні цього року компанія«Лінк-Медитал» (представник німецької фірми «Фрезеніус»), подарувала нам нове обладнання. У серпні вона ж виграли тендер щодо закупівлі розхідних матеріалів. Однак фірма "Укрпрофмед", яка працює на цьому ринку вже років 5, постачаючи неякісне єгипетське обладнання… почала подавати скарги у Антимонопольний комітет, через що ми не можемо укласти угоду на розхідні матеріали з німецькою фірмою, що є значно вигідніше, бо дешевше».

У Львівській області близько 400 хворих, лікуються у трьох віддаленнях гемодіалізу у Львові, Червонограді та Дрогобичі. Нині у цих відділеннях проблеми із постачанням розхідних матеріалів, здоров’я хворих під загрозою. За словами Ірини Куцьо, хворих перевели із необхідних трьох процедур гемодіалізу в тиждень на дві.

«Замість трьох процедур гемодіалізу нас перевели на дві. Завдяки такому скороченню всі пацієнти зможуть лікуватися до 15 січня. Це краще ніж взагалі не ходити до лікарні, але це те саме, якщо ви будете дихати через раз», - зазначила жінка.

Як пояснив, Костянтин – один із хворих, такої ситуації з розхідними матеріалами немає в жодній області, окрім як на Львівщині.

«Ми дзвонили у Івано-Франківськ та Луцьк, ніде не скорочують процедургемодіалізу, як було тричі, так і є. Для хворих на ниркову недостатністьжиття рахується на кожний день, а нам пропонують відновити процедури наприкінці січня, та ми не доживемо. Це просто цілеспрямоване знищення хворих», - наголосив Костянтин.

Ірина Куцьо додала, що уже10 років лікується програмним гемодіалізом (штучна нирка). Але тільки завдяки новому апарату у неї покращились аналізи та перестали боліти кістки та суглоби.

"Коли ми лікувались на старих апаратах, ми зле почувались, в нас боліли ноги, суглоби. Завдяки новим апаратам ми значно краще себе почуваємо. Вони забезпечують кращий рівень очищення крові", – наголосила Ірина Куцьо.

Також вона додала, що в управлінні охорони здоров’я Львівської ОДАвсі руками і ногами за старе обладнання

Водночас головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка виклав свою версію.

Він сказав, що останні два роки тендери на постачання вигравала фірма"Укрпрофмед", яка надавала неякісну продукцію. При цьому претензії висловлювали як лікарі, так і хворі.

За його словами, переможцем конкурсу щодо закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу стало ТОВ «Лінк-Медитал». Однак Антимонопольний комітет не дозволив працювати з цією компанією.

«Цього року ми провели нові торги. Однак втрутився Антимонопольний комітет, який заборонив акцептувати на німецькій фірмі «Лінк-Медитал», котра давала і дешевший, і якісніший розхідний матеріал для апаратів «штучної нирки». Комітет змусив нас підписати угоду з попереднім учасником «Укрпрофмед", який поставляв неякісний розхідний матеріал. Але ми не уклали з ними угоду», - сказав головний лікар.

Михайло Гичка наголосив: «Конкурсна пропозиція ТОВ «Лінк-Медикал» на 2,5 млн грн дешевша, ніж пропозиція від ТОВ «Укрпрофмед».

Головний лікар додав, якби торги було проведено своєчасно і без перешкод, витратних матеріалів вистачило б до кінця року на три процедури гемодіалізу для кожного пацієнта.

Михайло Гичка зазначив, що після переговорів з представником «Лінк-Медитал» уже з наступного тижня, 29 грудня, пацієнти повернуться до звичайного графіка лікування – трьох разів на тиждень.

Також під час акціїпротесту був присутнійдиректор департамент охорони здоров’я Львівської ОДАБогданЧечотка, який запевнив пікетувальників, що візьме справу під свій контроль.

«До Антимонопольного комітету я також маю багато претензій. І ми відправили Квіташвілі листа з вимогою організувати або прямі поставки, або провести законодавчі зміни. Обласна лікарня вже подала в суд на Антимонопольний комітет», – сказавБогдан Чечотка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ