Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2018: люди, яких запам'ятають

Люди творять історію та залишають у ній свій слід надовго. Гал-інфо зібрало перелік 10 осіб, яких, на нашу думку, запам'ятали найбільше в 2018 році.

1.Блаженнійший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України.

Митрополит Епіфаній став першим предстоятелем новоствореної Православної Церкви України. Його обрали таємним голосуванням на Об’єднавчому Соборі 15 грудня. 39-річний митрополит не був публічною персоною до обрання предстоятелем. Про нього знали фактично лише зацікавлені церквою люди. Проте він був майже другою людиною в УПЦ КП – впродовж 5 років Епіфаній перебував на посаді заступника патріарха Філарета та його намісником у разі смерті.

Його кандидатуру підтримали 30 із 40 архієреїв УПЦ КП на архієрейському соборі напередодні Об’єднавчого Собору. 6 січня на митрополита Епіфанія чекає заключний етап утворення української незалежної церкви – із рук Вселенського Патріарха Варфоломія Константинопольського він має отримати томос – документ про автокефалію.

2.Полонені моряки

Зараз у російському полоні перебувають 24 українські моряки. Це члени екіпажу броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдового буксиру "Яни Капу", які 25 листопада  переходили з Одеси до Маріуполя. У Керченській протоці їх «вогнем і мечем» зустріли російські прикордонні кораблі. Спочатку російський "Дон" протаранив "Яни Капу", пошкодивши його двигун. Далі українські кораблі зазнали обстрілів з моря та повітря. У результаті агресивних дій росіяни протиправно захопили 3 кораблі та взяли в полон 24 моряків, 6 з яких отримали поранення.

Пізніше кількох військовослужбовців змусили зізнатися у порушені кордонів РФ. Наразі екіпажі українських катерів тримають у СІЗО "Лефортове". Проте наші моряки тримаються гідно. Вісім силовиків відмовились давати свідчення та визнавати себе винними. Вони хочуть, щоб з ними поводились як з військовополоненими, а не злочинцями. Адвокат моряків Микола Полозов впевнений, що решта зроблять те саме.

3.Еліна Світоліна

У 2018 році тенісистка може похизуватися багатьма досягненнями. Світоліна стала першою українкою, яка перемогла у підсумковому турнірі Жіночої тенісної асоціації (WTA) у Сингапурі. Це найбільший титул у її кар’єрі. До цього Еліна перемагала лише лише на турнірах Grand Slam. Впродовж змагань Світоліна здолала 5 спортсменок із першої десятки рейтингу WTA. Серед них третя ракетка світу данка Каролін Возняцкі.

За 8 років тенісної кар'єри Світоліна піднялася з 498-го на 4-е місце в рейтингу. Найвищим її показником була третя сходинка на початку 2018 року. 

Цього року Еліна також отримала спеціальну високу нагороду "Гордість України" від Національного олімпійського комітету.

Світоліна не поїхала до Росії, де 23–29 липня 2018 року проходив турнір WTA Moscow River Cup. Його призовий фонд був 750 тисяч доларів. Крім того, спортсменка відмовляється давати інтерв’ю російським журналістам.

4.Марина Поплавська

Цього року відому актрису спіткала трагічна смерть у ДТП. Автобус, в якому їхала Поплавська, 20 жовтня зіткнувся з вантажівкою на трасі Київ-Чоп. На моменті смерті Марині було 46 років.

Найбільшої популярності Марині Поплавській принесла участь у телешоу "Дизель-шоу" на каналі ICTV. Також актриса знімалася у передачах "На трьох" "DIZEL ранок" та "Країна У".

Із 1993 грає в команді КВН "Дівчата з Житомира". Пізніше стала Поплавська стала їх керівником та продюсером. Після одного виступу в Юрмалі Поплавська отримала запрошення від російського НТВ для участі в скетч-шоу "На трьох". Робота на телебаченні не була основним заняттям Марини, оскільки вона поєднувала її з вчительською діяльністю в школі. Саме цим, а не телекар’єрою вона найбільше пишалася. Її педагогічний стаж – 24 роки.

Актриса нагороджена орденом "За заслуги" ІІІ ступеня посмертно.

5.Олег Сенцов

Більше 4 з половиною років Олег Сенцов перебуває у російській неволі. Його заарештували навесні 2014-го, а в 2015-му присудили 20 років колонії суворого режиму за злочини, яких він не робив. Український політв’язень не визнає своєї провини і вважає справу проти нього політичною та сфальсифікованою.

14 травня Сенцов оголосив голодування, щоб звільнити усіх українських політв’язнів, яких незаконно утримує Росія. Режисер заявив, що не буде просити помилування у Путіна та готовий іти до кінця. Голодування Сенцова супроводжувалось акціями підтримки по всьому світу. На початку червня вони пройшли у 78 містах у різних країнах. Чимало світових організацій закликали російську владу звільнити політв’язня, проте він досі залишається у неволі.

Сенцов голодував 145 днів. За цей час він схуд на 20 кілограм, його організм ослаб, а внутрішні органи перестали належно працювати. "У зв'язку з критичним станом мого здоров'я, а також патологічними змінами, які почались у внутрішніх органах, найближчим часом до мене заплановано застосування примусового харчування. Моя думка при цьому вже не враховується — нібито я вже не в змозі адекватно оцінювати рівень здоров'я і небезпеки, що йому загрожують" - говорив він про припинення голодування.

Наприкінці жовтня Європарламент нагородив Сенцова премією імені Сахарова "За свободу думки". Нагороду отримувала його сестра, через яку він передав слова "Можна закликати змиритися і здатися, а можна навпаки, закликати чинити опір і боротися, навіть коли немає шансів вижити, а є шанс лише загинути".

6. Гурт KAZKA

Шалену популярність українській групі KAZKA принесла її пісня "Плакала". Композиція цього року побила величезну кількість рекордів та очолила немало рейтингів. Вона ввійшла до ТОП-10 відомого сервісу для розпізнавання музики Shazam. Трек засвітився і в Росії – пісня «Плакала» очолила ТОП-30 російського каналу МУЗ ТВ. Наприкінці року YouTube підбив підсумки 2018-го. Кліп на пісню KAZKA став найпопулярнішим в Україні – станом на зараз його переглянули  понад 86 млн разів. До слова, є ще аудіоверсія із 79 млн.

"Плакала" стала відомою не лише в Україні. Кавери на неї записували казахською та російською мовами. Музиканти не здивовані популярністю в Росії. Вони сказали, що пишаються, бо всі країни слухають українську пісню.

7.Борис Патон

Цього року відомому науковцю виповнилось 100 років. Більшу частину свого життя Борис Патон віддав Національній Академії наук України, президентом якої є з 1962 року. Патон відомий далеко за межами України завдяки своїм революційним винаходам.

Патон розробив перший у світі прилад для обробки металу в космосі за допомогою пучка променів. Завдяки цьому приладу можна різати, зварювати, паяти і наносити металеве покриття за межами земної кулі. Ще одним відомим відкриттям є технологія електрозварювання м’яких тканин. Цей винахід Патон розробив спільно зі спеціалістами в галузі інженерії та медицини. За допомогою цієї техніки проведено більше 100 тис. операції.  

Борис Патон є ровесником Академії наук України, якій теж цього 100 років. До слова, йому пропонували очолити всесоюзну академію наук, проте вчений відмовився. Він був переконаний, що має працювати саме в Києві.

Борис Патон став першим, кого нагородили званням "Герой України" у 1998 році. Також в його честь названо астероїд 2727 Paton. Секретом свого довголіття Борис Патон називає працю, якій він виділяв по 12 годин на добу.

8.Джон Маккейн

У серпні на 81 році життя помер відомий американський сенатор Джон Маккейн. Минулого року в нього виявили рак головного мозку, проте політик не здався та продовжив роботу. За два тижні до смерті він вирішив припинити курс лікування.

Маккейн був багаторічним прихильником України та критиком російської політики. Порошенко називав його «великим другом України» У 2013 році сенатор приїхав до Києва для підтримки протестувальників після силового розгону Майдану. Впродовж наступних років Маккейн був одним із найактивніших лобістів інтересів нашої держави на міжнародній арені. Він вимагав санкції для Росії за її дії в Криму та на Донбасі. Американський сенатор їздив у зону АТО та зустрічався з нашими військовими. Після візиту сказав, що йому соромно за те, що його країна не може надати Україні зброю.

Сенатор є ветераном В’єтнамської війни. 1967 році він потрапив до п’ятирічного полону після того, як його літак збили над Ханоєм. По закінченню війни Маккейн працював в армії, проте згодом вирішив піти в політику. У Сенаті з 1987 представляв штат Аризона. У США Маккейн відомий критикою політики нинішнього Президента Трампа. Сам сенатор двічі намагався стати президентом США, проте безуспішно.

9.Роман Насіров

Поновлення Насірова сколихнуло український та закордонний медіапростір. Окружний адміністративний суд Києва на початку грудня поновив його на посаді начальника ДФС. Насірова звинувачують у розкраданні 2 млрд державних коштів. Раніше він вийшов на свободу під заставу розміром 100 млн гривень, яку внесла його дружина готівкою.

Рішення суду викликало обурення в українському суспільстві. Повернення Насірова називали крахом реформ в державі. Влада отримала шквал критики за бездіяльність та бутафорність у проведенні змін судової системи. Крім того, Насіров отримає компенсацію розміром 183 тис. гривень. Це сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

10. Митрополит Вінницький і Барський Симеон

Митрополит Симеон – перший архієрей УПЦ МП, який перейшов до новоствореної Православної Церкви України. Він та ще Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр були єдиними представниками Московського патріархату на Об’єднавчому соборі 15 грудня. За це священний синод УПЦ відсторонив їх від управління єпархією і заборонив проводити богослужіння, назвавши їх розкольниками, а собор - розкольницьким. 

Звісно, це далеко не всі персоналії, що залишили свій слід у 2018 році. У наш список можна було включити і патріарха Варфоломія, який посприяв автокефалії нашої церкви, і Катю Гандзюк - смерть якої показала суттєві проблеми на Херсонщині, і боксерів - Усика, Гвоздика та Ломаченко, які цьогоріч здобули багато гучних перемог. Проте рамки рейтингу не дозволяють помістити всіх. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ