Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

5 років Революції Гідності: думки експертів

Учора, 21 листопада, ми відзначали 5-річчя початку Революції Гідності. Майже 5 років тому в серці Києва, на Майдані Незалежності, студенти дали початок одній із найважливіших подій сучасної України.

Значимість Майдану як переломного моменту в історії мало хто заперечує. Ця подія вже ввійшла на сторінки шкільних підручників для постмайданного покоління українців. Проте питання наслідків та виконаних завдань Революції залишається відкритим. Ми вирішили запитали про це в українських експертів.

На думку політолога Віктора Небоженка, Майдан зазнав поразки, бо на хвилі Революції прийшли люди більш підлі, ніж ті, що були раніше. Проте експерт говорить і про певні зміни у свідомості українців.

«Всі прекрасно знають, що Майдан програв владі і Кремлю по всіх статтях. Але люди дуже сильно змінилися. Українці стали злопам'ятними. Це їх нова риса. До цього українці переживали, мучились, плакали. А тепер, окрім всього, стали злопам'ятними. Це пов’язано з тим, що одразу після Майдану почалась війна і тепер немає жодного містечка та великого міста, де б на кладовищі не спочивали Герої. Це дуже важливо і люди це пам'ятають», - сказав політолог у ексклюзивному коментарі Гал-інфо.

Схожої думки притримується Олег Соскін, економіст та політолог. Він вважає, що в поразці Майдану винен чинний президент Петро Порошенко.

«Якщо чесно, то жодна з цілей, які ставились на Майдані, не досягнута. Хоча загинули десятки тисяч, десятки тисяч поранено. Україна на сьогодні перебуває у дуже важкому фінансовому, економічному, соціальному, політичному, громадянському стані. Я вважаю, що революція була програна. Владу захопив один із найбільш жорстоких, підступних, звірячих та хижацьких кланів на сьогодні. Це клан сім'ї Порошенка та його оточення. Він, по суті, зрадив всі ідеї Майдану. Порошенко такий же бандит як і Кучма з Януковичем, але більш витончений. Він домовився з Фірташем, що той буде його підтримувати», - заявив Олег Соскін у коментарі Гал-інфо

Зі слів експерта, після Майдану ми отримали фінансово-економічне банкрутство та війну, якій немає кінця. А також розгром політичних рухів та партій, усунення від влади порядних та інтелектуальних людей

З більшим оптимізмом розглядає наслідки Майдану політолог та журналіст Сергій Стуканов. На його думку, один із головних здобутків Революції те, що українці змогли відстояти проєвропейський шлях розвитку.

«По-перше, навесні та влітку 2014 було підписано економічні та політичні частини угоди про асоціацію з Євросоюзом. Через три роки, 1 вересня 2017 року, документи в повній мірі запрацювали. Це дало нам можливість наблизитись до ЄС не тільки економічно, а також політично. По-друге, ми просунулись в стосунках з ЄС в напрямку Східного партнерства. Третім досягненням я вважаю одержання безвізового режиму, для якого нам довелося виконати понад 150 вимог ЄС. Проєвропейський шлях розвитку примушував Кабмін втілювати реформи, а Верховну Раду ухвалювати необхідні законопроекти», - розповів Сергій у коментарі.

Також він виділяє і проблеми, які виникли по завершенні революції. Серед них низький рівень росту економіки, відсутність глобальних зрушень у боротьбі з корупцією, провал люстрації у судовій системі та поверхневі зміни в правоохоронних органах.

«Не треба забувати, що ми перебували та перебуваємо в умовах війни і Росія робить все, аби унеможливити наші реформи, аби люди зневірились», - додає Сергій Стуканов.

Подібні думки висловив перекладач та політик Володимир Цибулько. Він стверджує, що російська агресія суттєво загальмувала реформування України. Проте зміни відбувалися і, що важливо, була збережена свобода слова.

«У нас відбулися значні реформи, деякі з них вже дають результат. Наприклад, децентралізація. Вона позитивно вплинула на формування місцевих бюджетів та місцеве самоврядування. Завойовуються нові ринки, набагато кращі від втрачених ринків СНД та Росії. Розвивається ІТ-галузь, яка вийшла на 3 рядок по експорту послуг та продукції після металургії та агропрому. Найголовніше, що ми не зупинилися в технологічному розвитку. Війна змусила зарухатися оборонний комплекс і розробки, які з’явилися, мають перспективу експорту в країни Третього світу», - зазначив експерт у коментарі.

Безпосередня учасниця Майдану Софія Федина, впевнена, що цілей Євромайдану досягнуто: «Те, за що студенти, зокрема я, вийшли на Євромайдан, вже досягнуто. Ми хотіли угоду про асоціацію ми хотіли європейский розвиток держави, ми хотіли змінити президента та владу, розвернути державу на 180 градусів від Москви. І ми все це досягли. Тому я вважаю, що це велика перемога Євромайдану».

На її думку Євромайдан був лише частиною Революції Гідності, яка запустила набагато складніший процес. Вона поставила перед собою питання системних змін в державі. І цей запит був окроплений кров'ю.

«Ми можемо сказати, що здійснилася революція, яка дала старт дуже тривалому процесу еволюції. Але я вважаю, що окроплення нового шляху кров'ю мало відбутися.  Відрив від Москви все одно не був би простим. Ця кров не дає нам повернутися назад. Кров наших героїв спонукає доводити до кінця справу», - розповіла Софія Федина для Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ