Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Андрій Волокитін: Букмекери недооцінили Марію Музичук

Олімпійський чемпіон 2004 року з шахів, дворазовий чемпіон України Андрій Волокитін в інтерв’ю Гал-інфо розповів про шанси Марії Музичук перемогти китаянку Хоу Іфань у матчі за світову шахову корону.

На думку відомого українського гросмейстера, в українки є шанси тріумфувати в історичному матчі у Львові.

Андрію, фахівці схиляються до думки, що Марія Музичук спочатку побоювалася Хоу Іфань, однак тепер повністю адаптувалася до суперниці і готова показувати свою гру.

Важко сказати. Збоку, мабуть, видніше. У другій партії, коли Марія програла, у неї була хороша позиція. Втім, вона допустила кілька помилок, які і стали ключовими. Після цієї поразки між двома шахістками йде рівна боротьба. У нас є усі шанси сподіватися на перемогу Музичук. Для прикладу, у шостій партії позиція в Марії Музичук була перспективнішою і за часом вона вигравала. На жаль, програла.  

Наскільки партії між Музичук та Іфань є цікавими для любителів шахів?

Як на мене, усі партії цікаві. Особливо четверта партія, коли Марія пожертвувала двох слонів, щоб дати вічний шах суперниці. Після другої партії, у якій Марія програла, вона витримала удар. Є такі випадки, коли гросмейстери  після першої поразки можуть програти кілька партій поспіль. Важливо, що Музичук не програла два матчі поспіль і боротьба триває. Важливо буде перемогти суперницю. Якщо вона обіграє суперницю, у неї буде психологічна перевага. Вважаю, у матчі Музичук – Іфань може бути нічия після 10 партій. Думаю, нічийний результат нікого не здивує.

Згадай як ти перемагав Хоу Іфань сім років тому.

Було це на турнірі у голландському Вейк-ан-Зеє. У дебюті за ініціативу вона пожертвувала пішака, а в ендшпілі зіграла не так сильно як у міттельшпілі. Мені вдалося перемогти у класичні шахи, граючи білими фігурами. У бліці я програв Хоу Іфань. Якщо відверто, то до бліцу маю особливе ставлення, оскільки менше уваги приділяю цьому виду гри. Там багато чого вирішує фактор часу.

Наскільки важливий є тренерський фактор у такому матчі?

Жіноча психологія – дуже важливий фактор. Вона відрізняється від чоловічої. Як відомо, Хоу Іфань готував Володимир Чучелов, а він є відомим тренером у світі, адже тренував таких шахістів, як Гірі, Карауна та інших. А Марічку готували Павло Ельянов та Юрій Криворучко. Вони більш відомі, як сильні гравці. Результат матчу усе покаже. В обох шахісток було чимало часу щоб підготуватися, тому можливі навіть несподіванки у дебютах. Для прикладу, Хоу Іфань раніше ніколи не грала у дебюті е5, здебільшого грала у сицилійський захист.

Наскільки, на твою думку важливо, що такий матч відбувається у Львові?

Чесно кажучи, дуже важливо. У Китаї в Марічки було б менше шансів на успіх. По собі знаю що таке адаптація, зміна часового поясу та харчування. На адаптацію потрібно два тижні. Знаю яка б там підтримка була б у Хоу Іфань, тому Марії було б дуже непросто. У Львові їй значно легше, адже вона відчуває підтримку за своїми плечима. Абсолютно не згоден з букмекерами, які зробили китайську шахістку абсолютним фаворитом матчу. Якби матч був у Китаї, то з їхніми коефіцієнтами можна було б погодитися, а коли матч у Львові, то ці цифри не відповідають розподілу сил.

Як тобі організація турніру у Львові?

Сьогодні вперше зайшов до Палацу Потоцьких, де відбувається турнір. Усі попередні партії дивився в інтернеті. Мені організація сподобалася. З точки зору вболівальника у мене жодних претензій немає, а от чи все відбувається дійсно на найвищому рівні, потрібно запитати безпосередньо у дівчат.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ