Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Арена Львів»: з туманного минулого – у світле майбутнє

Директор «Арени Львів» Денис Ринський підбив підсумки минулого року для «Арени Львів», а також розповів про плани на 2016 рік.

На думку Денис Ринського, ситуація на «Арені Львів» та навколо неї кардинально змінилася порівняно з попередніми роками. На спеціальній прес-конференції керманич одного з найбільших спортивних об’єктів Львова представив журналістам та працівникам стадіону цікаву інфографіку, де були показаны всі прибутки та витрати стадіону за минулий рік.

Що цікаво, за 2015 рік «Арена Львів» вийшла у фінансовий плюс. За словами Дениса Ринського, враховуючи усі прибутки та витрати, «Арена Львів» заробила символічну суму – 46 тисяч гривень. Футбольні матчі за участю різних команд склали найбільший дохід підприємства. Значно менший дохід був від концертів, конференцій, форумів, послуг з реалізації квитків, екскурсій, реклами тощо.

Порівняно з попередніми роками на «Арені Львів» майже втричі збільшилася кількість працівників (з 31 до 90), а також майже вдвічі зросла їхня середня заробітна плата (з 1500 до 2800 грн).

Утім, Дениса Ринського не так радує сума у 46 тисяч гривень доходу, як добре поставлена роботи усієї команди стадіону, а також – перспектива державного підприємства у 2016 році. Окрім футбольних матчів за участю «Шахтаря» та «Карпат», планується проведення двох матчів жіночої збірної України, прощальний матч відомого українського футболіста Олега Лужного, у якому ветерани київського «Динамо» зустрінуться з ветеранами лондонського «Арсенала», товариський матч ветеранів України та Польщі «Орли Гурського», а також фінальний матч дитячо-юнацької футбольної ліги.

Окрім футбольних матчів, «Арена Львів» у 2016 році планує прийняти понад 30 ділових та корпоративних заходів, серед яких Lviv Media Forum, Lviv IT Arena III, Весняний діловий форум, Міжнародна HR-конференція, Міжнародний економічний бізнес-форум, Міжнародна конференція ендокринологів та інші заходи.

У травні, червні та серпні на «Арені Львів» відбудуться концерти: 27 травня зберуться прихильники таланту Маркуса Шульца, 11 червня виступатиме група «Океан Ельзи», а 24 серпня на стадіоні відбудеться концерт до дня Незалежності. Хто на ньому виступатиме, наразі невідомо. 

Щодо інших змагань, то цього року на «Арені Львів» заплановано чемпіонат України з дріфтінгу (4-5 червня) та фестиваль екстремальних видів спорту «Х Арена» (15-17 липня).

Серед найближчих планів «Арени Львів» – інвестиційний проект з будівництва сонячної електростанції на даху стадіону. Тоді об’єкт стане енергетично незалежним, екологічно чистішим, та прибутковішим через цю модернізацію. Окрім того, цей проект дозволить створити додаткові робочі місця. Також у планах керівництва стадіону – встановити велопарковку, що дещо спростить вболівальникам добивання до стадіону під час футбольних матчів та інших заходів. За словами Дениса Ринського, у цьому питанні є співпраця з Львівської міською радою.

Високу роботу діяльності «Арени Львів» відзначив і Олег Синютка. Голова Львівської ОДА не тільки похвалив роботу усієї команди стадіону, а й найбільше зрадів, коли дізнався, що на цьому стадіоні гратимуть львівські «Карпати». Про «Шахтар» Синютка сказав коротко: хочу знову у Львові побачити грандів світого футболу, і надіюся, вони знову до нас приїдуть на єврокубки.

Щодо експлуатації «Арени Львів», то Денис Ринський не сказав нічого нового, лише додавши, що у цьому питанні є певний прогрес.

«Ще до початку цього року відбулися певні процеси, - каже Денис Ринський. -  Комітет Верховної Ради з питань спорту порушив питання завершення програми підготовки до Євро-2012. Чимало об’єктів програми є недобудованими та неоплаченими дотепер. Ми надали поетапний план, у якому вказуємо, як, на нашу думку, повинно завершитися введення «Арени Львів» у повну експлуатації. Думаю, що держава має можливості дофінансувати програму Євро-2012 і повинна це зробити. Нам потрібно ще раз переглянути проект стадіону, оскільки, для прикладу, «Арена Львів» не повинна будувати дорожні розв’язки. Ми би хотіли зняти з себе це питання, а, відповідно, зменшити об’єм коштів, які нам потрібно для дофінансування.

Наше основне питання – повернення боргів. Загалом стадіон заборгував різноманітним компаніям понад 700 мільйонів гривень. Фінансова конструкція нашого об’єкта була побудована таким чином, що віддавати борги нам доведеться ще дуже довго. Не знаю, чи хтось допустив би мене до будівництва стадіону, але такі дорогі кошториси я б ретельно переглядав. Техніка морально старіє за рік, а то й швидше. Якщо здамо в експлуатацію останню чергу, частина техніки нам буде не потрібною. Хоча попри ці нюанси, стадіон є досить сучасним.

Справа з повною експлуатацією насправді проста, але і водночас складна. Дуже би хотів, щоб все відбулося до завершення року, але наразі це малоймовірно. Багато чого залежить не від нас, а від держави. Тішить, що з боку влади є певна активність та зацікавленість у цьому питанні», - підсумував Денис Ринський.

Богдан Пастернак, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ