Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Артем Луцак: Якщо ворог перейде до наступу, то під Маріуполем буде пекло

«ЗСУ намагаються дотримуватися умов, цього так званого «перемир’я». Навіть був короткий період, коли ані з боку сепаратистів, ані з нашого боку не використовувалась важка артилерія. Але бойові дії, по суті, не припинялися. Їх диверсійні групи робили вилазки на позиції наших військових, добровольчих батальйонів, обстрілювали блокпости. А взагалі ніякі подібні перемир’я неприпустимі, вони нам не на користь», - з інтерв`ю керівника «Правого сектора» Львівщини Артема Луцака.

В ДУК ПС нещодавно створено новий підрозділ – 8-ма окрема рота. Які основні завдання виконунує підрозділ і де дислокується?

- В Добровольчому Українському Корпусі «Правого сектора» - поповнення -  8-ма окрема рота «Аратта». Переважно вона складається з львів’ян та мешканців Львівської області, але є немало бійців і з інших областей України. Рота виконує завдання на напрямках Волноваха-Маріуполь-Бердянськ. Досі на цих напрямках не було системної присутності «Правого сектора».

 Зараз у нас є три ротаційні бази, найближча до лінії фронту знаходиться в 30-ти кілометрах. Це стратегічний напрямок. По той бік зосереджені суттєві сили терористів і росіян. Відповідно, якщо вони перейдуть до активних наступальних дій, то під Маріуполем буде пекло.

Щодо основних наших завдань, то це – диверсійно-розвідувальна діяльність. Швидше всього, зараз специфіка війни буде змінюватись і це буде війна диверсійних груп. Хоча прогнози справа невдячна, але вірогідно, принаймні до весни, не буде масштабних бойових зіткнень між арміями. Тобто, нашим завданням є виявлення місць дислокації супротивника, його баз, об’єктів, агентурної мережі. Ну, і відповідно, їх знищення.

Чи вже виконувала 8-ма рота якісь бойові завдання?

- Звісно, але подробиць я вам не розкажу.

Розкажіть про керівництво підрозділу?

- Командиром роти є Андрій Гергерт. Начальником штабу є я.

Чому назва саме «8-ма рота»?

- Це порядкова нумерація, яка була присвоєна командуванням Добровольчого Українського Корпусу «Правого сектора». Дякуємо що не «9-а» (Посміхається)

Чи дотримується поблизу Маріуполя так зване перемиря, чи все таки порушується режим тиші ?

- ЗСУ намагаються дотримуватися умов, цього так званого «перемир’я». Навіть був короткий період, коли ані з боку сепаратистів, ані з нашого боку не використовувалась важка артилерія. Але бойові дії, по суті, не припинялися. Їх диверсійні групи робили вилазки на позиції наших військових, добровольчих батальйонів, обстрілювали блокпости. А взагалі ніякі подібні перемир’я неприпустимі, вони нам не на користь.

Чи координуєте свої дії з армією, іншими військовими формуваннями?

- Звичайно, ми ж не є якесь бандугрупування. Хоч ми так і не отримали від Держави відповідного статусу, проте в зоні нашої відповідальності координуємо свої дії зі всіма підрозділами ЗСУ, СБУ і МВС які там знаходяться, а саме в секторі «М» (оборона Маріуполя) і секторі «Б» – це напрямок Волновахи.  

Чи вистачає вам зброї, медикаментів , провізії?

- Маємо що їсти, де спати, є чим лікуватися - ми тісно співпрацюємо з одним з військових мобільних шпиталів, що дислокується неподалік, забезпечуємо вихід їх санітарних бригад на передову тощо.

Головне що нам потрібно - більше зброї , маскхалати а також транспорт. Це ті ключові речі, без яких неможливо ефективно воювати. Машини не живуть довго в бойових умовах, от на днях один з наших позашляховиків був пошкоджений міною, кілька машин вийшли з ладу через важкі умови експлуатації, а на ремонт немає часу.

Для того, аби наводити жах ворога в зоні нашої відповідальності, нам потрібні такі автомобілі, які можуть не просто доїхати до зони ведення бойових дій, а ще й пересуватися по ній. Бажано повнопривідний дизельний транспорт – позашляховики, пікапи. Пікапи цікаві тим, що в їхньому кузові можна розмістити кулеметний чи мінометний розрахунок.

Дайте інформацію для волонтерів, В який спосіб можна вас підтримати, щоб допомога надійшла за призначенням?

- Що до волонтерів. Щира їм подяка за їх нелегку і небезпечну роботу! Ми переможемо в цієї війні завдяки добровольцям і волонтерам. Держава не зробила й десятої частки для підняття обороноздатності ЗСУ, в порівнянні з тим, що зроблено волонтерами.

Як показує досвід, краще коли волонтерська допомога є адресною, з контрольованою логістикою. Тобто краще коли та чи інша волонтерська група брала б під опіку певні підрозділи і орієнтувалася в його потребах. Бо нерідко буває, коли в якийсь підрозділ приїжджає допомога, волонтери зробили роботу, проїхали дальню дорогу, хотіли допомогти, а привезли те, чого і так є достатньо.  

Розкажіть про побутові потреби батальйону. Скажімо зараз зима. Чи є приміщення де зігрітися, переночувати?

- Дайте нам відповідну зброю в достатньої кількості і ми візьмемо Москву (посміхається). У нас більш-менш все є. Головне - бракує зброї і транспорту. Не був би на заваді БЛП («беспілотнік»), потрібні кевларові шоломи 3+, бронежилети 4+, протиосколкові жилети. З теплих речей - зимові берци, бушлати, термобілизна. Із спецзасобів зв’язку – радіостанції з ретранслятором, радіосканер. Також простенькі побілки, картки поповнення Київстар, Лайф. Ну а вже з гламура – постільна білизна, її теж бракує.

Раніше ви дали клич про створення інженерно будівельних підрозділів при ДУК,  що це за підрозділи і яку функцію виконуватимуть?

- Наш підрозділ буде розгортатися до розмірів кількох батальйонів, бо зона нашої відповідальності явно не перекриється навіть силами одного батальйону. Є приміщення, які не придатні для житла. Бійці, що приїжджають воювати, змушені витрачати час і сили на налагодження побутових умов. Так було зі всіма базами, які ми зараз займаємо. Відповідно, якщо є фахівці будівельної спеціальності, інженери, які з певних причин не можуть воювати зі зброєю в руках, але хочуть долучитись до боротьби, то нам вони необхідні. Відповідна мобільна волонтерська бригада, яка би заїхала і відновила певні об’єкти – це дуже-дуже би нам допомогло. До прикладу, зараз є два приміщення, які ми плануємо використовувати як санітарно-волонтерський пункт та казарму. Так от, вони просто не придатні зараз. А бригада із п’яти людей за тиждень часу змогла би навести там лад.  Хто має бажання долучитися до цієї справи та вступити до волонтерських інженерно-будівельних підрозділів ДУК, звертайтеся в офіс «Правого сектора» Львівщини  (адреса: м. Львів, пл. Міцкевича 8/а, 4 пов., або ж за телефоном (032) 242-04-80.)

Хто ж хоче вступили саме у 8-му роту і воювати з вами пліч-о-пліч. Як йому до вас попасти?

- Є певний алгоритм для того щоби долучитися до Добровольчого Українського Корпусу, а 8-ма окрема рота – це підрозділ ДУК. Для того, щоби стати бійцем, треба пройти певну підготовку. Якщо людина вже має бойовий досвід і вважає, що її фізичний і бойовий рівень є достатньо високий, то існує спрощена процедура. Тут діє індивідуальний підхід. Записатися бойовим добровольцем також можна в офісі «Правого сектора» Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ