Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Безсмертний: До Мінських домовленостей ставлюсь як до домовленостей

Мінські домовленості щодо врегулювання військового конфлікту на Донбасі вичерпали себе. Про те, як шукати новий формат, причини конфлікту та умови його врегулювання, про миротворчу поліцейську місію на Донбасі та майбутні вибори сьогодні, 7 квітня, під час спілкування з журналістами у Львові розповів представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську Роман Безсмертний.

«Якби в 90-их роках було зроблено щодо децентралізації те, про що сьогодні говорять, то ми б ніколи в житті не зіштовхнулися з проблемою, яка нині обернулася для нас трагедією на Донбасі», - сказав Роман Безсмертний.

За його словами, в основі цієї війни лежить дві складові - зовнішня агресія і внутрішні протиріччя.

«Зовнішня агресія, експансія базується на вміло використаних внутрішніх суперечностях. Ці суперечності потрібно було вирішити ще в 90-их роках шляхом серйозних реформ, пов’язаних з місцевим самоврядуванням. У 2005 році ми зобов’язані були зробити те, що, на жаль, лише задекларували, а в результаті це обернулося нинішньою трагедією, і ми все ж таки повернулися до цієї теми, але вже маючи за плечима трагічні уроки», - сказав Роман Безсмертний.

Мінські домовленості

«Я до Мінських домовленостей ставлюсь як до домовленостей. Треба розуміти, що для нас з вами є основний закон – Конституція України, є закони України, є підзаконні акти, а є домовленості. До них треба відповідно відноситись. Виходячи з цього, Україна має робити те, що відповідає Конституції відповідно до повноважень різних органів влади України. Все це має лежати в контексті інтересів України», - сказав Роман Безсмертний.

Він наголосив, що хронологічні рамки Мінських домовленостей в минулому: «Давайте дивитись на них, як на певну філософію і розуміти, що війна в третьому тисячолітті – це найогидніше, що може бути з точки зору розв’язання будь-якого конфлікту. Як його розв’язувати? Це треба робити таким чином, щоб від цього Україна зміцнювалася як держава, щоб зміцнювалось її суспільство. І при цьому Україна не повинна створювати дискомфорту своїм міжнародним партнерам, адже ми перебуваємо у співтоваристві, тому мусимо це співтовариство шанувати і зважати на його позицію в цьому процесі. Це та модель, яку я бачу, коли веду переговори в Мінському процесі».

Роман Безсмертний вважає, що потрібно формувати новий формат перемовин.

«З мого погляду, новий формат з’явиться, коли відбудуться вибори в США, Німеччині та Франції. Тоді можна буде залишити частину речей, які обговорювались в Мінському процесі і формувати новий».

Він додав: «Учора стався такий казус, який внутрішньо здивував мене. Читаю новину по Нагорному Карабаху. Помітив, що там іде мова по відновлення Мінського процесу. Я сам собі поставив питання, а який стосунок має український мінський процес до Нагорного Карабаху? І тут згадав, що 20 років переговори щодо цього конфлікту також починалися в Мінську. На сьогодні може так статися, що в Мінську йтиме переговорний процес щодо врегулювання і нагорнокарабаського конфлікту, і війни на сході України. Бачите, як складно відбуваються ці процеси, і як вони накладаються один на інший».

Роман Безсмертний звернув увагу  на те, що система європейської світової безпеки не в змозі погасити конфлікти, які сьогодні опановують світ.

«Сирія, Нагорний Карабах, Україна, Придністров’я, де знову була напруга, - це говорить про те, що не лише Мінський процес потрібен, але й потрібен більш загальний процес, який би дав відповідь на питання регіональної, континентальної, глобальної світової безпеки. Механізми врегулювання, які є сьогодні, на жаль, не працюють», - сказав переговорник.

Миротворча місія на Донбасі.

Як розповів Роман Безсмертний, 6 квітня з питання миротворчої поліцейської місії на Донбасі була дуже серйозна дискусія на засіданні політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи.

«Основою для цього стала пропозиція України, яка пролунала на попередніх засіданнях, щодо застосування паритетного принципу у вирішенні безпекових питань. Це означало, що до виборчого процесу на Донбасі, під час виборів та після них, застосовується паритетний принцип у безпекових справах. Тобто, це означає, що патрулювання вулиць та забезпечення безпеки має здійснюватися патрулями у складі трьох представників – представника української поліції, представника поліції міжнародного корпусу і представника територіальної громади. На жаль, наші опоненти категорично відхиляють будь-яку участь у процесі забезпечення безпеки на цій території як представників української поліції, так і міжнародного поліційного контингенту. При чому  використовується аргументація, яка, з моєї точки зору, абсолютно не серйозна, адже мова не йде про поліційний контингент ЄС, а про контингент в рамках ОБСЄ. До того ж, те, які конкретно представники яких країн будуть здійснювати забезпечення безпеки – залежить від того, які рішення будуть прийняті. Нагадаю, що рішення ОБСЄ приймається консенсусом. На жаль, противна сторона категорично відхиляє будь-яку міжнародну участь у цьому питанні», - заявив Роман Безсмертний.

Донбас і вибори

Як заявив Роман Безсмертний, політики, які гарячково закликають негайно провести вибори на Донбасі, або не знають реальної ситуації, або це складова внутріполітичних процесів - виборчих перегонів, або ж певні тактичні кроки.

«Учасники переговорного процесу, з якими доводиться працювати, і з боку німецької та французької сторони, так і з боку ОБСЄ, вони чудово розуміють, що в нинішніх умовах провести вибори на Донбасі – це спровокувати загострення конфлікту», - сказав Роман Безсмертний.

За його словами, вибори на Донбасі не можна означати якимось конкретним терміном їх проведення.

«Вибори можна проводити лише тоді, коли будуть виконана низка умов. Зокрема, коли буде вирішено проблему безпеки. Перед тим, як дати старт виборам треба провести повну демілітаризацію регіону. Я сюди вкладаю і виведення зовнішніх військ, найманців, інтервентів, зброї, адже її не в супермаркеті купували. Окрім того, має бути вирішено низку внутрішніх питань. Коли мені кажуть, що там два армійські корпуси сформовані з українців, які з того боку будуть перекваліфіковані в «народну міліцію», то я кажу, що не може бути «народної міліції» з автоматами АКМ. Я вже не кажу про «Акації», ПТУРи, «Гради» тощо. Таке формування з такою зброєю не може бути «народною міліцією», - заявив Безсмертний.

Він додав, що мова йде про демілітаризацію, демобілізацію процесу, амністію, а потім процеси, які пов’язані з політичним врегулюванням.

«Даруйте, але політичне врегулювання – це не лише вибори, а й дуже багато складових. Наприклад, відновлення режиму влади. Я не кажу, що українська влада повернеться туди на 100%, але там не може бути проведено вибори, якщо не легітимізувати їх шляхом відновлення сегментів української влади – виборчих комісій, системи судів, прокуратури тощо. Зараз ми в таких умовах, коли навіть провівши вибори на Донбасі, ми не зможемо забезпечити їхню легітимність. Їх ніхто не визнає, бо там не буде присутньої української держави як такої. Тому питання дуже складне, і я радив би політикам і державним діячам, які говорять про чіткі терміни, не поспішати з гучними заявами. На жаль, до цього ще досить далеко», - сказав Роман Безсмертний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ