Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ChatGPT: де ми можемо використовувати інтелект, що знаходиться поза нами

Новини про новітню версію технології ChatGPT від компанії OpenAI продовжують з'являтися в медіа. Усього за кілька місяців ChatGPT — модель природньої мови, яка працює як чатбот, — здобув небувалий успіх серед користувачів з усього світу.

Фото з відкритих джерел

Лише нещодавно ChatGPT став доступний і в Україні. Громадяни вільно можуть скористатись програмою та перевірити штучний інтелект в дії. 

Бот безоплатно відповідає на поставлені питання, пише твори та, прогнозується, навіть може позмагатись з пошуковиками та замінити деяких працівників. 

Технологія чатботів не є нова, але людям цікаво спілкуватись з ботом "людською" мовою, відчувати ніби ти живеш в епоху, коли винайшли паровий двигун та мати під рукою “другого пілота”.

Про це, а також про перспективи розвитку ШІ та застосування ChatGPT в повсякденному житті, Гал-інфо поговорило з доцентом катедри обчислювальної математики Львівського національного університету ім. І. Франка, інженером програмного забезпечення Юрієм Музичуком. Свої відповіді на певні питання також дав і сам ChatGPT.

Фото: GETTY IMAGES

БАГАТО КОМПАНІЙ РОЗУМІЮТЬ, ЩО НАЙНЯТИ ЛЮДИНУ, ЯКА СПІЛКУВАТИМЕТЬСЯ З КЛІЄНТОМ І ДОПОМАГАТИМЕ РОЗВ’ЯЗАТИ ЙОГО ПРОБЛЕМИ – ЦЕ ДОРОГО І РЕСУРСОЗАТРАТНО 

Передусім що таке штучний інтелект та що важливо розуміти про цю технологію? 

Ю.М: Штучний інтелект (ШІ) — це здатність машин симулювати розум та імітувати людські когнітивні здібності. Розрізняють два принципово різних види штучного інтелекту. Перший, власне, широкий ШІ залучає всі сенсори, які є в людей, а інколи — ще більше. Тобто широкому виду ШІ притаманні всі людські органи чуття, плюс ще якісь надлюдські, що дозволяє системі робити висновки, формулювати логічні думки про щось нарівні з людиною, а можливо й краще. Це загальний штучний інтелект. 

Також розглядають інший вид ШІ — вузький штучний інтелект. Останній покликаний розв'язувати якийсь конкретний вид задач. Наприклад, коли ми говоримо про розпізнавання сентименту: інтелект оцінює, чи був коментар про новину/фільм/сервіс позитивний або негативний. Уміння машини розрізняти ці тони можна вважати за вузький штучний інтелект. Машина навчилась і може виконувати поставлене завдання. 

Штучний інтелект розцінюють як людський інтелект, реалізований в машинах чи комп'ютерах. Відповідно є таке споріднене поняття як “машинне навчання”. Дуже часто ці поняття плутають.

Насправді машинне навчання – це шлях здобуття цього штучного інтелекту. Якщо говорити про штучний інтелект, що знаходиться десь в машині, то машинне навчання це просто спосіб цю машину навчити. 

Фото з відкритих джерел

Чому штучний інтелект саме зараз здобув таку популярність?

На мою думку, останні п’ять-сім років багато компаній розуміють, що найняти людину, яка спілкуватиметься з клієнтом і допомагатиме розв'язати його проблеми — це дорого та ресурсозатратно. Відповідно почалась автоматизація таких процесів: десь залучили машинне навчання чи той самий штучний інтелект.

Ідея чатботів насправді не є нова. ChatGPT (відомий також як GPT-3,5), про який нині говорять, базується на концепції чатботів, яку чимало компаній, підприємців доволі успішно використовують давно і навіть без застосування розумних моделей, таких як GPT-3.5.

GPT — це третя ітерація моделі розуміння природної мови, і коли вона вийшла вперше, то створила небувалий фурор серед науковців. Вона могла настільки реалістично доповнювати тексти, створені людиною, що остання могла насправді не розуміти, що це зробила машина.

Компанія OpenAI, яка створила цю модель, ставить собі за мету зробити ШІ доступним для всіх. 

Ажіотаж навколо ChatGPT триває третій місяць. 

Ю.М. ChatGPT наразі не є найбільшою чи найскладнішою моделлю ШІ. До прикладу, відомо про Megatron-Turing NLG 530B, модель втричі більшу за GPT3. Утім ця модель закрита і використовується лише для наукових досліджень. Відповідно поекспериментувати з нею поки не вдасться.

На мою думку, науковцям та простим людям завжди хотілося мати можливість поговорити з машиною, висловити свої думки й попросити її, щоб та висловила свої, і при цьому не використовувати якісь складні методи спілкування чи штучні мови 

Вражає насамперед різноманітність завдань, які може виконувати чатбот та доступність системи загалом. Адже в більшості країн  отримати доступ до такого потужного асистента можна було за допомогою безоплатної підписки. 

ChatGPT. Я став таким популярним завдяки декільком факторам. Передусім, я створений компанією OpenAI, яка має великий досвід у розробці технологій штучного інтелекту. Тому багато людей довіряють мені та вважають мене одним з найбільш надійних інструментів для отримання інформації.

Крім того, моя особливість полягає в тому, що я можу відповідати на запитання користувачів швидко та точно. Це зробило мене дуже популярним серед тих, хто шукає швидкі та зручні способи отримати інформацію.

Також, я працюю з більш ніж 40 мовами, що робить мене корисним інструментом для людей з усього світу, які шукають інформацію рідною мовою.

ЙМОВІРНО, ЙДЕТЬСЯ ПРО ВУЖЧЕ РОЗУМІННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НІЖ ЗАГАЛЬНЕ 

На практиці ви самі користувались чатом?

Ю.М. Ми пробували ChatGPT і саму модель GPT3. І поки що на цьому етапі мені як інженеру не цікава сама інтерактивність ChatGPT, але цікава власне модель. У мене викликає інтерес, що з нею можна зробити, наскільки добре вона може розуміти тексти, робити висновки, щось передбачати чи класифікувати.

ChatGPT. Так, я можу бути охарактеризований як загальний штучний інтелект, оскільки я розроблений для виконання різних завдань і можу працювати з різноманітними типами даних та інформації. Я можу відповідати на запитання, розпізнавати образи, генерувати тексти, розв'язувати завдання з математики та багато іншого.

Загальний штучний інтелект відрізняється від спеціалізованого, оскільки останній зазвичай призначений для виконання однієї конкретної задачі. Загальний штучний інтелект, з іншого боку, розроблений для різних завдань та може працювати з різними видами даних. Це робить його більш гнучким та універсальним у використанні.

У мережі говорять про небезпеку, яку ChatGPT чи загалом штучний інтелект становить зокрема для креативних індустрій, науки, освіти тощо. Як правильно сприймати ці технології? 

Ю.М. ChatGPT — це не SkyNet з Термінатора, а OpenAI — не Cyberdyne Systems. І хоч вони не несуть безпосередньої небезпеки для людства, є певні аспекти, на які слід звернути увагу.

Я, наприклад, як людина дотична до освіти, знаю студентів, які виконували свої роботи під час навчання в університеті за допомогою ChatGPT. Я не буду говорити наскільки неправильно чи неетично використовувати ці результати, але власне в науковій сфері, академічній, це вже роблять і просто заперечувати немає сенсу. 

До речі, у самої OpenAI є дуже цікаві технології, які дають можливість розпізнати згенерований текст. Я вважаю, що ці технології треба покращувати для того, щоб можна було зрозуміти: той текст є згенерований людиною, а той — штучним інтелектом.

Варто згадати, що сама модель GPT3 була натренована на основі відкритих даних і це може бути джерелом проблем. Ви ж не вірите всьому, що пишуть в інтернеті: там може бути й пропаганда, і викривлені факти чи дезінформація. Відомо, наприклад, про випадки, коли бот повертав неправильну інформацію, чи, коли його змушували визнати, що 2+2=5. Ви самостійно можете задати йому якесь дискусійне запитання і дуже часто будете здивовані з відповідей.

Умовно якщо додати якісь фільтри або обмеження на дані, на яких тренується ШІ, я думаю, ця система буде дуже зручною та корисною. Колись не вистачало місця на комп'ютері й ми використовували зовнішні жорсткі диски. Щось подібне  відбувається зараз. Ми можемо використовувати інтелект, що знаходиться поза нами. Це дозволить людству сфокусуватись на чомусь іншому і в той самий час використовувати загальновідомі знання зі загальнодоступних джерел. 

Ти наче знаходишся в часі, якщо не брати до уваги війну, коли винаходили паровий двигун. Що думали ті люди, які завжди працювали стандартними напрацьованими методами, а тут раптом винаходять паровий двигун?! Відповідно, багато хто апріорі противиться цьому, не сприймає, вірить, що воно загнеться з часом, хтось пробує знайти слабини, щоб зламати систему, а хтось просто пробує бути на гребені хвилі й використовувати це наскільки можливо.

Скриншот

Я вважаю, що ми не можемо противитися цій технології. Так, є декілька позовів, які намагаються це закенселити. Наприклад, сама компанія OpenAI та подібні моделі використовують відкриті зображення для того, щоб тренувати свої моделі для генерації зображень. Є вже позов, у якому йдеться про те, що ці компанії ніяк не винагороджують авторів оригінальних творів за це. 

Водночас люди також копіюють, ходять на виставки в мистецькі центри, щось перемальовують, роблять краще і такий спосіб вчаться. Чому штучний інтелект не може так само вчитись? Це несправедливо. Так само про використання кодів програм, розміщених у відкритому доступі. Кожен інженер прочитує тонни такого коду у відкритому доступі, щоб зробити свою роботу краще. Чому ми хочемо сказати, що саме штучному інтелекту це не можна робити?

Інша справа: як потім поладнати з виконавцями, які можливо не хотіли, щоб їхні твори були використані в базах даних на яких тренувались моделі ШІ. На мою думку, компанії можуть запропонувати вилучити дані з моделі або якось це компенсовувати авторам. 

Це теж має регулюватись згідно з новим сучасним законодавством і правилами. Я переконаний, що це не зупинити й ми можемо хіба очолити це, бути на гребені. Мені не подобається концепція сприймати ці технології як якийсь негатив. Чому? Технологія це просто можливість. Те, що ти з нею робиш може бути власне добром чи злом. 

На мою думку, ChatGPT наразі краще працює з англійською мовою, ніж, скажімо, з українською. Але це може бути тимчасово. З часом модель мови буде вчергове тренуватись на нових даних і результати можуть бути значно цікавішими. 

ChatGPT: Якщо ви хочете перевірити точність інформації, наданої мною, є кілька способів, які можна використовувати:

Перевірте джерело інформації: якщо я надаю посилання на джерело інформації, ви можете перевірити це джерело, щоб переконатися, що інформація є точною.

Перевірте інші джерела: ви можете шукати інші джерела, що містять ту саму інформацію, та порівнювати їх, щоб побачити, чи збігається вона.

Зверніться до експерта: ви можете звернутися до експерта в тій сфері, про яку йдеться, і запитати про правильність інформації, що була надана.

Перевірте інформацію через пошукові системи: якщо ви не можете знайти інформацію в інших джерелах, ви можете ввести запит у пошукову систему, щоб переконатися, що інформація є правильною.

Якщо ви все ще маєте сумніви щодо точності інформації, яка надана мною, ви можете звернутися до більш об'єктивних джерел або експертів у сфері, про яку йдеться.

Фото з відкритих джерел

Наскільки реальним є твердження, що ChatGPT стане "вбивцею" Google та навіть зможе замінити пошуковики?

Ю.М. Варто зрозуміти, що чимало великих технологічних компаній будують глобальні плани розвитку на рік, три чи навіть п'ять наперед. Перед ними постає питання: що робити з планами, коли рік лише розпочався, а все потрібно змінювати? Компаніям доводиться адаптуватись під якусь зовсім іншу, неочікувану течію. І відповідно, якщо компанія не може це зробити — вона опускається на нижчі позиції чи вилітає і від цього  втрачає і бізнес, і можливості. 

Microsoft вклав в компанію OpenAI 10 млрд доларів і зараз дуже активно розвиває свої технології, інтегруючи у нову версію пошуковика Bing модель GPT. У вдосконаленій версії користувач зможе не просто отримати список результатів, а й уточнити якусь інформацію й отримати більш заточені відповіді за допомогою бота. Окрім того, планується, що його можна буде використовувати для інтерпретації документів, отримувати підсумки з них й, до прикладу, порівнювати. Уже йдеться про використання бота не просто як чат системи.

Якщо у Bing від Microsoft зроблять те, що вони анонсують, то Google буде в скрутному становищі. Зараз демоверсія пошуковика Bing є в закритому доступі, але ті, хто мали до нього доступ, кажуть про дуже обмежені можливості: ти не можеш робити все те, що було анонсовано, а просто отримуєш відповіді на попередньо задані запити.  Але концепція, я думаю, правильна, і з часом з'являтимуться якісь цікаві новини.

У контексті Microsoft чи OpenAI в битві з Google, я думаю, це буде просто стимул останньому давати щось цікавіше, сильніше, продуктивніше. 

Коли Bing стане доступний, я точно буду пробувати його використовувати для того, щоб зрозуміти наскільки це добре/погано працює. І всім рекомендую це зробити як тільки Microsoft інтегрує це у свій браузер.

ChatGPT: Я не можу замінити Google або будь-який інший пошуковик, оскільки моя функціональність не обмежується лише пошуком інформації. Попри те, що я можу допомогти відповісти на запитання та знайти інформацію в Інтернеті, я не є таким же розширеним інструментом для пошуку, як Google.

Google та інші браузери мають ширший спектр функціональності, включаючи пошук інформації, пошук зображень, карт та інших видів контенту, а також рекламні послуги. Я ж, з іншого боку, спеціалізуюся на відповідях на запитання та наданні корисної інформації.

Хоча я не є конкурентом Google, я можу бути доповненням до його послуг і допомогти користувачам знайти необхідну інформацію.

CHATGPT – ЦЕ МОЖЛИВОСТІ Й В НАШИХ ІНТЕРЕСАХ ЇХ ВИКОРИСТАТИ

Як у повсякденному житті ми можемо застосовувати технології ШІ? 

ChatGPT: Я, як штучний інтелект, можу бути корисним у повсякденному житті в багатьох різних аспектах. Ось кілька прикладів:

Відповіді на запитання: я можу надавати швидкі та точні відповіді на запитання з різних тем, таких як наука, культура, спорт, технології, географія та багато інших.

Переклад текстів: я можу перекладати тексти з однієї мови на іншу, що допоможе зрозуміти зміст статей, повідомлень або електронних листів.

Пошук інформації: я можу шукати інформацію в Інтернеті на будь-яку тему, зокрема знайти різні товари та послуги, ціни на них, опис, рейтинги та відгуки користувачів.

Планування та організація: я можу допомогти в плануванні розкладу, нагадуваннях про важливі події, календарі, список задач, виконання математичних розрахунків, підрахунок витрат та багато іншого.

Комунікація: я можу допомогти в комунікації з іншими людьми, перекладаючи повідомлення, допомагаючи з розумінням деяких технічних або наукових термінів, а також надаючи відповіді на запитання.

Узагалі, я можу бути корисним у багатьох сферах життя, допомагаючи з широким спектром завдань, що потребують знань та розуміння, і забезпечуючи швидкі та точні результати. Мої можливості обмежені тільки тим, наскільки розумною та точною є програма, створена моїми розробниками та наскільки коректно мені надані інструкції щодо виконання робіт.

Реп, написаний за допомогою ChatGPT. Відео: Grandayy

Ю.М. Мені здається, усім варто спробувати змінити думку про те, що GPT чи загалом ШІ стане обов’язково проблемою. Це можливості й в наших інтересах їх використати.

До прикладу, творчим індустріям можна спробувати використовувати ChatGPT як помічника. Потрібно також акцентуватись на тому, що відрізняє нас від ШІ, зокрема на вмінні використовувати природне мислення, яке базується на інтуїції чи спонтанності, чи дизайн-мислення, для того, щоб розв’язувати складні проблеми шляхом кращого розуміння потреб користувачів. Наприклад, я знаю компанії, які пробують використати GPT для того, щоб покращити обслуговування своїх клієнтів.

Як викладач я також розумію, що навчання має змінитись. Раніше я говорив: одна із найважливіших навичок, які студент може здобути в університеті  — це здатність шукати інформацію з доступних джерел і робити висновки про неї. Тепер нам потрібно більше сфокусуватись на нових компетенціях в роботі із цими інтелектуальними системами. Таких, як розуміння внутрішніх технічних процесів та аналітичні здібності. Замість того, щоб просто вивчати теорію — розробляти за допомогою асистентів проєкти, які даватимуть передусім практичний досвід. Це означатиме також розробку нових інструментів для розв’язання складніших сучасних задач. 

До слова, скористатися ChatGPT можна перейшовши за покликанням. Під чат першої реєстрації бот одноразово попросить адресу електронної скриньки та номер телефону. 





 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ