Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чи очолить Барилюк Партію регіонів на Львівщині?

Чого слід очікувати від об’єднання «Сильної України» та Партії регіонів, звідки візьмуться гроші на реалізацію соціальних ініціатив Януковича та про можливі нові кадрові призначення у Львівську ОДА – у розмові з народним депутатом України Петром Писарчуком.

Петре Івановичу, у суботу відбувся з’їзд Партії регіонів, під час якого до лав Вашої партії вступив головний «сильноукраїнець» країни Сергій Тігіпко, попри те, що рейтинги його партії були досить високими. Чого слід очікувати з цього об’єднання? Чи будуть об’єднувати регіонали і «сильно українці» на місцях, зокрема, на Львівщині?

З’їзд прийняв в партію Сергія Леонідовича, але також було прийнято рішення двох з’їздів – і Партії регіонів, і Сильної України – про об’єднання цих двох політичних сил.

З’їзд Партії регіонів,  львівська делегація.

Політики завжди думають про рейтинги, а державники думають про державу. Тому можна без перебільшення сказати, що рішення особисто Тігіпка і тої політичної сили, яку він очолював, продиктовані інтересами держави. Тому що в інтересах держави сьогодні домагатися не політичного розбрату, а об’єднання всіх тих людей, яких болить душа за Україну, які хочуть і вміють щось робити для народу. Тому будемо сподіватися, що від цього об’єднання виграє держава Україна.

Звичайно, що не будуть задоволені амбіції якихось дрібних політиків, які, напевно, будуть критикувати це об’єднання, будуть ним незадоволені. Але усе це є дуже дріб’язковим, порівняно з тим, що ми стали на шлях згуртування. При чому згуртування не тільки партій, але й цілої нації. А таке згуртування Україні було уже давно потрібним. Тому ми вітаємо це рішення і приступаємо до реалізації його практичних кроків.

Уже сьогодні ми розішлемо в районні партійні організації рекомендації, спрямовані на виконання рішення з’їзду. Ми не хочемо бути старшим братом «Сильної України», ми хочемо бути партнерами. Ми без сумніву врахуємо побажання всіх тих людей, які будуть вступати в Партію регіонів, ми будемо прагнути, щоб усі, хто займав лідерські позиції в партії «Сильна Україна», на таких же позиціях і залишилися в нових умовах.

Враховуючи, що Тігіпко став заступником голови Партії регіонів, то чи можна очікувати, що керівник місцевих «сильноукраїнців» - Василь Барилюк – стане Вашою правою рукою?

Це буде вирішувати конференція. Можливо, Барилюк очолить Партію регіонів, може конференція вирішить не залишати мене, а обрати Барилюка… Я не можу цього наперед спрогнозувати.

А Ви з таким рішенням погодитесь?

Це будуть вирішувати делегати конференції. Я є членом команди, і як вирішить команда, з таким рішенням я і погоджуся.

Під час з’їзду Партії регіонів Президент України Віктор Янукович закликав і делегатів з’їзду, і представників влади долучатися до реалізації нових соціальних ініціатив. Президент, зокрема, задекларував і підвищення пенсій та зарплат, і збільшення допомоги соціально незахищеним громадянам, і виплати так званої «юліної тисячі» і багато інших, без сумніву, позитивних для людей кроків. Питання в тому, чи вдасться ці ініціативи втілити в життя. Бо одна справа задекларувати, зовсім інша – реалізовувати задеклароване.

Наш Президент Віктор Янукович не давав підстав називати його обіцяльником, тому що все, що він декларує, все в державі виконується. У 2004 році, коли теж був непростий час, Віктор Янукович, будучи прем’єр-міністром сказав, що пенсії, стипендії мають бути вищими, його тоді критикували, звинувачували у виборчому популізмі, але таке рішення було прийнято. Перш ніж декларувати такі обіцянки, я думаю, команда Президента добре прорахувала реальні можливості держави. Президент завжди приймає відповідальні рішення. Можливо і в уряді сьогодні є хтось не дуже задоволений, комусь видається, що це нереально, але якщо є воля Президента, то це буде виконано.

Опоненти Партії регіонів уже встигли заявити, що соціальні ініціативи Президента – це підкуп виборців напередодні виборів…

Кожен сприймає це як хоче. Заборонити комусь так сприймати ніхто не може. Але треба зневажати свій народ, щоб так говорити і так думати. Вже не раз було доведено, що виборці не обов’язково підтримують тих, хто робить якісь добрі справи і підвищує рівень їх життя, вони голосують так, як вважають за потрібне.

Щоб там не говорили, але покращення соціальних стандартів життя людей є квінтесенцією політики Президента Віктора Януковича. Знаючи Віктора Януковича вже не один рік, я можу запевнити усіх, хто хоче це почути, що його щирим бажанням є бажання подолати бідність в Україні. Власне кажучи, кроки для цього робляться не тільки напередодні виборів.

Соціальні стандарти Президент почав підвищувати одразу ж після свого обрання. За два роки і мінімальна пенсія, і мінімальна зарплата, і соціальні виплати, і допомога при народженні дитини зросли на 60%, а подекуди і вдвічі. Це робиться послідовно і про це ніхто не кричить і не піариться на цьому. Тому що це щоденна робота, мета якої – щоб українці жили краще. Важливо, щоб ті ж українці це розуміли, і кожен на своєму місці робив щось для того, щоб Україна виглядала краще.

Повернімося до проблем Львівщини. Ви давно в політиці. Що потрібно зробити для того, щоб на Львівщині був спокій? Чи допускаєте Ви можливість мирного співіснування в обласній раді фракції ПР і ВО «Свобода»?

Як би це і не звучало банально, можливо, навіть хтось скаже і лицемірно з вуст політика, але не маю іншої відповіді на Ваше запитання, як знову закликати політиків не тільки ходити в свята по храмах, але вибудовувати храми християнської любові, терпимості в своїх душах.

Бездуховність породжує агресивність і злидні. Це страшна ілюзія і скороминуча реальність, коли люди, щобудь-якою ціною рвуться до влади і багатіють за рахунок цього будуть щасливими. Прикладів банкрутства людей бездуховних з неправедно нажитими великими статками більш чим достатньо вже в нашій новітній історії.

Тому потрібно зупинитись і перестати дивитись на політику, як на засіб особистого збагачення через доступ до бюджетних грошей. Має прийти розуміння, що вибудовувати надалі політику на поїданні один одного, пошуку ворогів посеред українців тупиковий шлях, що приводить суспільство до суцільної зневіри і злиднів. Ми маємо право бути різними, вести диспути в пошуку істини, але не маємо права бути ворогами, нетерпимими один до одного.

Руйнуючи людські душі неправдою, свідомим популізмом ми чинимо великий гріх. Відповідати за це прийдеться нашим дітям, бо не важливо скільки особняків ми їм залишимо, а в якій державі, суспільстві вони будуть жити.

Якщо ми будемо сповідувати такі засади в прагненні служити громаді Львівщини, разом очищатися від духовної корозії – тоПР готова співпрацювати з усіма політичними силами.

Ви ідеаліст, але давайте опустимось на землю. У Вас є рецепт, як погасити конфлікт між М. Костюком та обласною радою. Наприклад, В. Куйбіда вважає, що це неможливо.

Чесно кажучи заяви, що лунають останнім часом з вуст поета-християнина, політика і екс-міністра, якого його ж однопартійці звинувачували в прихильності до московського патріархату та нечистоплотних фінансових оборудках звучать лукаво.

Молоді може не пам’ятають, але старше покоління добре пам’ятає, як за вісім років, що він очолював місто нищилось, за безціньроздавалось все те, що було збудовано окупаційними польськими та радянськими режимами. На жаль, Василь Іванович зупинився у своєму розвитку і сподівається на рухівських гаслах зразка 90-их років знову в’їхати до парламенту.

Як на мене, це дуже добре для регіону, що між виконавчою і представницькими органами влади є дискусія. Якщо цей конфлікт перевести в цивілізоване русло, то однозначно виборці від цього тільки виграють.

В політиці, як і в економіці потрібна здорова конкуренція, бо тільки вона здатна забезпечити розвиток регіону тощо.

Нам всім потрібно навчатися демократії і намагатись бути чесними один перед одним. М. Костюка звинуватили в тому, що провальним для області був 2011 рік, хоча назвіть мені ці роки, коли галичани мали б бути задоволені своїм життям, толку, що область бурно розвивалась. Пам’ятник С. Бандері будують роками. Ясна річ, що це нечесно і не справедливо.

Костюка звинувачують в зв’язках з львівським бізнесом, звертаються з цього приводу до Генерального прокурора – це боротьба з корупцією.

В той же час, коли перевіряють фірми, до котрих причетні депутати обласної ради, це політичні переслідування і репресії.

Панове, давайте всі працювати в правовому полі,платити податки і тоді ніякі перевірки Вам не будуть приносити дискомфорту.

Щоб не було конфліктів, треба виключити політичну складову з порядку денного місцевих рад. Хіба це нормально, коли очільники районних рад не можуть бур’янівпокосити біля приміщень, де вони працюють, весь свій робочий час, за який отримують заробітну плату, витрачають на корпоративні розбірки, чи вирішення своїх бізнесових інтересів, а потім щоб зімітувати свій лжепатріотизм збирають сесії з провокаційними, не передбаченими законом заявами політичного змісту. Дійшло до такого лицемірства, що інколи диву даєшся, як це все люди терплять.

Тим хто звинувачує центральну владу в утисках бізнесу, хочу нагадати, що бізнес на Львівщині платить хабарі не донецьким, а своїм хлопцям. Де працюють діти, чи родичі тих хто рядиться в тогу захисників бізнесу, як правило, на митницях, судах, податкових та інших репресивних органах. А корупція в земельних питаннях, що є виключно компетенцією органів місцевого самоврядування просто зашкалює. Напевно, потрібно в сірка очей позичититому жТ. Козаку, що закликає податкову до законності.

Саме він і є одним із творців розправи з неугодними, чи привабливим бізнесом. Коротка пам'ять у людей. Соромно мені за ту ж «Свободу» , що вона знайшла собі такого адвоката.

От коли ми очистимося від такого лицемірства в політиці, а це неминуче породжувати конфлікти, після цього почнемо нормально розвиватися. Головне щоб ми допомогли людям розібратися, що такого роду конфлікти їм на користь і сприймати їх вони повинні спокійно.

Скажіть відверто, партія, яку Ви очолюєте, на боці М. Костюка?

Ми на боці Президента України, котрий без зайвого галасу своєю роботою вже давно спростував ті страшилки, якими лякали галичан на передодні виборів.

М. Костюк не є членом ПР, а галичанином, не святим, із своїми вадами, чи помилками і представляє сьогодні Президента на нашихтеренах.

Без сумніву, що для Михайла Дмитровича, це нова ділянка роботи, що як кожен із нас, освоюючи її він допускається помилок, але в одному він щирий- в любові до рідної землі. Бо навіть ті ж Дубневичі, яким як стверджує преса патронує М. Костюк, обробляють українську землю, а не повивозили грошей в офшори.

То чи слід очікувати зміни губернатора на Львівщині?

Напевно, колись така зміна буде, але це вирішуватиме Президент держави, а не обласна рада.

Сьогодні особисто я такої потреби не бачу. Політикам місцевого штабу можливо і хотілось би поступливого чоловіка на цій посаді, але яка користь від цього простим людям. Якщо ми дійсно хочемо розвитку держави, покращення життя людей, то конфлікти будуть, бо зробити це, не зачіпаючи інтересів тих, хто роками насидів теплі місця, зробити неможливо.

Розмову вів Дмитро Пакож. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ