Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

COVID-19 у Львові: розмова з головним лікарем інфекційної лікарні

Чи впораються львівські лікарі із загрозою всесвітньої пандемії коронавірусної інфекції.

Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня працює у штатному режимі. Надається необхідний комплекс допомоги тим хворим, які мають підозру на коронавірусну інфекцію. Здійснюються лікувальні маніпуляції та заходи щодо тих пацієнтів, стан яких вимагає інтенсивної терапії у Відділенні інтенсивної терапії та реанімації.

Про це сьогодні, 23 березня, в інтерв'ю Гал-інфо заявив головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко.

За його словами, у лікарні наразі перебуває 44 пацієнти із підозрою на коронавірус. Двоє із них перебували у відділенні інтенсивної терапії.

"Один з таких пацієнтів, у наслідок проведення заходів щодо стабілізації стану, має позитивну динаміку, його стан покращився і він для подальшого лікування переведений у терапевтичне відділення. Його тести на коронавірусну інфекцію та грип дали від’ємний результат. Стан ще однієї пацієнтки, яка залишається в інтенсивній терапії, внаслідок комплексних заходів також покращився. Ми чекаємо підтвердження тестів із референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Стан пацієнтки стабілізований, тому маємо сподівання що результат лікування буде позитивним", - сказав Сергій Федоренко.

Стан усіх інших пацієнтів, за його словами, – середньої тяжкості.

"Тяжкохворих наразі немає. Ми маємо протоколи і дотримуємось їх. Знаємо, що при пневмонії може настати погіршення стану, тому пацієнти перебувають під цілодобовим наглядом", - зазначив він.

Протягом дня до лікарні  також зверталися пацієнти з проявами респіраторних інфекцій.

"Поряд із коронавірусною інфекцією, через різке похолодання,  активізувалися й інші віруси, які викликають ГРВІ, а також сезонний грип. Ми обстежуємо хворих. Ті, які мають симптоми схожі на коронавірус госпіталізуємо до нас, а інші, відповідні до нормативно-правової документації, в інші стаціонари за показами", - сказав Сергій Федоренко.

Фото з ФБ Igor Bernyk.

Чи можуть бути коронавірус і грип одночасно?

В медицині трапляється все. У випадках, коли важко диференціювати, ми робимо тести і на грип, і на коронавірус, хоча є рекомендація діяти методом виключення.

Чи є в лікарні швидкі тести на коронавірусну інфекцію?

Незначна кількість швидких тестів для діагностики коронавірусної інфекції наразі є. Маємо тести для діагностики грипу А і очікуємо по централізованому розподілу надходження тестів, про які говорило керівництво держави. Думаю, що найближчим часом ці тести надійдуть до нашої установи.

Чи забезпечені медики засобами захисту?

Ми маємо необхідну кількість засобів для забезпечення медичного персоналу халати, маски, респіратори бахіли, шапочки, тощо. Також наявні маски для хворих на лікуванні. Важко зробити математично точний розрахунок на весь період пандемії, адже ми не знаємо, яка кількість хворих надійде в лікарні. Наразі такої критичної ситуації, яка складається у наших європейських колег ми не маємо. Дякуємо владі та усім небайдужим, які надають сьогодні допомогу нашій лікарні.

Чи наявне медикаментозне забезпечення для проведення лікування?

У нас є медикаментозне забезпечення для проведення лікування. Маємо певну кількість антибактеріальних засобів, інфузійних розчинів, предметів для догляду за хворими. Працюють апарати УЗД, рентгенологічний апарат, тобто уся необхідна апаратура на сьогодні працює.

Чи перебувають у лікарні пацієнти у яких підтвердилася коронавірусна інфекція?

Ці хворі, згідно з наказом МОЗ мають право перебувати на амбулаторному лікуванні, проходячи період самоізоляції. Вони звернулися за консультативною допомогою. Після огляду наших лікарів, відповідно до наявних протоколів, їм було здійснено відбір матеріалів і ці матеріали скеровано для досліджень у Київ. За результатами лабораторних досліджень діагноз підтвердився. Їм повторно відібрали матеріал і відправили  для контрольного дослідження. Вони перебувають на самоізоляції і очікують результатів повторних досліджень на наявність чи відсутність збудника коронавірусної інфекції. Стан їхній не викликав занепокоєння і не вимагав термінової шпиталізації. Відтак, вони скористалися своїм правом здійснювати самоізоляцію в домашніх умовах.

Чи відбувається нагляд за тими, хто контактував із хворими на коронавірус?

Сімейні лікарі в межах своїх повноважень здійснюють контроль рекомендованими методами за тими особами, які перебували в контакті з пацієнтами у яких підтвердився коронавірус.

***

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо у Львові зафіксовано два випадки коронавірусу. Про перший випадок повідомили 20 березня.  Коронавірус виявили у 58-річного львів’янина , який сам є медиком. 13 березня він приїхав з Німеччини власним авто. 23 березня зафіксували другий випадок захворювання. Йдеться про жінку, 1969 року народження, яка була в Австрії.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 25 березня в Україні 113 лабораторно підтверджених випадків  COVID-19, з них 4 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 29 нових випадків. Виявлено перші випадки інфікування у Волинській, Одеській, Луганській та Запорізькій областях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ