Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Де знімали серіал "Чорнобиль": реальні та віртуальні локації України

Які вулиці і краєвиди України з'являються у серіалі, як у київській студії малювали модель ЧАЕС, та як проходили зйомки, дізнавалась BBC News Україна.

Комп'ютерну модель ЧАЕС створили у київській студії Postmodern digital

Проект, що зараз очолив рейтинг серіалів всіх часів за оцінкою глядачів, про який пишуть світові ЗМІ і який розповідає про найбільшу екологічну катастрофу, - це серіал "Чорнобиль" американського каналу HBO и британської компанії Sky.

Більшість сцен зняли у Литві, але частина локацій і акторів були українськими.

Від зачісок до будинків

Серіал "Чорнобиль" отримав багато позитивних відгуків за детально відтворені картини побуту Радянського Союзу 80-х років.

Автомобілі і одяг, зачіски та інтер'єри мали бути не просто, як в СРСР, а як в СРСР саме 1986 року.


"Перешивали ґудзики і погони, щоб все відповідало тому часу і тому складу військових", - розповів ВВС News Україна актор Володимир Пантелюк, який зіграв у сцені серіалу, присвяченій евакуації населення з Прип'яті. Ці кадри з'являються наприкінці третього епізоду серіалу.

Щоб знайти автентичні локації, творці серіалу відправилися до країн з радянською історією, розповідає про роботу над "Чорнобилем" продюсер серіалу Сенна Уоленберг.

Про Україну, як місце, де все сталося, творці серіалу думали у першу чергу. Але тут не діють податкові пільги для іноземних кіновиробників. Як у Литві, де і зняли 70% серіалу.

Проте українські місця у серіалі впізнати також можна.

Сцени, у яких брав участь Пантелюк, знімали на Подолі у Києві, неподалік кінотеатру "Жоветнь".

"Епізод, що у серіалі тривав 5-7 секунд, знімали 7 годин. Масовка вся була українська. Тоді ми ще не знали, що цей серіал знімає HBO", - розповів пан Пантелюк.

Інститут гідробіології НАН України

З українських локацій в серіалі також з'являються краєвиди Київського моря і місто Прип'ять.

У Києві, крім Подолу, знімали на Оболоні - в Інституті гідробіології, на вулицях Терещенківській, на Хрещатику, у кадрах з'являються будівлі Київської держадміністрації, приміщення університетів КПА та НАУ.

В Україні серіал "Чорнобиль" знімали кілька тижнів. Це забезпечувала українська компанія Radioaktive. До столиці приїздили головні зірки - Стеллан Скарсґорд, Джаред Гарріс, Емілі Вотсон та Джессі Баклі.

Перекривали вулиці

Частину епізодів у червні 2018 року знімали на вулиці Богдана Хмельницького, в кварталах від Пушкінської до Володимирської, де перекривали рух і пускали транспорт тих часів.

На час зйомок відомства і магазини на вулицях змінювали вивіски і назви. Інформагенція "Укрінформ" стала "Музичної школою №132", замість лайт-боксів з'явилися агіт-плакати тих часів та стенди з газетою "Правда".

ЧАЕС з України

Хоча велика частина натурних зйомок в серіалі відбувалася на Ігналінській АЕС у Литві, яка має реактори схожого типу, що і Чорнобильська, кадри з ЧАЕС в серіалі - це витвір київської студії Postmodern digital.

Так створювали модель ЧАЕС у Postmodern digital

Види станції, території навколо неї - це комп'ютерна модель, що створювалась ще у 2013 році для іншого серіалу про Чорнобиль - "Мотильки".

HBO використало українську комп'ютерну графіку, допрацювавши її.

"Це круто дивитись серіал HBO і бачити свою роботу. Щоб відтворити модель станції, ми вивчали архівні фото, вираховували масштаби, розбирались у роботі реактора, щоб все виглядало по-справжньому", - розповідає про роботу над моделюю ЧАЕС керівник Postmodern digital Єгор Борщевський.

За спецефекти у 2014 році український серіал "Мотильки" номінували не престижну голівдську премію VES Awards, який називають "Оскаром" у світі візуальних ефектів, але нагороду тоді отримала "Гра престолів".

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ