Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Дмитро Стасюк: Перемога Снігур на Вімблдоні – несподіванка, але не сенсація

Липень 2019-го в історії українського тенісу без перебільшення став особливим.

Наші дівчата приємно здивували на турнірі Великого шолому в англійському Вімблдоні: Еліна Світоліна після кількох невдач змогла дійти до півфіналу турніру, а Дарія Снігур стала найкращою на турнірі юніорок. Про успіхи жіночого тенісу та проблеми чоловічого, особисті успіхи Дарії Снігур та Еліни Світоліної, рівень конкуренції та міжнародний турнір третьої категорії ITF Lion Cup, що недавно завершився у Львові, розповів майстер спорту з тенісу, відомий тренер зі Львова Дмитро Стасюк (на фото).

Дмитре Анатолійовичу, Дарія Снігур здобула перемогу на юніорському Вімблдоні. Чи стала її перемога для Вас несподіваною?

Певною мірою так, але, думаю, це не сенсація. Фахівці відзначали, що не варто робити з цієї події щось неймовірне. Дарія поступово йшла до цього успіху, демонструючи непогану гру вже на кількох турнірах Великого шолому. Її головні якості – цілеспрямованість та працьовитість.

Дарія Снігур стала найкращою на турнірі юніорок Вімблдону

Тренер переможниці Лариса Савченко говорить про унікальний стиль своєї підопічної.

Складно коментувати, адже давно не бачив її гри. Кажуть, що Дарія завжди прагне нав’язати супернику свою гру. І, що цікаво, своєю наполегливістю вона досягає чималих успіхів. Вона не є взірцем техніки чи тактики, але розуміє свої переваги та сильні сторони і сповна ними користається. Минулого року моя учениця Анна Мартем’янова програла від Дарії Снігур у двох сетах на турнірі серії ITF в Чорноморську, хоча перед тим обіграла першу сіяну турніру. "Поки зрозуміла що відбувається – матч уже завершився", - заявила тоді моя учениця.  

Які труднощі можуть виникнути при переході в дорослий теніс? Після перемоги в Англії Дарія Снігур заявила про перехід в дорослий теніс.

Зараз Дарія приблизно на чотирьохсотій позиції рейтингу WTA. Для її віку це вже непогано. Ми вже маємо приклад Марти Костюк, яка перемагала на юніорському турнірі серії Великого шолому. Однак тепер про неї не чути і вже близько року йде спад у результатах. Ось це – приклад проблем при переході в дорослий теніс. З іншого боку маємо приклад одеситки Даяни Ястремської, яка у 2016 році була у фіналі юніорського Вімблдону, а вже зараз знаходиться в ТОП-50, на 34-ій позиції. Молодецького запалу в будь-якому випадку надовго не вистачить. Потрібно багато працювати, на таланті не виїдеш. Досвідчені супротивниці тобі такого не пробачать. З фізикою, наскільки я знаю, у Дарії Снігур все гаразд, тому питання лише в психології. Почекаємо рік-два, побачимо які результати будуть і тоді вже робитимемо висновки.

Які ще зміни може потягнути за собою перехід з юніорів у дорослий спорт?

Тут буде непросто з тренерським складом, всією командою. Чи буде її тренер, Лариса Савченко, їздити з нею на турніри, чи залишиться вона працювати в міжнародній тенісній академії, де працює зараз? Як кажуть, є чимало нюансів. Тренер Дарії Снігур – супердосвідчена гравчиня, що перемагала на міжнародних змаганнях, та й тренер з великим багажем. Недавній перехід Дарії до неї – одна з можливих причин успіху на кортах Вімблдону. Думаю, їхня співпраця повинна продовжуватися.

В обох сетах фіналу Дарія Снігур поступалася, однак змогла знайти сили та перемогти. Що це було: самовіддача на межі чи непередбачуваність жіночого тенісу?

Справді, жіночий теніс більш передбачуваний, аніж чоловічий. Чоловіки роблять акцент на своїх подачах, а жінки її так не тримають. Концентрацію та самовіддачу теж не списуйте. Так, спочатку у фіналі у Дарії пішло не за планом, однак сильні гравці цим і відрізняються: включитися та відпрацювати доки є шанси. Головне не зламатися, адже є тенісисти, які демонструють неабиякий клас, а в фіналі щоразу не можуть продемонструвати свій рівень.

Перейдемо до дорослих розбірок на Вімблдоні. Вихід у півфінал – хороший результат для Еліни Світоліної?

Зараз це великий успіх для неї. Останнім часом помітно, що Еліна не перебуває на піку форми. Тим важливіше для тенісистки було показати всім, що вона досі може здобувати найвищі місця на престижних турнірах. Це здивувало майже всіх, адже після провалів отримуємо одразу півфінал. Будемо сподіватися, що це не сплеск, а вихід на новий переможний етап в кар’єрі.

Еліна Світоліна дійшла до півфіналу Вімблдону

Ми вже згадали про чотирьох представниць України в жіночому тенісі. Які справи у хлопців?

На юніорському рівні певні успіхи є, однак чого вони варті, якщо залишаються там, а не переходять в такі ж результати на рівні дорослих? У чоловічому тенісі конкуренція набагато більша і це нормально. Приклад з життя: зайдіть у будь-який клас та подивіться скільки там хлопців спортивних, фізично розвинених, спритних та працьовитих і скільки таких же дівчат. Можливо, з переходом спорту в розряд загального тренду конкуренція виросте і в жіночому тенісі. Але зараз хлопцям доводиться важче.

Чи багато охочих займатися тенісом? Кого більше в секціях: хлопців чи дівчат?

В Україні - справжній тенісний бум. І що дивно: дівчат працьовитих, вольових, з характером чи не більше, ніж хлопців. Десь відсотків сімдесят дітей, яким пророкують хороше майбутнє в спорті, – дівчата. Можливо, це ще й тому, що чоловічий спорт не пробачає помилок та зниження вимог до себе: дав слабину – одразу відчутно просів у всіх аспектах. Хлопців досі більше, однак не бачу зараз когось, хто міг би стати зіркою чоловічого тенісу. Предметних надій наразі немає.

Зовсім нещодавно у Львові завершився ITF Lion Cup. Як оціните організацію та рівень турніру?

Дуже непоганим вийшов турнір у чоловічій сітці. Всіх вразив своєю грою француз Джованні Перрікард, переможець кваліфікації юніорського турніру Великого шолому Роллан Гарросу. За грою деяких хлопців, а особливо того ж Перрікарда, було помітно, що їх чекає непогане майбутнє у дорослому тенісі. У дівчат рівень був дещо нижчий: що по рейтингу, що по грі. Що ж до виступу львів’ян, то його можна оцінити як посередній. Анна Мартем’янова та Анна Гінка вийшли у друге коло. На цьому ж етапі зійшли з дистанції дівчата у парному розряді. Головна надія львів’ян серед хлопців Святослав Ільницький зачохлив ракетку в першому колі. В загальному дуже приємно, що такий турнір уже одинадцятий раз відбувся у Львові. Львів’яни та гості міста без перебільшення мали на що подивитися.

У Львові відбувся ITF Lion Cup

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ