Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Димінський: Зводжу ризики до мінімуму, розраховуючи тільки на себе

На прес-конференції 25 липня у Львові Петро Димінський, якого віднедавна ЗМІ почали називати ймовірним інвестором будівництва стадіону до Євро-2012, вирішив розставити всі крапки над „і” стосовно своєї участі в побудові стадіону.
Димінський послідовно аргументував, чому львівську владу повинен зацікавити запропонований ним новий проект АТ „Народна команда Карпати-Львів”, в якому владі буде віддано 50 відсотків акцій, а громадяни зможуть отримати свій, блокуючий відсоток пакету акцій товариства – 25+1. Проте взамін грошей просить Димінський у влади чимало. Про деякі моменти нового товариства ми дізнавалися у Петра Димінського.

– На прес-конференції ви згадали про те, що міська влада знехтувала вашими інвестиційними пропозиціями, зробленими рік тому. У цьому контексті хотілося би дізнатися, яка з гілок влади, міська чи обласна більше прислухається до Ваших пропозицій?

 

– Я думаю, що обидві гілки влади безумовно зацікавлені в тому, щоби Євро-2012 у Львові було проведено. Інша справа, що у нас існує брак часу так швидко усе вирішити.

Звичайно, я більше спілкуюся з Миколою Івановичем Кметем. Це людина з середовища бізнесового, і в нього також немає цієї залежності від депутатського корпусу, якому треба теж усе розказати. А депутатський корпус Львівської міської ради складається переважно з бізнесменів, які зацікавлені в тому чи іншому об’єкті, можливо, навіть з переліку тих, які необхідно передати у статутний фонд і мають з цього свій зиск. Їм тяжко це зробити.

Зрозуміло, що з Кметем простіше, бо більше розуміння відповідальності за Євро-2012 безумовно є в нашого губернатора. Саме губернатор є тою людиною, яка зробить усе для того, аби Євро-2012 відбулося. І він, по меншій мірі робить усе для того, щоби інвестор все-таки був.

 

– Міський голова Львова пообіцяв, що через два тижні він назве інвестора. Чи поділяєте ви цю впевненість?

 

– Це його проблема, і в нього запитуйте. Я свою пропозицію дав. Запросять – я готовий зустрічатися й розглядати. Якщо є інші інвестори, то в мене немає ніяких заперечень.

 

– В розбудову якої інфраструктури, окрім стадіону, ви готові вкладати гроші?

 

– Відверто кажучи, я ще не бачив проекту. Тому що під час сьогоднішньої зустрічі з представниками „Alpine” я так і не зрозумів, чи це є тільки напрацюваннями, чи проектом. Наскільки я зрозумів, проекту ще немає. І сьогодні „Alpine” чекає інвестора для того, щоби узгодити проект з його баченням.

Наприклад, по тих напрацюваннях, які я сьогодні бачив, то у випадку якщо інвестором стану я, то, можливо, зміни якісь будуть. Цього не виключено. І „Alpine” не виключає такої співпраці.

Інфраструктура – це всі об’єкти, які будуть забезпечувати прийом туристів. Зрозуміло, що це й готелі й відпочинкові заклади, які потім, після закінчення Євро-2012, в першу чергу будуть цікавими тим, що будуть використані товариством, яке я називаю „Народна команда Карпати-Львів”.

 

– Ви зауважили, що підготовка до Євро-2012 у Львові повинна проводитись на зразок радянської „п’ятирічки”, маючи на увазі виконавчу дисципліну. Чи бачите ви передумови, що громада, влада, депутати об’єднаються, аби зробити це?

 

– Я можу лише сказати лише те, що я вірю і розумію те, що Євро-2012 – це якраз є той проект який повинен об’єднати і Схід і Захід України, різні політичні партії, політичних лідерів партій, тому що всі вони разом з урядом і Президентом давали свої гарантії про проведення Євро-2012 при умові того, що вони виграють тендер. Це великий шанс для об’єднання усіх. Тому я впевнений що Євро об’єднає усіх.

 

        І все-таки сьогодні міські депутати Львова мають різні думки…

 

– Якщо міські депутати чогось не розуміють, я готовий ще раз з ними зустрітися. Я готовий з ними окремо зустрітися, якщо буде така пропозиція.

Наприклад, я вислухав їх, вони могли задати будь-яке запитання. І коли я йшов, то запитав, чи є ще якісь запитання. Запитань не було, тому якщо щось є незрозумілим, то я готовий ще раз зустрічатися. І якщо потрібно буде провести десять зустрічей, я готовий це зробити для того аби розтлумачити, роз’яснити, зацікавити. Я вважаю, що вони прекрасно провинні розуміти, що фінансування з бюджету – це хибний крок. І вони це повинні розуміти, що це гроші викинуті на вітер. Це перше. І друге. Я не даю гарантію того, що роботу, яку вони розпочнуть і вкладуть гроші, то коли прийде інвестор, ці роботи задовольнять інвестора. Тобто, щоби не зіпсувати взагалі цю площадку й цей проект.

 

– Ви говорили про значні ризики щодо проведення Євро-2012 в Україні. Водночас ви готові ризикувати і вкладати необхідні кошти. Як повертатимете їх в разі того, якщо ситуація зміниться?

 

Я зводжу ризики до мінімуму, розраховуючи тільки на себе. Я в таких проектах не розраховую ні на кого, окрім себе. У мене є серйозні люди, які мають потенціал, яким я довіряю, які пройшли зі мною шлях, у тому числі керували серйозними підприємствами. В мене є своя команда, яка розуміє відповідальність за це. І я думаю, що шляхом капіталізації футбольного клубу його акції можна вивести на зовсім інший рівень.

Ні „Манчестер Юнайтед”, ні „Барселона” не робилися за один день. Але сьогодні „Манчестер Юнайтед” хочуть купити за 1,5 мільярда фунтів і його не продають. То чому „Карпати”, маючи таких відданих вболівальників, представляючи такий край, як Галичина, чому ми не можемо цього зробити.

Так, за часів Радянського Союзу у нас не було таких можливостей. Сьогодні вони є. І сьогодні є людина, яка хоче це зробити. Це я. Яка має гроші й знає, як це зробити. Є влада. Такий збіг обставин стався, що сьогодні наші можливості й бажання співпали. Тому що влада відповідає за проведення Євро-2012, а інфраструктура, яку побудують, в тому числі й за мої гроші, вона пригодиться якраз тому акціонерному товариству, через яке можна вивести акції на зовсім інший рівень, що дасть „Карпатам” можливість виступати в Єврокубках. До речі, від результатів цих виступів і буде залежати вартість цих акцій. Бо це імідж. А імідж клубу впливає на капіталізацію будь-якого підприємства, імідж будь-якої команди впливає. Це теж гроші, це теж дивіденди. Треба ще й враховувати той фактор, що все це будуть контролювати прості люди, яким по закону і належить майно. А за другим законом вони делегували права депутатам, а депутати нікого не питають кому й що вони продають. А люди не мають можливостей впливу.

Я думаю, що коли люди стануть акціонерами цього товариства, вони самі забиратимуть свої кошти з рахунків в банках, які сьогодні тримають під відсотками, які зараз є меншими за інфляцію. І люди будуть зацікавленими вкладати в цей проект, тому що будуть прекрасно розуміти (я буду за це перед ними відповідати, не влада), що ці акції будуть рости в ціні. Тому що капіталізація цього товариства буде рости, а люди будуть захищеними від інфляції. Крім того, забезпечення цих грошей буде набагато вищим, аніж прості люди мають зараз.

 
Розмовляв Володимир Перегінець
 Фото - www.gazeta.lviv.ua
 
Т. в. о голови Львівської обласної державної адміністрації Микола КМІТЬ:
 

„Обидва існуючі варіанти інвестування у будівництво стадіону до Євро-2012 є прийнятними. Проте остаточне рішення щодо вибору інвестора для стадіону залежатиме від волі львівської громади. Петро Димінський підтвердив свою готовність інвестувати в будівництво у Львові стадіону до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012”.


 

Голова Львівської облради Мирослав СЕНИК:
 

„Для мене найважливіше те, щоб будівництво стадіону розпочалося, адже я дуже добре знаю вимоги УЄФА, в котрих зазначено, що до 18 серпня має відбутися затвердження проекту будівництва стадіону, визначено інвестора, який вкладатиме кошти у будівництво стадіону, оголошено замовника та підрядника будівництва стадіону у Львові. На сьогоднішній день очевидно, що інвестора не визначено і якщо ми цього не зробимо до 18 серпня, то Львів 100%-во буде виключено із переліку міст, які прийматимуть Євро-2012. Очевидно, що нікому із нас цього не хочеться. Відтак для мене найважливіше питання, щоб будівництво стадіону розпочалося, а не те, чи буде це зроблено за кошти міського бюджету”.

 

 

Голова фракції «Пора» у ЛМР Петро Адамик:
 

„На сьогодні немає іншого виходу як будувати стадіон до „Євро-2012” за кошти міста, враховуючи „напрацювання” департаментів та управлінь Львівської міської ради, зокрема, департаменту „Євро-2012” та управління інвестиційних проектів. Ми візьмемо це питання під свій контроль і водночас забезпечимо прихід інвестора”.

 
 
Голова фракції УНП у Львівській міській раді Юрій Кужелюк:
 

„Раніше міський голова запевняв, що у нього є ціла низка інвесторів. Крім того, Садовий запевняв нас, що „Альпіна” буде оплачувати будівництво стадіону. Чому тепер ми не маємо конкретного інвестора — для мене залишається загадкою. Тоді міським чиновникам треба визнати повну неспроможність та провал у підготовці до «Євро». Тоді постає питання — навіщо ми затверджували заступника у Києві по «Євро», для чого ми виділили 25 га землі на об’єкти інфраструктури. Якщо ж будувати стадіон за кошти міського бюджету, то ми зайдемо у великі борги, і весь бюджет розвитку піде на сплату кредитів”.

 
 
Голова бюджетної комісії Львівської міської ради Андрій Стецьків:
 

„Ми заздалегідь прогнозували варіант, що стадіон будуватимуть за кошти міста. Було закладено 20 млн. грн. як резервні на підготовку до „Євро-2012”. Крім того, на розбудову інфраструктури до чемпіонату ми планували виділити 200 млн. грн, які ми планували отримати за рахунок запозичень. Це є більш ефективний варіант, ніж йти на поводу у інвестора. Коли буде збудовано стадіон до „Євро-2012” земля довкола стадіону виросте у ціні у кілька разів, а тому ми зможемо собі повернути затрачені кошти. Але паралельно ми розглядаємо варіант залучення до будівництва стадіону коштів інвестора”.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ