Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Галицьке музичне товариство відновило діяльність

2 лютого о 17 годині у Будинку вчених відбувся урочистий вечір з нагоди відновлення діяльності Галицького музичного товариства.
Фото Галицьке Музичне Товариство.

Офіційна частина вечора розпочалася з промови почесної президентки товариства Зоряни Кушплер. Всесвітньовідома оперна співачка Національної Віденської Опери подякувала гостям вечора за довіру і згадала тих поважних членів товариства, які надихнули її посісти президентське крісло. З-поміж них – Мирослав Скорик, Іван Малкович, Василь Вовкун і багато інших.

За словами президентки, одним з основних акцентів діяльності Галицького музичного товариства має стати відродження та популяризація українського мистецтва, яке достойно представляє кращі зразки європейської культури.

У своїй промові пані Зоряна згадала і про найважливіший момент у діяльності організації:

«Одним із основних акцентів діяльності Галицького музичного товариства має стати відродження та популяризація українського мистецтва, яке достойно представляє кращі зразки європейської культури».

Метою відновлення товариства президентка вважає розвиток творчих локальних та інтернаціональних зв’язків, організацію концертів, фестивалів, майстер-класів, лекцій, дискусій, виставок, вернісажів тощо.

Після промови Зоряни Кушплер слово надали директору відновленого Галицького музичного товариства Тарасові Демку.

Директор, у свою чергу, підкреслив велике значення співпраці у творенні команди – і товариства, як прикладу вдалої командної роботи.

За його словами, у ГМТ є конкретний вектор руху і визначена ціль:

«Ми скеровуємо свій погляд у майбутнє. Для того, щоб переймати найкращі і створювати власні інноваційні рішення, залучати практику професійного менеджменту, комуні кувати у середовищі, назовні – і мати при цьому хороший вигляд. Ми – золоте око і вухо через створення музичних проектів».

По завершенню промови Тарас Демко передав слово своїй заступниці мистецтвознавиці Тересі Мазепі, дочці Лешека Мазепи.

Пані Тереса звернула увагу публіки на структуру членського середовища Галицького музичного товариства. Зокрема, вона відзначила три типи ексклюзивного членства: перший тип – почесні члени товариства – це видатні особистості, які мають безпосередній стосунок до музичного життя Галичини. До них належать професори-музикознавці, музиканти, композитори; другий тип – благодійники / «допомагальники» – меценати, які підтримуватимуть функціонування організації фінансово; третій тип – активні члени товариства – люди, які братимуть активну участь у діяльності ГМТ і сплачуватимуть символічні членські внески.

Наступним взяв слово Іван Остапович, який, як і Тереса Мазепа, займає посаду заступника директора товариства.

У своїй промові пан Іван акцентував на творчих планах Галицького музичного товариства. Зокрема, він виділив наявність закритих і відкритих для загалу подій, які відбуватимуться щомісяця.

Крім того, Іван Остапович анонсував започаткування двох важливих для культурного життя Галичини фестивалів – «Missa Paschalis», що стосуватиметься віднайденої в архівах української музики, відбудеться у квітні, – і «Шопен. Мікулі. Епоха» – фестиваль, присвячений постаті учня Фредеріка Шопена і, за сумісництвом, одного з директорів ГМТ – Кароля Мікулі. Відбуватиметься у червні і матиме за мету «репрезентувати потужну історію Львова, в якій, можливо, з погляду радянського часу, деякі факти й імена були затерті, – а нам є чим пишатися».

Після виголошення промов Тарас Демко ініціював урочисту видачу членських квитків. Перший вручили почесній президентці Галицького музичного товариства Зоряні Кушплер, другий – Тарасові Демку, директору, третій, четвертий і п’ятий – заступникам Іванові Остаповичу і Тересі Мазепі, а також члену правління Віктору Пилипишину. Згодом членські квитки одержали й інші поважні постаті цього заходу.

По завершенні видачі квитків усіх гостей запросили на камерний концерт. На нім виступили оперна співачка і президентка товариства Зоряна Кушплер – їй акомпонував за роялем піаніст Мирослав Драган. Опісля ж виступив соліст Органного залу піаніст Сергій Ковальов. Так розпочалася неофіційна частина заходу.

Хочеться вірити, що Галицьке музичне товариство, як влучно побажала Зоряна Кушплер, з поглядом у майбутнє, спираючись на здобутки минулого, йтиме вперед, до нових звершень!

Романія Строцька

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ