Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Харчі, одяг та гроші львівський Євромайдан відправляє на Київ. Фото. Відео

Львівський Євромайдан триває ось уже тиждень. За цей час невеличкий мітинг обурених студентів розрісся до багатотисячного страйку. Тут ухвалюють важливі рішення, існують свої порядки та правила. Сформувалось наметове містечко, почала діяти польова кухня та медпункт. Як живуть львівські майданівці та який їхній побут.

Майданівський штаб

Заходжу всередину до головного майданівського намету, де розмістився штаб. Кипить робота. Попри метушню всі працюють злагоджено, і кожний виконує свою функцію.

Одні готують сніданок/обід/вечерю для страйкарів, інші пакують «передачку» з харчами і теплим одягом до Києва, треті обговорюють головне питання поточного політичного моменту – як доправити усіх охочих до столиці.

Біля величезного солдатського штабного намету є кілька менших, похідних, тут ночують зморені безсонням страйкарі.

Польова кухня

Біля наметового містечка польова кухня, де студенти можуть зігрітися чаєм та поїсти (почала працювати фактично з ранку 27 листопада). Майданівське меню дуже просте і невибагливе – крупи та макарони.

Львів’яни активно підтримують студентів, приносять їжу, починаючи від ще теплих пиріжків і закінчуючи всілякими домашніми закрутками, а також - теплий одяг.

Більшу частину зібраних харчів та одягу відправляють на Київ.


Медпункт

На території діє медпункт, де в разі чогось медичну допомогу нададуть професійна старша медсестра та студенти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

«Нещодавно вночі стався прикрий випадок, коли дівчині стало зле і вона знепритомніла. Але ми швидко зреагували, викликали «швидку» і її забрали», – розповів один з координаторів Юрій Щепків.

«Сухий» закон

На території львівського Євромайдану діє заборона на вживання алкогольних напоїв. Як пояснив Юрій Щепків, серед мітингувальників нема п’яних і неадекватних.

«Знаєте чому? Тому що всі люди, які тут є, свідомі того,що вони хочуть стати європейцями. А ставлення, скажімо, до тютюнопаління там зовсім інше ніж в нас. Тут зібралися майбутні європейці»,– наголосив хлопець.

Майданівська символіка

На відміну від Києва, львівський Євромайдан повністю аполітичний: тут нема ніякої партійної символіки. На площі перед пам’ятником Тарасу Шевченку майорять синьо-жовті і бандерівські стяги, а також прапори ЄС. Також студенти розмальовують обличчя: в одних на лицях прапорці маленькі та акуратні, в інших з-за намальованого прапора визирають тільки усміхнені очі.

Поблизу Майдану є кілька торгових точок, де продають національну симовліку. Продавці кажуть, що тепер неабиякий ажіотаж. Популярністю користуються прапори ЄС (великі коштують 150 грн, маленькі – 10 грн).

Втім, як зауважила одна продавчиня, в тренді залишаються наші – синьо-жовтні та упівські. Водночас торговці запевнили, що цін на свій товар не піднімали.

Навколо площі ходить чоловік, який продає гелієві кульки. Замість звичних персонажів з мультфільмів, на них красиво виведено «Я люблю Україну!». Така любов обійдеться в 15 грн.

Ну що ж, одні роблять революцію, інші на ній заробляють.

Голос львівського Майдану

Студенти в один голос говорять, що хочуть до ЄС. Вони хочуть жити краще, хочуть позбутися совковості, а євроінтеграція – це той шлях, завдяки якому можна вилікувати (чи пак, принаймні підлікувати) нашу зрадянізовану свідомість.


«Прийшов сюди, щоби вибороти краще майбутнє, я не бачу його поруч з Росією. Власне, щодня приходжу сюди на Майдан і збираюсь їхати до Києва, тому що Верховна Рада і депутати нас зовсім не чують», – каже 20-річний студент Володимир.

Своєю чергою 20-річна Анастасія зазанчила таке: «На Майдані я ще з понеділка. Чому тут? Відповідь очевидна: Хочу кращого майбутнього для своєї країни».

49-річна Слава, яка вперше прийшла на страйк, каже, що тут витає дуже радостіі панує дружня атмосфера. «Я за Україну, за майбутнє своїх дітей! В мене ростуть двоє синів, надіюсь, що ми будемо в Європі, і вони матимуть краще життя», – каже жінка.


Львівяни підтримують страйкарів, як можуть

На території Майдану є скриньки, де кожний може пожертвувати студентам гроші. Майже всі кошти також передають на Київ. «Люди вірять в нас, тому допомагають чим можуть, в тому числі фінансово»,– пояснив той самий Юрій Щепків.

Кожний хоче хоч якось допомогти змерзлим студентам, адже деякі з них і вдень, і вночі не покидають майданівську барикаду. Відтак, свою лепту в революцію вирішили внести кілька кафе, які згодились безплатно поїти мітингувальників гарячим чаєм.

Зокрема, як розповіла арт-директор інтернет-кафе «Communa» Наталія Ярема-Семкулич, у їхньому закладі для майданівців зробили єврозону. «Ми виділили для них окремий стіл. Тут є бойлер з гарячою водою, чай, какао, печиво та цукерки. Мітингувальники можуть приходити до нас грітися, немаємо жодних лімітів щодо їхньої кількості. В принципі, можемо піти трохи в «мінус», але все це робиться задля благої мети»,– розповіла вона. Наголосила на тому, що «Communa» працює цілодобово, і студенти можуть прийти будь-коли. Втім, за словами Наталії Яреми-Семкулич, вночі мітингувальників значно більше.

Соломія Головіна.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ