Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хризостом: Всі предстоятелі церков, крім Кирила, визнали, що я вчинив правильно

Фото: Νίκος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο

Предстоятель Кіпрської православної церкви Архієпископ Хризостом сказав, що всі предстоятелі помісних православних церков, крім російського патріарха Кирила, визнають, що він вчинив правильно, коли згадав за богослужінням предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія та фактично визнав Православну церкву України. Про це повідомляє «Духовний фронт України» з посиланням на кіпрське видання Philenews. 

Якщо хтось із членів синоду потребують екстреного засідання, архієпископ Хризостом готовий його провести, бо очікує, що, нехай і не одноголосно, але більшість архієреїв його підтримають. «Моя позиція, може, не влаштовує конкретних людей, але вона служить церкві», – сказав владика Хризостом, повідомляє Кіпрське видання Philenews.

24 жовтня предстоятель Кіпрської Православної Церкви архієпископ Хризостом II здійснював літургію в монастирі Пресвятої Богородиці Хрісороятісси (регіон Пафосу), на якій висвятив нового архієрея – єпископа Арсінойського Панкратія, вікарія Пафоської митрополії. В ході поминання предстоятелів помісних православних церков вл. Хризостом вперше згадав митрополита Київського Епіфанія.

Після літургії архієпископ Хризостом заявив, що його рішення «послужить Православ’ю і Кіпрської церкви», додавши, що, хоча воно і може бути сприйнято як спрямоване проти «конкретних осіб», але його самого цікавить тільки Православ’я.

Правда полягає в тому, що з точки зору церковного та канонічного права рішення Вселенського Патріархату, не піддаються обговоренню інших місцевих синодів. Жоден інший помісний синод іншої Церкви не має права судити про суверенні рішення Вселенського патріархату. Ймовірно предстоятелі повідомили про це членів своїх синодів, як це зробили Олександрійський патріарх та архієпископ Афінський. Але право згадувати іншого предстоятеля є правом предстоятеля, а не Синоду. І це зробив архієпископ Кіпру. Звичайно, він повідомив своєму Синоду, що має намір скористатися цим правом зі своєї позиції.

Хризостом нагадав, що ще торік він повідомив Вселенського патріарха, що має намір дотримуватися нейтралітету. Попросивши дозволу у патріарха Константинопольського, архієпископ відвідав кількох предстоятелів православних церков, щоб поділитися з ними своїми думками. Його Блаженство сказав, що, маючи великий досвід у всеправославних переговорах, він чудово уявляв, як треба розв’язувати це питання. Однак стан його здоров’я (проблеми з хребтом) помішало повною мірою здійснити цей план.

«Я повинен був зайняти якусь позицію», – сказав архієпископ. Він визнав, що синодали не знали про його рішення пом’янути сьогодні митрополита Епіфанія, і зазначив дивовижне терпіння митрополита Афанасія, який виїхав з літургії не відразу ж після поминання, а через якийсь час.

Грецькі видання також зазначають, що події будуть розвиватись стрімко, і припинення вшанування пам’яті архієпископа Кіпру Московським патріархом це лише питання часу. З іншого боку, тиск РПЦ на інші Церкви, особливо грекомовні, посилюється, і тому ймовірно нове визнання можливе від предстоятеля Албанської православної церкви чи Патріарха Єрусалиму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ