Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Хто довів до банкрутства «Укргазпромбанк»?

Українські банки останнім часом лопаються, як мильні бульбашки. І все частіше – через шахрайство з боку їх власників і керівників. Дослідження цієї теми «Гал-інфо» розпочало з історії про ліквідацію «Єврогазбанку», власниками якого були екс-голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко та члени його родини

Сьогоднішня наша розповідь – про банкрутство ПАТ «Укгазпромбанк». Його  власники теж були пов’язані із «Нафтогазом», Віктором Ющенком  і свою фінансову установу також довели до ручки, що призвело у подальшому до ліквідації банку, завдавши значних матеріальних збитків  його кредиторам та вкладникам.

            Банк на дві «сімї», одна з яких перед його падінням «щезла»         

«Укргазпромбанк» працював на ринку України з 1996 року  і входив до групи невеликих фінустанов. Одним з  основних його власників (включно до моменту оголошення банку неплатоспроможним) був львівський бізнесмен  Діяк Іван Васильович, в минулому – народний депутат України і радник президента Віктора Ющенка, заступник голови правління АТ «Укргазпром», радник голови правління НАК «Нафтогаз України», генеральний секретар Газової спілки України.

Станом на 08.03.2015 р. (за місяць до запровадження в банку  тимчасової адміністрації) основними бенефіціарами ПАТ «Укргазпромбанк» були Іван Діяк  (йому належало 24,5167% акцій банку) та члени його родини: син Олег Діяк (24,0973%), дочка Оксана Решетняк  (9,9267%), зять Віктор Решетняк (7,8729%).

 Цікавим фактом є те, що  рештою акцій володіли  члени ще однієї «нафтогазової» родини – Рибчича Іллі Йосиповича, якого в енциклопедичних довідниках називають засновником сучасної газовидобувної України.  Йдеться про його дочку – Яніну Сухину,  зятя Ігоря Сухину та онука Ярослава Сухину. Загалом Іллі Рибчичу та його рідні належало понад 30% акцій банку. Ця інформація відповідала дійсності ще за кілька місяців до банкрутства банку.

Перед самим банкрутством  акціонера  Рибчича і трьох акціонерів на прізвище Сухина у числі «власників істотної участі в  банку» вже нема. Замість них фігурують прізвища 10 інших акціонерів.

Невеличка довідка щодо підприємця Іллі Рибчича. Передусім він відомий тим, що тричі  поспіль призначався гендиректором компанії «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» та був заступником  голови правління «Нафтогазу».

           Банк-банкрут продали арабській компанії, а потім передумали…

Інформації про причини банкрутства «Укргазпромбанку»  у вільному доступі обмаль, оскільки ЗМІ ця тема чомусь  не зацікавила. Хоча «дивні речі», які могли б привернути увагу журналістів, «повилазили» вже через кілька місяців після визнання фінустанови неплатоспроможною.

У липні 2015 року на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізосіб з’являється інформація про проведення фондом відкритого конкурсу серед кваліфікованих інвесторів для визначення переможця, «який візьме участь у виведенні неплатоспроможного банку ПАТ «Укргазпромбанк» з ринку».

За результатами конкурсу таким переможцем  стала арабська компанія Primestar Energy FZE.  Перед продажем арабам 100% акцій «Укргазпромбанку» НБУ проводить ідентифікацію компанії та її акціонерів. Перевіряє їхню ділову репутацію та фінансовий стан, який виявився достатнім для купівлі банку. У результаті  підписується договір купівлі-продажу. Але вже у вересні НБУ чомусь приймає рішення про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії «Укргазпромбанку», місяць тому проданого Фондом гарантування вкладів фізосіб арабській компанії. 

                     «Укргазпромбанк»  доводили до «падіння» умисно?

В березні 2016 року в ЗМІ з’являється скандальна інформація щодо причин банкрутства «Укргазпромбанку». Її розповсюдження пов’язано з рішенням Окружного адміністративного суду Києва, який визнав винним НБУ  у банкрутстві ПАТ«Укргазпромбанк».

Зазначимо, що позов до суду  був поданий одним із постраждалих вкладників банку - ТОВ «Торговий дім «Санко». Позивач просив суд «визнати протиправною бездіяльність НБУ з листопада 2014 року по квітень 2015 року щодо невжиття адекватних, негайних та рішучих дій, неприйняття своєчасного рішення про застосування адекватного заходу впливу до «Укргазпромбанку» на підставі проведеної перевірки».

Йдеться про перевірку, яка була проведена фахівцями НБУ  у вересні-жовтні 2014 року,  під час якої в роботі «Укргазпромбанку» було виявлено численні недоліки і порушення.  У їх числі – незадовільна робота менеджменту, здійснення ризикових кредитних операцій на фоні високої питомої ваги та обсягу коштів, залучених від фізосіб, зростання проблемних боргів.

Результати цієї перевірки фактично свідчили про те, що «Укргазпромбанк» доводять до «падіння» умисно. І що він вже перебуває на межі банкрутства. Однак з  НБУ у ситуацію не втрутився, банкрутству не запобіг.

Під час журналістського розслідування «Гал-інфо» з’ясувало, що найщедріші кредити «Укргазпромбанком» роздавалися фірмам, пов’язаним із компанією «Укргазвидобування» (нагадаю, що триччі поспіль гендиректором цієї компанії призначався Ілля Рибчич, який разом із членами своєї родини володів  значною частиною акцій «Укргазпромбанку»). Стягувати кошти з цих фірм ніхто не поспішав і не поспішає. Вельми показовою у цьому сенсі є ситуація із дочірним підприємством «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ»: імітуючи стягнення з даного підприємства кредитної заборгованості через Господарський суд Києва, посадові особи ПАТ«Укргазпромбанк» вдалися до дій, що дуже схожі на  шахрайство. Однак це тема для окремої публікації, яка буде підготовлена  «Гал-інфо» вже найближчим часом.

К.В.

Фото ukrinform.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ