Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Іван Франко У ХХІ-у ст.: виклики та перспективи

У Києві в Музеї видатних діячів української культури відбулася науково-практична конференція «Іван Франко У ХХІ-у ст.: виклики та перспективи».
Фото Наталі Мацибок-Стародуб, Центр комунікацій КНУ ім. Т.Шевченка.

Учасники конференції розглянули й обговорили роль і значення Івана Франка у сучасному українському суспільстві за чотирма напрямками: «Вивчення творчості Івана Франка у школі» (модератор секції – Любомира Мандзій, заступниця Міністра освіти і науки України), «Популяризація наукової та художньої спадщини Івана Франка у сучасному світі» (модератор секції – Ігор Гринів, політтехнолог, народний депутат України 5-ох скликань); «Іван Франко і сучасність: культурологічний дискурс» (модератор – секції Лариса Мудрак, голова Наглядової ради Українського культурного фонду), «Підходи до пізнання феномена Івана Франка» (модератор секції – Ярослав Гарасим, доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка).

Учасники конференції відзначили важливість просування ідей Івана Франка та необхідність звільнитися від нав’язаних радянською пропагандою стереотипних образів-кліше вічного революціонера, соціаліста та атеїста. Доповідачі відзначили Івана Франка як найбільш інтегровану постать серед усього пантеону українських культурних діячів – фундаторів української державності.

У вітальному слові ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров зауважив, що настільною книгою кожного українця має стати праця Івана Франка «Що таке поступ?», яка вчить нас працювати і розвиватися. А відомий політичний стратег Ігор Гринів наголосив, що «український народ добре навчився героїчно воювати та помирати за свободу, та має навчитися добре жити. І тут найкращим провідником є Іван Франко».

Важливість Івана Франка для формування національної ідентичності окреслив завідувач відділу філософії культури, етики і естетики Інституту філософії НАН України Євген Бистрицький.

«В умовах реформування української школи важливим є нові підходи у вивченні літературних, культурних та історичних постатей для того, щоб Франко став доступним і цікавим для учителів. Тоді вони зможуть краще передати важливі і необхідні постулати Каменяра для розвитку критичного мислення та формування національної ідентичності своїм учням», – підвела підсумок обговорення на освітній панелі заступник міністра освіти та науки України Любомира Мандзій.

«Подібні конференції є дуже важливими для нас, бо ми маємо знати, які постаті є найважливішими для розвитку українського суспільства, як правильно розпросторювати їхні ідеї? І сьогодні я впевнилася, що програма УКФ «Знакові постаті української культури» має залишатися і для Франка там точно є місце», – поділилася враженнями від конференції голова Наглядової ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак.

У своїй доповіді народний депутат України Михайло Цимбалюк закцентував увагу на Іванові Франку як політичному і громадському діячу, особистості, яка заклала основи єдності української нації, основи формування нації політичної.

Модератор панельної дискусії наукової секції Ярослав Гарасим звернув увагу на стереометричне вивчення літературно-наукового доробку Івана Франка та всебічне висвітлення його життєпису у контексті доби. «Багатогранність, складність та неодновимірність постаті Івана Франка потребують від дослідників відповідних методологічних стратегій для глибокого осмислення цього феномена як в історичній перспективі, так і на етапі розгортання державотворчих процесів сьогодення», – резюмував учений.

На завершення директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус висловив сподівання, що тільки у співпраці різних організацій і установ ми зможемо переорієнтувати українців з низькопробної маскультури й інформаційного трешу, які заполонили інформаційний простір, на літературно-мистецькі явища національно-органічного стилю. Він подякував усім учасникам конференції за роботу та запросив долучитися до заходів, приурочених 165-й річниці від дня народження Івана Франка, які відбудуться 27 серпня у Нагуєвичах та Дрогобичі.

У конференції, яка відбулася онлайн і наживо, взяли участь понад 60 освітян та науковців з 14 міст України. Організаторами форуму виступили: Міжнародний фонд Івана Франка, Центр вивчення творчої спадщини Івана Франка Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Музей видатних діячів української культури, Львівський національний університет імені Івана Франка, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, Державний історико-культурний заповідник “Нагуєвичі”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ