Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кого і за скільки ховають на Личакові?

Хто може бути похованим на Личаківському кладовищі? Як це відбувається? Чи є резервні місця? Про це а також про інші «таємниці» найвідомішого в Україні історичного кладовища кореспонденту Гал-інфо розповів директор ЛКП “Музей “Личаківський цвинтар” Ігор Гавришкевич.

- Пане Ігоре, розкажіть про платні послуги, які є на кладовищі?

- Усі ці послуги розписані в ухвалі сесії Львівської міської ради Про затвердження положення історико-культурного заповідника «Личаківський цвинтар». Згідно з цією ухвалою, виділення ділянки є безкоштовним, платною є послуга копання ями і опускання труни(250 грн). Але оскільки наш цвинтар є музеєм-заповідником і тут 95% старих могил, то кладовище потрібно доглядати. Таким чином, під час поховання сплачується орендно-охоронна плата за комплекс послуг, в який входить прибирання могили протягом 20 років. Це найдорожча послуга, що коштує 40 тис. грн. Практично всі складають такі угоди, є навіть така умова. Хоча є і цілий каталог з одноразовими платними послугами на прибирання.

- А чи можна суму за орендно-охоронну плату сплачувати не одразу?

- Так, це передбачив виконком. Проте перший внесок повинен бути не менше як 20%.

- Коли минає 20 років, що тоді? Приходиться знову оплачувати прибирання могили на такий же термін?

- Таку угоду можна продовжити. Хоча власник могили може й сам її доглядати. Є навіть така норма закону, якщо могила протягом року не доглядається, складається відповідний акт і землю на могилі зрівнюють. Правда, поки що не доводилось діяти аж так радикально.

- Пане Ігоре, розкажіть, хто саме може бути похованим на Личаківському цвинтарі?

- Ховають людей на Личакові тільки з дозволу міського голови за попереднім погодженням з головою вченої ради. Ховаємо політв’язнів, репресованих, визначних діячів науки, політики, мистецтва, академіків, професорів, що відіграли важливу роль у суспільному житті міста. Проте вони, як і інші, сплачують одноразовий внесок на прибирання. Пільги надаються тільки політв’язням і репресованим, для них ця процедура абсолютно безкоштовна. Також дозволяється під поховання у могили прямих родичів (брат, сестра ,дочка, син, подружжя).

- Стільки членів сім’ї дозволяється підпоховувати?

- В одному гробівці (родинне поховання) може бути 10-15 поховань. Та родина, яка є власником гробівця, має право там поховати будь-яку особу. Якщо ж говорити просто про родинну могилу, то туди підпоховувати дозволяється лише одного прямого родича і тільки через 20 років(санітарна норма). В таких могилах зазвичай поховано 2-3 особи.

- Чи не стикались ви з випадками, коли сім’я, що мала таку родинну могилу чи гробівець, продавала це місце комусь не з членів сім’ї?

- Поки що нічого такого не було. Але ми перевіряємо зв’язок осіб, що ховаємо на цвинтарі, в нас є архів.

- Скільки резервних місць є на ЛКП “Музей “Личаківський цвинтар”?

- Всього на кладовищі близько 100 тис. місць поховань. Нових місць взагалі обмаль, бо для цього потрібно викорчовувати старі дерева. Тобто, резервними місцями можна назвати лише місця для допоховання. Таких близько 5 тис. Але не кожне з них може бути використане вже нині, адже не скрізь пройшов термін 20 років (санітарна норма). До того ж не у кожного власника могили на Личакові є нагальна потреба в похованні, така потреба може з’явитися і через 20-50 років.

- Скільки людей цього року поховано на цвинтарі?

- Протягом цього року вже ьпоховано приблизно 100 людей. У 1997 році, коли я тільки обійняв посаду директора, було близько 500 звернень в рік.

- Яке фінансове становище ЛКП “Музей “Личаківський цвинтар”?

- З міського бюджету цього року не виділили ні копійки. Кошти були передбачені в бюджеті, але нам нічого не надійшло. Фактично, нам перекрили саму процедуру отримання коштів. Живемо за свій рахунок.

- Чи цікавляться туристиу музеєм -заповідником?

- Бувають випадки, коли за день немає жодного туриста. Наплив туристів простежується влітку. Загалом за рік на Личаківському кладовищі буває близько 100 тис. туристів та інших відвідувачів.

- Чи популярний серед туристів так званий ексклюзив Личаківського кладовища – нічні екскурсії?

- Багато хто такими екскурсіями цікавиться, але замовляють – одиниці, хоча вночі подають більш ексклюзивний матеріал. Час проведення екскурсії обирає особа, що її замовляє. Сама екскурсія триває близько години. Коштує – 500 грн, без електромобіля – 450 грн (поки що таких не замовляли). Правда, ще три роки тому, коли ми тільки запровадили таку послугу, то нічний ексклюзив обходився туристу у менше як 100 грн

- Яка ціна звичайних денних екскурсій?

- Студентський квиток –5 грн, повний – 10 грн. Фотографування на території музею-заповідника обійдеться туристу в 5 грн. Що ж до електромобіля, то вартість екскурсії на ньому коштуватиме 50 грн плюс оплата за вхід на територію Личаківського кладовища.

- Електромобіль Личаківський цвинтар купував власним коштом чи за гроші міського бюджету?

- Придбали його за зароблені на туризмі гроші. Обійшовся він нам у 70 тис. грн. Але хочу зазначити, що ці витрати повністю компенсовані, бо попит на електромобіль на початках був надзвичайний.

- Електромобіль, нічні екскурсії, що далі?

- Уже майже запвершено фільм «Нічні екскурсії». Залишилось його ліцензувати й фільм буде готовий. 90% інформації у фільмі використано з екскурсій. Також там використана поезія Ліни Костенко, а також і моя.

  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ