Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лічильники як удар по газовій корупції

Завищені квитанції за газ стали однією з головних тем зими для обговорення серед українців. Нічого дивного – платіжки, втричі більші, ніж зазвичай, не могли не викликати обурення в споживачів блакитного палива. Звідки взялися ці цифри у квитанціях українців і що їм тепер робити?

Кому прийшли завищені платівки і чому?

Щомісяця кожен із нас платить за спожитий газ. З тими, в кого встановлені лічильники все просто: скільки газу використали – стільки й оплатили. Та зараз в Україні все ще 1,3 млн. домогосподарств без газових лічильників. Для них Уряд розробив норми споживання на одну людину. Від того скільки людей живе в помешканні і які прилади на газі вони використовують, вираховують суму, яку потрібно заплатити.

Проблема виникла через те, що облгазам норми споживання, розраховані Кабінетом Міністрів, не сподобалися. Вони подали позов до Верховного суду, а той скасував урядові постанови, які, власне, стосувалися норм. І тепер облгази почали нараховувати людям плату за завищеними нормативами ще з 2002-го року.

Тепер українці змушені платити втричі більше?

Очевидно, що ні. Нові платіжки викликали швидку та жорстку реакцію керівництва держави. «Їх треба вжарить по перше число», - не добирав виразів щодо облгазів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, - «бо монополісти вже сіли на голову і звісили ноги». Уряд ще в грудні схвалив рішення перевірити всі облгази. Причина – нарахування цими установами додаткових платежів.

Крім того, 30 січня 2019 року Кабмін прийняв Постанову, що унеможливить постачальникам газу виставляти населенню завищені рахунки. Йдеться про повернення норм споживання 2016-го року. За наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання це 3,29 кубічних метрів на людину (а за нормами 2002-го – 9,8), газова плита без водопостачання – 5,39 (облгази рахували по 18,3), для тих, хто використовує газову плиту на водонагрівач – 10,49 кубометра на людину (в останніх квитанціях – по 23,6). Нормативи відрізняються майже втричі.

В Уряді наголошують – оплачувати завищені платіжки не варто, а тим, хто це вже зробив, необхідно вимагати повернення коштів. «Нафтогаз» закликає споживачів без лічильників, які отримали квитанції  за старими нормами споживання, скаржитися на урядову лінію.

Ба, більше – навіть монополісти, які й повписували нереальні цифри в квитанції українцям, схоже, не вірять у їхню адекватність. У Регіональній газовій компанії, що представляє інтереси олігарха Дмитра Фірташа, заявили, що сума перерахунку наведена інформативно і сплаті не підлягає. За версією монополістів, ці гроші газовикам повинні компенсувати з бюджету.

Як зробити, щоб плутанина більше не виникала?

Суди щодо нормативів споживання газу можуть тривати довго. Облгази вимагають, щоби їм платили за високими нормами, тоді як люди не бажають оплачувати  газ, який вони насправді не використовують. Виходом  із кризової ситуації стане кампанія «Лічильник у кожну хату». Жорсткий  облік за кількістю газу, яку отримав споживач, не дозволить постачальникам стягувати з громадян зайві кошти. Відтак Кабмін рекомендував «Нафтогазу» забезпечити лічильниками палива у стислий термін 100% українських домогосподарств.

Хто оплатить встановлення лічильників?

Якщо хтось злякався, що встановлення лічильника стане додатковим ударом по його кишені – даремно. Законодавством передбачено, що встановленням облікових пристроїв повинні займатися оператори газорозподільних систем.

«Аби рахувати, хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного, потрібен лічильник», - сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, - «Саме тому ми будемо рекомендувати НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян безкоштовними лічильниками».

Чи виконають постачальники доручення уряду?

Повинні. По-перше, акціонер має право на такі рішення. Крім того, витрати уряд компенсує. «Сумарна вартість встановлення лічильників газу українцям може сягнути для НАК "Нафтогаз України" 2,5 млрд гривень», - повідомив міністр енергетики Ігор Насалик, - «Нафтогазу» можуть бути зменшені податки на ці 2,5 млрд., але ми прийдемо до того, що нам не потрібні будуть норми споживання».

Ідею уряду щодо встановлення лічильників за кошти «Нафтогазу» вже підтримала Нацкомісія з регулювання енергетики та комун послуг – незалежний орган, який займається регулюванням і контролем у цій сфері.

Лічильники допоможуть?

Передовсім забезпечення лічильниками всіх домогосподарств України стане потужним ударом по газовій корупції. Досі постачальники «списували» газ за фіксованими нормативами. Якщо вони були ще й завищені, як останніми місяцями, виходило, що українці оплачували газ, який не використовували. Контролю над уже оплаченим газом не було. Та й споживачі, досі оплачуючи щомісяця фіксовану суму, не мали жодних стимулів економити газ.

Володимир ВОВК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ