Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мальський: польсько-українська унія

З початку повномасштабного вторгнення Польща стала надійною опорою для України та мільйонів українських громадян.
Маркіян Мальський. Фото з інтернету.

Єдність та відчайдушна підтримка кожного пересічного поляка стала підґрунтям для встановлення тривалих, міцних відносин. Раптова божевільна криза пробудила в людях найкращі якості.

Минув рік війни і вже можна зазначити, що відносини набули найпозитивнішого значення та є взаємовигідними для обох сторін, звісно враховуючи обставини. Військова, фінансова та гуманітарна підтримка, яка надається Польщею для України є вкрай необхідна останній, сусідство країн дає можливість швидко реагувати на потреби та надання необхідної допомоги в найкоротші строки. Якби не відважні дії Польщі, України вже би могло не бути, і на кордонах Польщі стояв би брудний вічно п’яний смердючий російський солдат.

Якби не відважні дії України, то можливо війна би вже була на території Польщі, хто зна … Саме Польща допомогла подолати не одну воєнну кризу, в тому числі з пальним, модульними будинками, медичним обладнанням, продуктами харчування та гігієни, тощо.

Суспільна синергія

За останніми даними в Польщі статус тимчасового захисту отримали мільйони українців, 900 тисяч вже працевлаштовані, а ще 500 тисяч наші найменші – діти війни, які назавжди запамятають сльози матері при прощанні з їх батьком. Українські громадяни працьовиті. Вони не розраховують на субсидії, а готові працювати, відкривати бізнес, підтримувати свою державу, розвиватись та не стояти на місці. Хочеться вірити, що громадяни України не обтяжуватимуть, а стимулюватимуть економіку Польщі, адже приплив українських громадян збільшує споживання, поповнює трудові ресурси, поповнює банківські вклади та сприяє відновленню макроекономічних показників як Польщі, так і України. Економісти прогнозують, що доходи від внесків і податків українців становитимуть немалу суму в Польщі, відтак співпраця двох народів у складні часи може бути успішною для усіх. Синергія двох народів може стати новим економічним драйвером в регіоні.

Економічна синергія

Що ж щодо бізнесу? В Україні та Польщі діють майже дзеркальні закони, які надають спеціальний статус для громадян партнерської держави на своїй території. Важливі питання, які є взаємно врегульованими для бізнесу є право на працю та провадження підприємницької діяльності. Спрощення дозвільних процедур забезпечило доступ до ринку праці, цим з перших днів користуються українські громадяни та вже починають користуватись польські. Зрозуміло, що поки Україна, несуючи шалені втрати, воюючи зі спільним ворогом, не може сповна віддячити Польщі. Однак, я впевнений, що уся існуюча підтримка запам’ятається на століття, а допомога у найсктрутніший момент за усю незалежність не забудеться.   

Наразі в Польщі провадять свою 24,1 тис. компаній з українським капіталом, що становить близько 25 відсотків усіх компаній з іноземним капіталом. Фізичні особи-підприємці є домінуючою формою підприємницької діяльності громадян України в Польщі, їх було створено більше 10 тисяч. Також необхідно зазначити, що постійні атаки на енергетичну інфраструктуру, падіння економіки, збільшення відсотку безробіття та бідності, чим далі спонукають українців шукати нові можливості за кордоном, вже не поодинокі випадки виїзду дружин на заробітки, коли діти залишаються або з татом, або з батьками. Більшість таких заробітчан їдуть саме в Польщу, що в свою чергу забезпечує позитивний вплив на економіки обох країн. В Польщі сплачуються податки, в Україну переводиться дохід для підтримки родини, економіки, збройних сил.

Плацдарми відбудови

Підрахувати суми втрат України майже неможливо, оскільки кожну хвилину вони невблаганно збільшуються, однак остання озвучена цифра вражає: 750 мільярдів доларів. Це неймовірні кошти. Питання відбудови жваво обговорюється багатьма міжнародними організаціями, державами, фондами, приватним бізнесом, благодійниками: усі будують плани, створюють механізми, планують майбутнє.

Польща стає все ближчою для українців з багатьох причин – це територіальна близькість, особливий статус для громадян України, тісні бізнес зв’язки, які будувались останніми роками, схожість культур, мов, спільна загроза, спільне розуміння бажаного майбутнього.

За рік повномасштабної війни обсяг експорту товарів з Польщі в Україну збільшився на 47% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Торгівля товарами є безпечною тому, що значна частина здійснюється на умовах передоплати, українські водії забирають товар та можливим є страхування розрахунків за торгівлю з українськими компаніями. Торгівля набула на лише бізнесового, але і соціального характеру.

Роздрібні мережі з України борються за поставки, тому що частина українських заводів не працює, знищені, знаходиться під окупацією. І це стосується не тільки продовольчих товарів, але і товарів першої необхідності, будівельних, освітлювальних та інших матеріалів. Частина європейських брендів бояться постачати товари в Україну, відтак їх купують в Польщі у локальних компаній.  

Відбудова звільнених міст та районів вже йде, тільки в київській області відбудовано 3000 об’єктів, 1500 в процесі, відбудовуються мости, об’єкти інфраструктури. Планується, що фінансування відбудови України буде за рахунок заморожених активів Росії, міжнародних організацій, держав-партнерів, державного бюджету України та приватних коштів.

Міжнародні організацій фінансують конкретні проекти, які будуть реалізовуватися в рамках співпраці української влади з цими організаціями. Тобто, представникам польського бізнесу вже необхідно знайомитись з процедурами закупівель окремих організацій. Фінансування з державного бюджету України теж здійснюється шляхом проведення закупівель.

Обмежень щодо участі іноземних компаній в державних закупівлях України немає, однак хочу зауважити, що наразі ця процедура максимально пришвидшена та спрощена та майже завжди проводиться українською мовою. Отже, для ефективного використання такого механізму краще співпрацювати з українським бізнесом на місцях, який зараз відкритий до співпраці як ніколи, особливо з братами-поляками.

Найбільш перспективними галузями для польських підприємців будуть енергетика та газова промисловість, побутове обладнання, нафтопереробка, скло, пластмасові, гумові та металеві вироби.

Росія, тобто спільна проблема

Не варто очікувати, що настане момент, коли стане повністю безпечно. До цього ще далеко. Перемога не прийде одного дня, це складний процес, можливо вимагатиме десятиліть. Росія, у тому чи іншому вигляді, завжди буде сусідом для наших країн і ми повинні бути готовими до можливих викликів впродовж багатьох років. Між нами прірва поколінь, на жаль, їх розвиток зупинився сотні років тому. На наших кордонах стоятимуть ржаві, але все ще небезпечні, танки та озвірілі алкоголіки-гвалтівники, наша ціль могти завжди дати їм по зубах при черговій загрозі, поставити агресора за потреби на коліна економічно, політично, суспільно; ізолювати, затиснути, повернути у стайню. Аж доки вони не еволюціонують. Поки росія існує у теперішньому вигляді, її мешканців складно вважати людьми. Вони повинні ще заслужити це звання, пройти очистку, вибороти свою свободу від лесливого продавця дешевої випивки та псевдо борця з усім поганим. Їм не місце в країнах ЄС, не місце праці в європейських компаніях, їх дітям не місце в європейській системі освіти. Вони всі повинні страждати, як сьогодні страждає невинний український народ. Сьогодні бути росіянимом – принизливо, сторомно і ганьбливо, з усвідомленням відсутності місця у розвинутому світі. А ведення бізнесу з росіянами – аналогічно до ведення справ з мафією, тіньовим сектором, злочинцями. Лише внутрішня революція та «прозріння» росіян може закінчити війну, гарантуватиме безпеку Європи, забезпечить вільність від імперіалізму та диктатури, компенсує шкоду Україні та її громадянам.

Україна – це не Ельдорадо, але…

Уряди багатьох країн створюють спільні проекти з метою залучення інвестицій, розробляють механізми страхування, фінансової підтримки шляхом надання грантів, спрощують можливі дозвільні процедури з метою досягнення спільних результатів. Заворожує та захоплює скільки геніальних голів працюють зараз на майбутній спільний результат. Їх праця точно не буде марною.   

Наразі, єдиним варіантом забезпечення Україні територіальної цілісності та безпеки є її вступ у НАТО та ЄС. Цей шлях складний та, враховуючи війну, довгий, оскільки кожний день – це ризик, втрати, біль. Вже сьогодні зрозуміло: українська армія найсильніша та найдосвідченіша армія Європи. Для НАТО – членство України є обов’язковою передумовою подальшого розвитку та забезпечення стабільності.

Можна сказати, що співробітництво України та Польщі у всіх сферах життя допомагає Україні більш якісно інтегруватись у сучасне Європейське товариство. Українці, які працюють за кордоном переймають досвід не тільки з ведення бізнесу, роботи, освіти, а й культурний, соціальний, корпоративний.

Опитування показують, що більшість українців планують повернутись додому або працювати в обох країнах, і всі свої знання вони привезуть в рідні доми, селища та міста. Євроінтеграція повинна відбутись не тільки на законодавчому та урядовому рівні, а й в кожній людині та сім’ї.

Шлях відбудови буде довгий та складний. Ельдорадо не припливе в розбомблену Україну, а відбудова робитиметься руками українців. Одне я знаю напевно, Україна та Польщі – друзі назавжди: в єдності, з спільними цінностями та цілями, з безумовною підтримкою до останньої краплі крові.

Маркіян Мальський, партнер Kochanski & Рartners, д.ю.н., адвокат (Україна), професор Європейського центру Варшавського університету, почесний консул Австрії у Львові, ексголова Львівської обласної державної адміністрації, працює в Польсько-українській господарчій палаті.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ