Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міжнародний день рідної мови: історія свята та мовне питання в Україні

Щорічно 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови, з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

Як утворилось свято, та скільки відсотків українців вважають українську рідною мовою, розповідає Гал-інфо. 

Історія свята 

Свято бере початок із трагічних подій у Бангладеші (країна у Південній Азії). 21 лютого 1952 року влада країни жорстоко придушила протест мітингувальників, які виступали на підтримку своєї рідної бенгальської мови.

Після проголошення незалежності Бангладеш 1971 року, у країні цей день відзначають як день мучеників. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 року першим Міжнародним днем рідної мови.

За даними ООН, щонайменше 45% з приблизно 7000 мов, якими розмовляють у світі, перебувають під загрозою зникнення. Лише кілька сотень мов справді отримали місце в системах освіти та суспільному надбанні, і менше сотні використовуються у цифровому світі.

В організації також наголошують, що лінгвістичне розмаїття у світі під загрозою: близько 40% населення Землі не має доступу до навчання тією мовою, якою розмовляє.

«Мультилінгвальні й мультикультурні громади існують завдяки своїм мовам, які передають і зберігають традиційні знання й культури у сталий спосіб», — йдеться в заяві ООН.

Українська мова — рідна

В нашій країні є свято, присвячене українській мові — День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, у день вшанування пам'яті преподобного Нестора-Літописця.

Торік відсоток українців, для яких українська є рідною мовою, досяг 78%. Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова у травні 2023 року. У 2017-му українську мову називали рідною 68%, у 2015-му — 60%, у 2006-му — 52%. До того ж 74% респондентів вважають, що українською престижно спілкуватися серед друзів та колег.

Вдома розмовляють лише або переважно українською 68% опитаних, а за межами дому — наприклад, на роботі, навчанні тощо — лише або переважно українською 65%.

Як показують дослідження, попри багаторічну русифікацію нашої країни, кількість людей, які вважають українську мову рідною, щороку збільшується, а кількість російськомовних зменшується. До прикладу, ще у 2006 році частка тих, хто назвав рідною російською мову, становила 31%, а у 2023-му — лише 5%.

Юлія Лаврук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ