Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Музичук – Хоу Іфань: ситуація не матова, але патова

До матчу за світову шахову корону між стриянкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань залишається все менше часу. Обидві шахістки ведуть цілеспрямовану підготовку до одного з найважливіших матчів у своїй кар’єрі: проводять навчально-тренувальні збори, грають мікроматчі за такою ж системою, за якою будуть грати у Львові, індивідуально працюють з тренерами.
Фото Ipress.ua

Немає часу на відпочинок і організаторам матчу у Львові. Втім, в організації матчу, а загалом у фінансових справах, запитань більше, аніж відповідей. Сім’я Музичуків витрачає власні немалі кошти на підготовку гросмейстера Марії і живе обіцянками, що держава поверне кошти або знайдуться спонсори, які зможуть оплатити роботу тренерів. Гроші, які виділить місто та область, здебільшого підуть на промоцію, без сумніву, важливої для України події, але є два великих «але» - у цих витратах не передбачено коштів для сім’ї Музичуків на підготовку до матчу, а через санкції США щодо Кірсана Ілюмжинова, багаторічного президента Міжнародної федерації шахів, матч за світову шахову корону можуть перенести зі Львова у Китай.

«Після того, як Марічка виграла чемпіонат світу, усю підготовку до матчу за світову шахову корону ми ведемо за свій рахунок, - каже Олег Музичук, батько Марії. - Міністерство молоді та спорту за минулий рік виділило сім тисяч гривень і ще має виділити дві тисячі доларів у цьому році на навчально-тренувальні збори. Це дуже мала сума порівнянно з тим, що нам потрібно. Ми провели один мікроматч, шість тренувальних зборів, і ще в майбутньому проведемо один мікроматч. Все це, повірте, немалі витрати. Мікроматч – це товариська гра за такою ж системою з суперником рейтингу китаянки Хоу Іфань. Тренерів Марії зі зрозумілих причин називати не буду. Свої витрати на підготовку до цього матчу ми розіслали фактично усім. Наразі чекаємо відповідей. Один день роботи з тренером коштує 300 євро. Хто тренує Марічку, розповсюджувати також не хочу. Можу сказати, що тренери є українцями. Ми уже потратили десятки тисяч доларів, і це все власні кошти.

Якщо відверто, то до грошей, які нам виділяють чи не виділяють на проведення матчу, не маю жодного стосунку. Тим займається дирекція матчу. Найголовніше, що ми хочемо добитися, щоб розрахувалися з тренерами. Вони нам також будуть потрібні для аналізу партій безпосередньо під час самих матчів з Хоу Іфань, - сказав в коментарі Гал-інфо Олег Музичук, батько Марії.

«Торік на обласну федерацію шахів було виділено 750 тисяч гривень з обласного та стільки ж з міського бюджету, - каже Юрій Майборода, начальник управління з питань фізичної культури та спорту Львівської ОДА.- Щодо коштів з обласного бюджету, то було використано приблизно 250 тисяч гривень, залишок коштів повернули у бюджет. Усі гроші, що повернули у бюджет, їх уже немає. Їхнє використання уже не є можливим.

Цього року мають виділити по 2 мільйони гривень з обласного та міського бюджетів на Федерацію шахів Львівщини. Організатори матчу Музичук – Хоу Іфань  розписали, як будуть використовувати ці кошти. Частина цих грошей піде на промоцію цього матчу. Окрім цих грошей потрібно ще знайти 300 тисяч євро – так званий внесок у ФІДЕ. 200 тисяч євро повинні піти на призові переможцю матчу (120 тисяч та 80 тисяч) і 100 тисяч це буде оплата праці працівників ФІДЕ. Це повинні бути позабюджетні кошти – спонсорів та меценатів. Якщо матч відбудеться у Львові, то, думаю, ці кошти знайдуть».

Найболючішим у цій фінансовій «санта-барбарі» є те, що сім’я Музичуків, представлючи інтереси усієї держави, готується до матчу за свій рахунок. Гроші знайшли на все, організацію, промоцію, окрім найнагальнішого - тренерів. Чому сім’я Музичуків має витрачати власні гроші на справу державної ваги?

Голова Львівської ОДА Олег Синютка знає про ситуацію, що виникла. За інфомарцією Гал-інфо, він активно шукає спонсорів та меценатів, які б змогли покрити усі фінансові витрати сім’ї Музичуків. Погодьтеся, це було б справедливо.

І на останок, про можливий перенос матчу зі столиці західної України до Китаю. Мабуть, станом на 1 лютого не знайдеться жодної людини, яка дасть стовідсоткову гарантію, що цей матч відбудеться у Львові. Головна причина можливого переносу матчу – введення санкцій США проти Кірсана Ілюмжинова, чинного президента Міжнародної шахової організації.

18 червня 2015 Кірсан Ілюмжинов був у Львові, де заявив, що незважаючи на заявку Китаю, який хоче провести цей матч у себе, він віддає перевагу Львову, оскільки у Пекіні уже було чимало матчів дуже високого рівня.

Водночас наприкінці листопада минулого року США ввели санкції проти Ілюмжинова, а це означає, що багаторічник керівник ФІДЕ через політичні причини буде в Україні небажаним гостем.

Станом на початок лютого все йде до того, що матч Музичук – Хоу Іфань таки відбуться у Львові в Палаці Потоцьких. Однак, у цій ситуації ще не розставлені усі крапки.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ